Vraj ničí imidž športu. Za bozk s manželkou dostal Francúz na Tour pokutu

Julien Bernard počas časovky na Tour de France 2024.
Julien Bernard počas časovky na Tour de France 2024. (Autor: reprofoto/ Eurosport)
Miloslav Šebela|5. júl 2024 o 23:15

S radosťou by som pokutu zaplatil každý deň, napísal Bernard.

BRATISLAVA. Ťažko by ste v cieli 7. etapy na Tour de France hľadali spokojnejšieho a šťastnejšieho pretekára. Julien Bernard nezvíťazil, ba ani nebol na najvyšších priečkach. Lenže časovku si neuveriteľne užíval. 

Viedla totiž presne v blízkosti jeho bydliska a po cestách, na ktorých stále trénuje. Keď sa dostal do nominácie tímu Lidl-Trek vedel, že v tento deň bude mať na trati podporu o akej môžu iní len snívať. 

Prišli jeho kamaráti, známi aj manželka so synom. Všetci ho prišli povzbudiť na krátke stúpanie. Francúz sa s fanúšikmi zdravil, mával im a užíval si.

V jednom momente ho obkolesila početná skupinka s manželkou a synom. Zastavil, pobozkal a objal manželku. Po pár sekundách pokračoval ďalej. Bol to dojímavý moment. 

Do cieľa prišiel Bernard s veľkým úsmevom. Bolo na ňom vidno, že si tento deň veľmi užil. 

Rozhodcovia mu však udelili pokutu 200 švajčiarskych frankov (asi 205 eur).

Pokutu mu udelili za "nevhodné alebo neprimerané správanie počas pretekov a poškodenie imidžu športu". Podľa magazínu Velonews však išlo o to, že sa počas časovky nakrátko pri priateľoch zastavil. 

VIDEO: Julien Bernard počas 7. etapy Tour de France 2024

Pre britskú televíznu stanicu ITV však Bernard vysvetľoval, že v úvode sa snažil ísť, čo najrýchlejšie, aby následne aj s menšou zastávkou zvládol prísť do cieľa v časovom limite. 

„Vedel som, že moja manželka a moji priatelia niečo urobili v stúpaní, a tešil som sa, že ich uvidím," povedal Bernard pre ITV. 

„Chcel som si užiť každú sekundu na tomto stúpaní a začal som pomerne rýchlo. Chcel som si užiť každú sekundu s mojou manželkou a rodinou. Bolo to pre mňa ako sen."

O udelení pokuty sa dozvedel neskôr. Sumu zrejme zaplatí tím Lidl-Trek. 

Bernard nezmyslený trest okomentoval na sociálnej sieti X ironicky. 

„Ospravedlňujem sa UCI za to, že kazím imidž tohto športu," napísal a pridal smajlíka, ktorému tečú slzy od smiechu.

„Ale s radosťou by som 200 švajčiarskych frankov zaplatil každý deň, aby som si mohol tento moment zopakovať," doplnil Bernard. 

Na jeho správu reagoval dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen. Pred pár dňami totiž úplne rovnako v priebehu etapy zastavil, aby pobozkal svoju ženu.

On obišiel bez pokuty. „To je zlý vtip. Asi som mal šťastie, keďže mňa si pred pár dňami nik nevšimol," napísal Nielsen.

Francúz nie je prvým cyklistom, ktorý na tohtoročnej Tour dostal pokutu za ničenie imidžu cyklistiky.

V 5. etape dostal rovnaký trest Davide Ballerini z tímu Astana za to, že kilometer pred cieľom zastal a sledoval dojazd etapy na obrazovke. Vďaka tomu mohol vidieť triumf tímového kolegu Marka Cavendisha.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Vraj ničí imidž športu. Za bozk s manželkou dostal Francúz na Tour pokutu