Kolumbijčan bol diskvalifikovaný z Tour, v tele mal nepovolenú látku

Nairo Quintana.
Nairo Quintana. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. aug 2022 o 15:28

Pôvodne skončil na šiestom mieste.

BRATISLAVA. Kolumbijský cyklista a bývalý víťaz Gira d'Italia (2014) a Vuelty (2016) Nairo Quintana bol diskvalifikovaný z tohtoročnej Tour de France.

Ako informuje aj web wielerflits.nl, krvné testy jazdca tímu Arkéa-Samsic odhalili prítomnosť tramadolu, čo je látka, ktorá je od roku 2019 zakázaná na podujatiach pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistické únie (UCI).

Opioidné analgetikum sa používa na liečbu stredne silnej bolesti, no nepovažuje sa za doping. Zakázané je pre svoje vedľajšie účinky.

Quintana, ktorý na najslávnejších pretekoch vyhral tri etapy a dvakrát bol druhý v celkovom poradí, tak prišiel o šieste miesto, ktoré si v júli vybojoval. 

Neprišiel však o žiadne zo svojich 51 profesionálnych víťazstiev, pretože počas 106. ročníka Tour de France skončil v etape najlepšie na druhom mieste.

Jeho diskvalifikácia znamená, že do Top 10 poskočil Francúz Valentin Madouas. V elitnej desiatke tak doplnil svojich krajanov - štvrtého Davida Gaudu a po novom už šiesteho Romaina Bardeta. 

"Analýza dvoch vzoriek krvi z 8. a 13. júla počas Tour de France odhalila prítomnosť látky a jej dvoch hlavných metabolitov. Podľa pravidle UCI je pretekár diskvalifikovaný z Tour de France 2022.

Proti tomuto rozhodnutiu sa môže odvolať do desiatich dní na Športový arbitrážny súd (CAS). Keďže ide o prvé previnenie, Nairo Alexander Quintana Rojas sa môže zúčastňovať na súťažiach," uvádza sa vo vyhlásení.

Kolumbijčan v utorok predĺžil zmluvu s tímom Arkéa-Samsic do roku 2025, no nefiguruje v zostave na nadchádzajúcu Vueltu, ktorá odštartuje v piatok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Kolumbijčan bol diskvalifikovaný z Tour, v tele mal nepovolenú látku