Cavendish túži po rekorde. Nikoho nenechajte, aby vám vravel, že niečo je nemožné, tvrdí

Mark Cavendish.
Mark Cavendish. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|26. jún 2024 o 08:00

Tím Astana všetko podriadil snahe o rekordné etapové víťazstvo.

BRATISLAVA. Tour de France prinášajú každý rok silné príbehy. Všetci pretekári v pelotóne sa denne prekonávajú a idú na hranu svojich možností, aby si získali úspech a uznanie.

Nech dopadnú preteky tento rok akokoľvek, oplatí sa sledovať pretekára, ktorý sa posledné tri roky sústreďuje na to, aby vyhral na Tour už len jedinú etapu. 

Zatiaľ sa mu to nedarí. Mark Cavendish je však typ, ktorý toho vie o víťazstvách a šprintovaní najviac. 

Ak ešte raz na cieľovej rovinke zodvihne vo víťaznom geste ruky nad hlavu, preskočí najväčšiu legendu cyklistiky Eddyho Merckxa.

Bude to jeho 35. etapové víťazstvo na Tour. Pre mnohých pretekárov je splneným snom aj jedno. Brit spolu s Merckxom ich majú po 34. 

Vyhrával nad Zabelom aj Philipsenom

Keď vybojoval Cavendish svoje prvé etapové víťazstvo na Tour, Peter Sagan bol ešte junior a plánoval kariéru v horskej cyklistike.

Lionel Messi nemal ani jednu z deviatich Zlatých lôpt, Novak Djokovič mal na konte len prvý grandslamový titul, na Slovensku sa platilo korunami a hitom v kinách bola snímka Temný rytier s Heathom Ledgerom.  

Bolo to ešte pred 16 rokmi. Vtedy v šprintoch bojoval proti legendám ako Erik Zabel či Robbie McEwen. Dnes sú jeho súpermi Jasper Philipsen, Sam Bennett, Dylan Groenewegen či Wout van Aert.

Za 16 rokov sa z Cavendisha stal najlepší šprintér v histórii. Jeho kariéra je plná úspechov. Chce k nim pridať posledný. 

Na „projekte 35“ pracuje Mark Cavendish od 9. júla 2021. V ten deň vybojoval 34. etapové víťazstvo na Tour a dorovnal rekord Merckxa.

„Nikoho nenechajte, aby vám vravel, že niečo nedokážete. Nikoho. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, kde ste sa narodili, či ste muž alebo žena.

Je len na vás čomu sa venujete. To, že môžem byť pre ľudí inšpiráciou je najviac, čo si z tohto víťazstva môžem vziať,“ hovoril po tomto víťazstve Cavendish pre televíziu ITV

V minulosti mal povesť arogantného pretekára. Často bol aj v dojazdoch agresívny a bezohľadný. Pretekári, ktorí s ním však jazdili v jednom tíme naňho nedajú dopustiť a hovoria, že je to ten najlepší kolega.

Cavendish po rokoch priznal, že niekedy sa nesprával najlepšie, no zmenil sa.

„Niekedy som sa správal ako debil, ale dospel som. Už nemám dvadsať a nemusím bojovať s celým svetom,“ filozofoval na Tour v roku 2021.

Zastavil ho bolestivý pád

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Cavendish túži po rekorde. Nikoho nenechajte, aby vám vravel, že niečo je nemožné, tvrdí