Sagan dojal svojou predpoveďou Cavendisha. Toto ma zahrialo pri srdci, vraví Brit

Peter Sagan a Mark Cavendish na Tour de France 2021.
Peter Sagan a Mark Cavendish na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. mar 2024 o 11:30

Pre mňa je Sagan legenda, vraví britský šprintér.

BRATISLAVA. Slovenskí fanúšikovia ho dlhé roky nemali radi. Nevedeli mu odpustiť, že kvôli nemu prišiel Peter Sagan o jednu celú Tour de France. Prišiel o šancu vyhrať zelený dres aj pridať niekoľko etapových víťazstiev.

Mark Cavendish je jeden z najlepších šprintérov sveta. Možno ten najlepší. V roku 2017 však mal nepríjemný pád v dojazde 4. etapy Tour de France. Zo záberov sa zdalo, že ho na zem poslal Peter Sagan. Uverili tomu aj rozhodcovia a Sagana z Tour za nebezpečný manéver vylúčili.

Pravda bola iná. Cavendish spadol vlastnou vinou. Vtedajší majster sveta bol v tom skutočne nevinne. Neskôr to potvrdili aj detailnejšie zábery. Za túto chybu však slovenský cyklista zaplatil vysokú cenu. V roku 2017 bol ešte v najlepších rokoch.

Cavendish: Sagan je legenda

Vzťah medzi dvomi osobnosťami vtedy prešiel skúškou. Aj Cavendish si najskôr myslel, že vinu za jeho pád a zranenia nesie Sagan.

Dnes aj on priznáva, že vtedy ich vzťah nebol najlepší.

„Aj my sme mali horšie chvíle. Ale teraz vychádzame spolu veľmi dobre,“ opisoval v rozhovore na youtubovom kanáli GCN Racing.

„Prirodzene odpustil som mu. Vnímal som to vtedy nesprávne. Bola otázkou času, kedy sa pomeríme. Teraz máme spolu skvelý vzťah. Peter urobil veľa pre cyklistiku. Aj ja som len vďačný za to, čo priniesol. Pre mňa je legenda,“ opisoval britský šprintér.

Veľmi ho dojala reakcia slovenského cyklistu, ktorý sa o Cavendishovi vyjadroval na začiatku sezóny 2021. Vtedy bol však Cavendish prakticky na dne. Tímy oňho už nejavili záujem.

Zmluvu s vtedajším tímom Deceuninck získal na poslednú chvíľu, jazdil za minimálny plat a ešte priniesol do tímu aj menšieho sponzora.

Jeho výkony boli v predchádzajúcich sezónach podpriemerné. V cieli posledných pretekov v sezóne 2020 sa dokonca rozplakal, pretože mal obavy, že je to jeho koniec v cyklistike.

Mark si zaslúži obrovský rešpekt, vravel Sagan

Sagan ho však aj v tom čase vnímal úplne inak.

„Marka vnímam ako niekoho, koho musíte uznávať. Za to, aký je,“ začal vysvetľovať.

„Prirodzene, za jeho výsledky a veľké úspechy,“ snažil sa nadviazať na to redaktor portálu GCN Racing.

„Nie (za jeho výsledky), ale práve za to, aký je. Ak by som bol v jeho koži, nedokázal by som v sebe nájsť silu pokračovať. A on ju má, stále chce bojovať, preto si zaslúži uznanie a obrovský rešpekt. Uvidíte, že bude znova vyhrávať,“ povedal slovenský cyklista.

Sezóna 2021 bola pre Cavendisha ako z rozprávky. Z odpisovaného veterána, ktorý bol už jednou nohou mimo profesionálneho pelotónu, sa v priebehu pár mesiacov stal líder.

Vybojoval 10 víťazstiev, z toho štyri na Tour de France. V šprintérskych dojazdoch jazdil s nasadením a rýchlosťou ako kedysi.

Saganova reakcia Cavendisha dojala.

„Veľmi ma to potešilo. Neskutočne. Toto zahreje pri srdci. Nikdy som tento rozhovor nevidel. Je to od neho krásne. Musím mu hneď napísať. Mal predsa pravdu. Je to krásne, ani neviem, čo na to povedať,“ hovoril britský šprintér.

Kým Peter Sagan vlani kariéru v cestnej cyklistike uzavrel, Cavendish svoj odchod o rok posunul.

Aj on plánoval, že na Tour vybojuje rekordné 35. etapové víťazstvo a skončí. Lenže pri páde si zlomil kľúčnu kosť a rozhodol sa, že pridá ešte jednu sezónu.

„Či bude táto naozaj posledná? Som si tým istý. Raz predsa musím skončiť. Aj vlani som si bol istý, že je to môj posledný rok, ale veci sa menia a nikdy neviete, čo vám život prinesie. Milujem súťaženie, no v istom bode musím začať žiť reálny život s mojou rodinou,“ doplnil 38-ročný Cavendish. 

Britský šprintér vybojoval 163 víťazstiev počas kariéry. Jeho sezóna v tíme Astana smeruje k Tour de France. Na Tour túži vyhrať ešte jednu etapu, aby prekonal rekord Eddyho Merckxa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan dojal svojou predpoveďou Cavendisha. Toto ma zahrialo pri srdci, vraví Brit