Zánický: Peter Sagan vedel, prečo chce mať Juraja pri sebe

Juraj Sagan.

Zánický: Peter Sagan vedel, prečo chce mať Juraja pri sebe

Juraj Sagan. (Autor: TASR)
Juraj Sagan.
Juraj Sagan. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|26. sep 2022 o 21:00

Mládežnicky tréner hovorí o kariére staršieho z bratov Saganovcov.

Pomohol nájsť cestu k cyklistike mladšiemu bratovi a v profesionálnom pelotóne mu bol roky veľkou oporou. Juraj Sagan oznámil po svetovom šampionáte koniec kariéry.

"Od začiatku bol ctižiadostivý. Možno viac ako Peter. Juraj prišiel ako prvý a skôr sa venoval cyklistike. Vždy mal poctivý prístup a v mladom veku bol príkladom pre ostatných," spomína tréner PETER ZÁNICKÝ.

Pre Sportnet sa Juraj Sagan vyjadril, že kariéru sa rozhodol ukončiť kvôli problémom s kolenom a tím ho posielal iba na menšie preteky. Má však 33 rokov. Nerozhodol sa skončiť priskoro?  

Bol by som rád, ak by ešte sezónu – dve potiahol. Nehovorím, že by som ho presviedčal. Veľa sme sa rozprávali a chápem ho, ako to vyhodnotil. Mal v tíme približne 20 súťažných dní. To je veľmi málo. Mnohé tímy majú jazdcov aj v pozícii náhradníka, ktorý ani nevie, či sa dostane na súťaž. Nebolo to preňho jednoduché. Bol to jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý sa rozhodol, že mu to už stačí. 

Pôsobenie v tíme TotalEnergies mu znechutilo cyklistiku?

To by som nepovedal. Zažíval to aj v Bore, kde tiež nemal toľko štartov. Juraj práve spomínal, že v TotalEnergies to fungovalo dobre a nebol tam taký tlak. Aj atmosféra a vzťahy medzi cyklistami boli dobré. Je to však prokontinentalny tím a nemal toľko pozvánok na preteky. Nebolo toľko možností štartov. Potom bol v náročnej situácii, aby sa presadil. 

Juraj Sagan je jeden z najskúsenejších cyklistov. Čo slovenská cyklistika stráca?

Verím, že to nebude strata a že Juraj v cyklistike zostane. Bol by som rád, keby zakotvil a robil športového riaditeľa alebo pokračoval v podobnej pozícii. Takto by skúsenosti rozdával ďalej.

Bolo vidno ako dobre sa vedel pripraviť na majstrovstvá Slovenska a na majstrovstvách sveta bol vždy platný pomocník. Dúfam, že to takto ostane a bude pomáhať cyklistike naďalej. 

Vyjadril sa, že by rád v takejto pozícii pokračoval. Myslíte, že je to dobrá voľba preňho? 

Myslím si, že áno, ale treba povedať, že slovenský trh je veľmi malý. Klubov je málo a možností má asi ako prstov na jednej ruke. Čo sa týka zahraničia je to trochu iná liga. Musel by získať isté medzinárodné licencie. Čas ukáže, kde si nájde uplatnenie a uvidíme, kde zakotví. 

Peter Zánický.
Peter Zánický. (Autor: SME - Zoran Boškovič)

Ako si spomínate na Juraja Sagana, keď prišiel do Cyklistického spolku Žilina? 

Pamätám si, že od začiatku bol ctižiadostivý. Možno viac ako Peter. Juraj prišiel ako prvý a skôr sa venoval cyklistike.

Vždy mal poctivý prístup. Absolvoval veľa sústredení, tréningov a zakaždým si všetko odmakal. Už v mladom veku bol príkladom pre ostatných. Mal vysokú tréningovú morálku. 

Tradujú sa historky, že na pretekoch Slovenského pohára súperi pretekali len o tretie miesto za Petrom a Jurajom. Bolo to tak? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zánický: Peter Sagan vedel, prečo chce mať Juraja pri sebe