Froome sa vracia na Tour. Bude najdrahším domestikom v histórii

Chris Froome na pretekoch Okolo Švajčiarska 2021.
Chris Froome na pretekoch Okolo Švajčiarska 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. jún 2021 o 16:49

Zo šampióna bude pomocník.

BRATISLAVA. „Keď podpíšete Frooma, očakávate, že bude vyhrávať preteky. Bola by blbosť a zbytočný luxus kupovať domestika za päť miliónov dolárov,“ hovoril v apríli pre idnes.cz športový riaditeľ tímu Israel Start-Up Nation René Andrle.

Podľa jeho slov je plánom tímu pokúsiť sa tento alebo budúci rok s Froomom vyhrať Tour de France. Tento rok to však nebude.

Tridsaťšesťročný Brit sa síce vracia na slávne preteky, ktoré štyrikrát vyhral, ale v izraelskom tíme bude len v podpornej úlohe. Lídrom bude Michael Woods.

Najskôr sa učil chodiť

Froome sa vracia na Tour po dvojročnej pauze. Naposledy v roku 2018 vybojoval tretiu priečku.

V júni 2019 pri páde na Critérium du Dauphiné takmer prišiel o život. V 60-kilometrovej rýchlosti narazil do betónového múrika. Zlomil si stehennú kosť, panvu, rebrá, ruku, mal poranenú chrbticu a rozsiahle krvácanie.

Po zotavení sa najskôr učil chodiť. Na pretekoch však aj dva roky od pádu nie je tým pretekárom ako pri veľkých víťazstvách.  

Vzhľadom na jeho nepresvedčivé výsledky v tomto roku, bol jeho štart na Tour dlho neistý. Absolvoval päť etapových pretekov. Na generálke pred Tour – Critérium du Dauphiné skončil na 47. priečke. Nabral stratu viac ako 40 minút.

Je ťažko predstaviteľné, že v júli by sa niečo zmenilo.

„Isté je, že tento rok nemôžem pomýšľať na víťazstvo na Tour,“ vravel pre Cyclingnews. „Sústreďujem sa na to, aby som sa krok za krokom vrátil do bývalej formy. Z tejto úrovne sa nedostanem k triumfu na Tour za pár týždňov.“

Wiggins: Zaslúži si rešpekt

Froome má sedem víťazstiev na trojtýždňových pretekoch. Štyri razy vyhral Tour de France, dvakrát španielsku Vueltu a raz Giro d’Italia.

„Práve to je jeho devíza. Nemôžeme podceniť jeho skúsenosti. Pre tím bude veľmi cenný,“ komentoval Froomovu nomináciu v pozícii domestika športový riaditeľ Israel Start-Up Nation Tik Verbrugghe.

„Dúfame, že uvidíme v priebehu pretekov zlepšenie Chrisovej formy,“ dodal.

Vzhľadom na jeho plat pôjde o najdrahšieho domestika v histórii cyklistiky.

Veľa odborníkov aj osobností je skeptických, či sa vôbec v budúcnosti dokáže čo i len priblížiť k bývalým výsledkom. Už umiestnenie v Top10 by bolo výnimočné. 

Zastal sa ho naopak bývalý kolega a víťaz Tour 2012 Bradley Wiggins.

„Zaslúži si viac rešpektu. Vrátil sa k cyklistike po ťažkom páde, pri ktorom takmer prišiel o život,“ vravel pre Eurosport."

„Je to výnimočný športovec a nikdy by som si nedovolil ho podceniť. V tej chvíli, keď to urobíte, na pretekoch za to zaplatíte,“ dodal.

Froome povedal, že s cyklistikou len tak neskončí.

Viem že sa tam dostanem. Zaberie to veľa času, čaká ma veľa práce, ale to je to, čo ma motivuje. Nezahodím teraz všetko len kvôli tomu, že som sa nedostal na tú úroveň už teraz," odpovedal Froome na kritiku na youtube pred mesiacom. 

Od pádu pred dvomi rokmi štartoval na jediných trojtýždňových pretekoch – Vuelte 2020. Skončil iba na 98. priečke. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Froome sa vracia na Tour. Bude najdrahším domestikom v histórii