29.06.2024 12:40
1. Etapa
Florencia > Rimini
206 km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Romain Bardet
Team DSM-Firmenich Postnl

Nechcel nič jesť, viackrát zvracal. Expertka skoro plakala, keď videla Cavendisha trpieť

Britský cyklista Mark Cavendish počas Tour de France 2024.
Fotogaléria (24)
Britský cyklista Mark Cavendish počas Tour de France 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|29. jún 2024 o 21:27

Cavendish bojoval s teplom, samým sebou i limitom.

RIMINI. V roku 2016 si Mark Cavendish prvý a posledný raz obliekol na jeden deň žltý dres pre lídra celkového poradia Tour de France

Britský šprintér ťažil z trendu, ktorý ešte pred pár rokmi razili organizátori. Úvod bol často v znamení rovinatých etáp, a tak sa do žltého dvakrát obliekol trebárs aj nemecký šprintér Marcel Kittel.

Už vlani však v španielskom Bilbau zviedli prvý súboj o žltý dres vrchári a tento rok čakala cyklistov ešte náročnejšia etapa. 

Podľa riaditeľa pretekov Christiana Prudhomma sa nestalo, aby sa hneď v prvej etape nastúpalo 3600 výškových metrov. Navyše, v kombinácii s teplotou 30 stupňov Celzia to bola pre mnohých nočná mora. 

Už približne 90 kilometrov pred cieľom to zabalil Michele Gazzioli a ešte 29 minút po skončení etapy nebola v cieli ani stovka pretekárov.

Nechcel gély ani tyčinky

Veľké problémy mal aj Cavendish, ktorý prišiel na Tour de France s jediným cieľom. Mať jeden skvelý deň, uspieť v šprintérskej etape a 35. víťazstvom vylepšiť rekord, o ktorý sa delí s Eddym Merckxom.

Zaujímavosťou je, že keď vybojoval svoje prvé etapové víťazstvo na Tour, Peter Sagan bol ešte junior a plánoval kariéru v horskej cyklistike.

Fotogaléria z 1. etapy na Tour de France 2024

Minulý rok jeho "projekt 35" stroskotal po páde a zlomenine kľúčnej kosti. Tentokrát už v úvode bojoval s teplom, sám so sebou a zároveň s limitom.

Už v prvom zo siedmich kategorizovaných stúpaní Col de Valico Tre Faggi stratil tri a pol minúty na hlavnú skupinu. Na sociálnych sieťach sa objavilo aj video, ako 39-ročný Brit v jednom z klesaní vracal. 

Reportér belgickej televízie Sporza Maarten Vangramberen, ktorý bol na trati na motorke informoval, že Cavendishovi prišlo nevoľno niekoľkokrát. 

"Vzdal sa všetkého, aj svojich gélov a tyčiniek. Jeho tímoví kolegovia na neho vyliali veľa vody. Boleli ma oči, keď som ho videl takto jazdiť.

Viackrát zvracal. To, že nedokáže udržať jedlo v žalúdku v takej náročnej etape, je naozaj problematické," uviedol Vangramberen.

VIDEO: Zostrih z 1. etapy Tour de France 2024

Telo hovorilo nie

V podobnom duchu sa vyjadrila expertka Eurosportu Dani Roweová, ktorá vyhrala na olympiáde 2012 zlato na dráhe v tímovej časovke:

"Srdce mi puká. Skoro plačem, je to hrozné. Jeho telo jednoducho hovorí nie. Vidíte, ako mu je na bicykli zle. Je to jednoducho hrozné."

Fanúšikovia britského šprintéra sledovali, ako strata jeho skupiny narastá na 35 minút. Hrozilo, že šanca na rekord zhasne príliš skoro.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Nechcel nič jesť, viackrát zvracal. Expertka skoro plakala, keď videla Cavendisha trpieť