Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko
MS v hokeji 2023
12.05.2023, Skupina B
2 - 3
2:3, 0:0, 0:0
Česko na MS v hokeji 2023
Česko

Ramsay pred derby proti Čechom: Poznám ten príbeh, bol to najkrajší rozchod

Miloš Kelemen a Michael Špaček v zápase Slovensko - Česko na MS 2021 v Rige.
Miloš Kelemen a Michael Špaček v zápase Slovensko - Česko na MS 2021 v Rige. (Autor: TASR)
Boris Vanya|12. máj 2023 o 06:00

Slovenskí hokejisti začínajú majstrovstvá sveta proti Česku.

RIGA. Pre hokejistov to bude predovšetkým otvárací zápas turnaja. Súboj, v ktorom môžu získať prvé body to tabuľky.

Pre tisícky fanúšikov - a nie len slovenských - má však tento duel stále špeciálny punc. Slovenská hokejová reprezentácia nastúpi v piatok o 15.20 h na majstrovstvách sveta v Rige proti Česku.

Spoločný štát Čechov a Slovákov prestal existovať pred vyše tridsiatimi rokmi. Obe krajiny sa vybrali odlišnou cestou, aj v hokeji. Česi pokračovali ako nástupnícka krajina v najvyššej kategórii, Slováci začínali takmer od nuly.

Hrozilo, že sa ocitnú celkom na dne, v spoločnosti trebárs Južnej Afriky. Ale v najkratšom možnom čase, za dva roky, sa im podarilo dostať medzi elitu. A zrodila sa jedna z najväčších novodobých hokejových rivalít.

Ramsay: Poznám ten príbeh

„Samozrejme, že poznám ten príbeh. Česi a Slováci. Bol to najkrajší rozchod v dejinách,“ vravel tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay opierajúc sa o hokejku bezprostredne po tréningu v maličkej Daugava aréne v Rige.

„Mali sme podobné rivality aj v NHL. Jedna z nich vládla roky medzi Montrealom a Buffalom, za ktoré som hrával.

Mali sme v tíme viac Frankokanaďanov ako Canadiens, traja z nich tvorili pamätný útok zvaný Francúzska spojka. Proti Montrealu sme hrali viackrát aj v play-off a bolo to celkom drsné,“ dodal 72-ročný kouč.

Rodený Kanaďan prevzal slovenskú reprezentáciu na jeseň 2017. Premiéru na MS si odkrútil proti Čechom - tiež v otváracom zápase MS 2018 v Dánsku.

„Viem, že veľa fanúšikov a možno aj hráči považujú tento zápas za výnimočný. A cítim, že im musíme ukázať, že dokážeme proti nim hrať.

Ale nemyslím, si, že budem musieť hráčov krotiť. Viem, že v prvých piatich minútach sa dá prehrať zápas, ak ste príliš horliví,“ dodal Ramsay.

V oboch tímoch je už len zopár hráčov, ktorí sa narodili skôr, než sa spoločný štát rozpadol, ale azda len dvaja českí veteráni by si mohli tie časy reálne pamätať - 37-ročný Roman Červenka a 35-ročný Vladimír Sobotka.

Mladší už derby príliš neriešia.

„Hral som proti Čechom viackrát v mládežníckych kategóriách, s viacerými hráčmi súpera sme sa poznali z turnajov, ale že by sme vnímali vzájomný súboj nejako špeciálne, to asi nie,“ pridal postreh najmladší zo slovenského kádra, 20-ročný Martin Chromiak.

V minulosti to však bolo celkom inak.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ramsay pred derby proti Čechom: Poznám ten príbeh, bol to najkrajší rozchod