Návrat fanúšikov na štadióny sa blíži. Podľa nových pravidiel niekde aj tisícka

Fanúšikovia HKM Zvolen.
Fanúšikovia HKM Zvolen. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|13. máj 2021 o 15:14

Nový covid automat uvoľňuje opatrenia na štadiónoch.

BRATISLAVA. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas predstavili vo štvrtok pravidlá nového covid automatu. Je to už jeho tretia verzia, ktorú v stredu schválila vláda.

Na automate sa upravili farby. Pri kľúčových ukazovateľoch, na základe ktorých sa bude klasifikovať epidemická situácia, sa 14-dňová incidencia mení na sedemdňovú a novým kritériom bude pozitivita z PCR testovania.

V rámci uvoľňovania niektorých opatrení sa od 15. mája budú môcť na športové podujatia vrátiť diváci. 

Najlepšie sú zelené okresy

Diváci budú môcť byť na podujatiach v okresoch, kde je prvý stupeň varovania alebo lepší – farby zelená, žltá, oranžová a ružová. 

Diváci však budú mať povinnosť negatívneho RT-PCR alebo LAMP testu nie staršieho ako 72 hodín alebo antigénového testu nie staršieho ako 24 hodín. 

V okresoch s prvým stupňom varovania (ružová farba) môže byť na podujatí návšteva do 25 percent kapacity hľadiska, no maximálne 250 ľudí, ak ide o športové podujatie v interiéri, a najviac 500 ľudí, ak je podujatie v exteriéri. 

V zelených okresoch budú ešte voľnejšie opatrenia: na sedenie v interiéri do 75 percent kapacity, maximálne však 500 osôb, v exteriéri do 1000 osôb.

Opatrenia sa môžu zmeniť 

Diváci budú musieť sedieť v každom druhom rade. Naďalej platí zákaz konzumácie jedál a nápojov. Štadióny sa tak budú môcť zaplniť v súťažiach, ktoré sa pripravujú na spustenie.

Štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pre šport Ivan Husár uviedol, že od soboty sa oficiálne môžu hrať všetky súťaže na všetkých úrovniach.

Minister zdravotníctva však doplnil, že covid automat je živý dokument a opatrenia sa v priebehu pandémie môžu meniť.  

Fanúšikovia už mohli sledovať zápasy finále play off hokejovej extraligy. Záujem však nebol veľký. Ľudí zrejme odradilo povinné testovanie. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Návrat fanúšikov na štadióny sa blíži. Podľa nových pravidiel niekde aj tisícka