Cibulková je v 2. kole Roland Garros

Dominika Cibulková vyhrala v prvom kole na Roland Garros.
Dominika Cibulková vyhrala v prvom kole na Roland Garros. (Autor: ČTK/AP)
SITA|25. máj 2009 o 17:50

Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila do 2. kola dvojhry na druhom grandslamovom turnaji roka Roland Garros v Paríži.

PARÍŽ. Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v pondelňajšom stretnutí 1. kola hlavnej súťaže dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (24. mája - 7. júna, celková dotácia 16 150 460 eur, antuka vonku) nad Ukrajinkou Aľonou Bondrenkovou v ich druhom vzájomnom súboji za 139 minút 6:4, 2:6, 6:4, hoci získala o 3 body menej (91:94).

Na vedľajšom dvorci č. 17 jej súperka ako podávajúca sama "premenila" hneď prvý mečbal riskantným longline bekhendom nasmerovaným o centimetre vedľa. Slovenka v úvodnej časti dosiahla obrat zo skóre 3:4 s brejkom proti nej, v druhom dejstve sa vyhla "kanáru" až za stavu 0:5 a v rozhodujúcom treťom takmer povolila Ukrajinke vyrovnať z 2:5. Medzi najlepšími 64 aktérkami 108. majstrovstiev Francúzska si 20-ročná nasadená dvadsiatka tohto podujatia Cibulková zmeria sily s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. Zverenkyňa Carla Maesa, teda bývalého kouča Kim Clijstersovej, si ju želala ako protivníčku z dvoch možných.

Cibulková duel zvládla

Od polovice apríla "dvojfázovo" zranením ľavej časti slabín sužovaná Cibulková sa revanšovala 24-ročnej Charkovčanke Bondarenkovej za vlaňajšiu májovú berlínsku veľmi tesnú prehru 4:6, 6:1, 6:7 (9). Vtedy dvakrát podávala na triumf, v tajbrejku tretieho setu viedla 4:2 a po odvrátení troch mečbalov sama mala jednu takúto šancu. Staršia zo sestier Bondarenkových, minulú sobotu finalistka vo Varšave, bola podľa renkingu platného pri piatkovom žrebe šiestou najťažšou možnou súperkou Slovenky z 96 prichádzajúcich do úvahy a tento týždeň by dokonca už figurovala medzi nasadenými. K 25. máju sa totiž posunula z 39. na 28. pozíciu. V minulosti bola Ukrajinka aj na 19. poste počítačového poradia WTA Tour, ktorý teraz patrí jej pondelňajšej premožiteľke.

Spoludržiteľka januárového perthského Hopmanovho pohára a dvojnásobná finalistka z hlavného profesionálneho okruhu Cibulková štartuje na RG ako seniorka po tretí raz. Predvlani sa z kvalifikácie vyšvihla až do 3. kola "veľkého pavúka", v ktorom nestačila na Rusku Svetlanu Kuznecovovú, vtedy obhajkyňu finálovej účasti. Minulý rok si - už nasadená ako dvadsiata ôsma - zopakovala prienik medzi najlepších 32. Podľahla Srbke Jelene Jankovičovej, neskoršej svetovej jednotke. Grandslamovým maximom zverenkyne Vladimíra Pláteníka Cibulkovej zatiaľ je osemfinále melbournských Australian Open 2009.

Nevyspytateľná A. Bondarenková sa vo francúzskej metropole ešte nikdy neprebojovala za 2. kolo a aj s dvoma kvalifikačnými pokusmi má miestne skóre 1:7. Vlani na úvod uhrala proti Češke Petre Cetkovskej len tri gemy.

Cibulková vo vstupnom i treťom geme čelila zhodne dvom brejkbalom, ale tieto nepríjemné situácie zvládla. Servis stratila až na 2:3, keď Bondarenková "zabila“ forhend z téčka po presvedčivej prípravnej ofenzíve. Slovenka si však okamžite vypracovala šancu na vyrovnanie bekhendovým krosom na čiaru a Ukrajinke potom zlyhalo načasovanie úderu: loptičku trafila rámom - 3:3.

V siedmej hre Aľona ako returnujúca opäť pritlačila a pri prvom brejkbale prinútila súperku poslať bekhend za základnú čiaru. Séria prerazení servisu sa však nekončila: Slovenka odskočila na 40:0, a hoci ešte pripustila zhodu, pri štvrtej možnosti nasmerovala Ukrajinka ťažký bekhendový drive-volej mimo. Cibulková vzápätí prerušila šnúru nezdarov podávajúcich, upravila na 5:4 a jej protivníčka neustála stres: pri vzdorovaní úvodnému setbalu trafila forhend tzv. do plota.

V druhej časti však Bondarenková v pokračujúcich napospol krosových výmenách s ostrými uhlami, dostatočnými dĺžkami a len sporadickými zmenami rytmu prevzala iniciatívu, menej vymýšľala i kazila, kontrovala povestnej obranárke Cibulkovej i vykrývaním priestoru a unikla na 5:0. Pravda, jej prevaha zďaleka nebola taká citeľná, ako skóre napovedalo - Slovenka totiž v druhom i štvrtom geme mala po jednom brejkbale. Zostalo však len pri možnostiach. V koncovke druhej časti vydrela "kozmetické“ dva gemy, ale už sa nedokázala vyhnúť rozhodujúcemu setu: 6:4, 2:6 presne po hodine a pol.

V prvotnej pasáži tretieho dejstva bolo citeľné, že Cibulková zvolila aktívnejší prístup: búšila, vynucovala si chyby na druhej strane siete (práve tento faktor štatistiky neuvádzajú), nadobúdala kontrolu nad väčšinou výmen a naplno sa pohrúžila do diania - dovtedy bolo jej všeobecne známe hecovanie sa akési zakríknutejšie.

Pred rozuzlením však prepuklo, svedčilo o mentálnej sile, malo psychologický efekt na nekonsolidovanejšiu Ukrajinku a premietlo sa aj do skóre. Slovenka sa brejkom v šiestej hre zavŕšenej rezolútnym forhendom odpútala, potvrdila na 5:2, a hoci sa nevyhla zaváhaniu pri podávaní na triumf, na returne v desiatom geme odvrátila črtajúci sa "nervák" - 6:4, 2:6, 6:4.

Dominika Cibulková: "Na prvé kolo to bol naozaj veľmi náročný zápas - tušila som to už vopred. Výborný výkon zo súperkinej strany, ale aj mojej. Akoby som ani nemala tú pauzu. Som veľmi spokojná a rada, že som to napokon zvládla. Stálo to a obracalo sa na zopár loptičkách. Keby som v treťom sete nezmenila taktiku a hrala ďalej ako v druhom, asi by som dnes s Bondarenkovou prehrala. Snažila som sa ku koncu skracovať výmeny, pretože ona je v tých dlhých vynikajúca. Usilovala som sa teda byť agresívnejšia a tlačiť sa cez forhend."

Dvojhra žien - 1. kolo:

Dominika Cibulková (20-SR) - Aľona Bondarenková (Ukr.) 6:4, 2:6, 6:4 za 139 minút

Štatistiky:

Cibulková - Bondarenková

1. podanie (úspešnosť v %): 58 z 96 = 60% - 68 z 89 = 76%

využitie 1. podania: 32 z 58 = 55% - 36 zo 68 = 53%

využitie 2. podania: 18 z 38 = 47% - 12 z 21 = 57%

esá: 2 - 0

dvojchyby: 4 - 2

víťazné údery: 27 - 24

nevynútené chyby: 45 - 28

využitie brejkbalov: 6 z 13 = 46% - 6 zo 16 = 38%

úspešnosť pri sieti: 5 z 10 = 50% - 5 z 9 = 56%

víťazné body na príjme: 40 z 89 = 45% - 45 z 96 = 47%

víťazné lopty celkovo: 91 - 94

Utorňajší program slovenských tenistov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži:

Dvojhra žien - 1. kolo:

Daniela Hantuchová (SR) - Virginie Razzanová (Fr.) / druhý zápas na dvorci č. 1 (začiatok približne po 13.30 h)

Magdaléna Rybáriková (SR) - Kristina Mladenovicová (Fr.) / prvý zápas na dvorci č. 7 (začiatok o 11.10 h)

Štvorhra žien - 1. kolo:

Sybille Bammerová, Janette Husárová (Rak./SR) - Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR) / tretí zápas na dvorci č. 8 (začiatok približne po 15.00 h)

Ajumi Moritová, Magdaléna Rybáriková (Jap./SR) - Bethanie Matteková-Sandsová, Naďa Petrovová (10-USA/Rus.) / štvrtý zápas na dvorci č. 8 (začiatok približne po 16.30 h)

Cibulková neverí v Ivanovičovej vydarenú obhajobu titulu

Dominika Cibulková predpokladá, že na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži sa vo dvojhre žien zrodí ruský triumf.

"Mne síce takéto prognózy väčšinou nevychádzajú, ale obhajkyňu víťazstva, Srbku Anu Ivanovičovú, by som netipovala," skonštatovala D. Cibulková po svojom pondelňajšom trojsetovom víťazstve nad Ukrajinkou Aľonou Bondarenkovou a dodala: "Dinara Safinová je určite jednou z adeptiek - dnes 6:0, 6:0. Svetlana Kuznecovová hrala veľmi dobre na tréningu."

Cibulková avizovala, že si práve od miestnej finalistky zo sezóny 2006 Kuznecovovej počas nedeľňajšej spoločnej prípravy vyžiada rady o A. Bondarenkovej, teraz však so smiechom uviedla: "Veľa mi toho veru neprezradila. Rezolútne povedala, že neznáša zápasy proti nej. Vraj Ukrajinka vždy vychytí neskutočnú ´životku´. Niekoľkokrát tento komentár zopakovala, to bolo všetko. Fakt super rady." Kuznecovová má proti Aľone skóre 1:3. Naposledy jej podľahla pred dvoma týždňami v Madride.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková je v 2. kole Roland Garros