Mal byť nástupcom Bolta. Znížili mu trest za doping, no príde o olympiádu

Christian Coleman.
Christian Coleman. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|16. apr 2021 o 13:13

Dopingový hriešnik príde o Tokio.

ŽENEVA. Najrýchlejšiemu mužovi na svete Christianovi Colemanovi znížili dvojročný trest za porušenie dopingových pravidiel na 18 mesiacov.

Úradujúci majster sveta v šprinte na 100 metrov napriek verdiktu Športového arbitrážneho súdu (CAS) nebude môcť štartovať na OH 2020 v Tokiu.

Coleman dostal dištanc v októbri minulého roka. Jednotka pre integritu atletiky (AIU) mu provizórne zastavila činnosť už v júni, keďže vynechal tri antidopingové kontroly v priebehu dvanástich mesiacov.

Nástupcovi fenomenálneho Usaina Bolta sa mal trest pôvodne skončiť 13. mája 2022, po verdikte Športového arbitrážneho súdu bude môcť súťažiť od 14. novembra 2021.

Podľa trojčlennej arbitrážnej komisie je 18-mesačný dištanc primeraný, pretože Coleman nenesie plnú vinu na jednom z vynechaných testov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Žiadosti Christiana Colemana sme čiastočne vyhoveli a jeho trest so začiatkom 14. mája 2020 sme znížili na 18 mesiacov. Zistili sme, že stupeň nedbanlivosti je v jeho prípade nižší ako ten, ktorý bol uvedený v napadnutom rozhodnutí,“ uvádza sa v piatkovom vyhlásení CAS.

Aj keď sa dvojnásobný svetový šampión z Dauhy 2019 nebude môcť zúčastniť olympiády v Tokiu (23. júla - 8. augusta 2021), predbežne môže budúci rok v americkom Oregone obhajovať svoje tituly majstra sveta a stihne aj halovú sezónu.

"Som rád, že odborníci správne uznali, že som čistý športovec. Som však na druhej strane sklamaný z toho, že budem musieť vynechať olympijské hry v Tokiu. Už teraz sa však teším na oboje majstrovstvá sveta v roku 2022," skonštatoval Coleman.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Tokio 2021»Mal byť nástupcom Bolta. Znížili mu trest za doping, no príde o olympiádu