Chára je opäť v NHL najlepší, píše nhl.com

(Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. mar 2013 o 11:38

Chárovými najvážnejšími konkurentmi v boji o Norrisovu trofej sú podľa portálu ligy Švéd Oliver Ekman-Larsson z Phoenixu a Kanaďan Kris Letang z Pittsburghu.

NEW YORK. Zdeno Chára je po polovici základnej časti NHL podľa oficiálnej webstránky súťaže hlavným kandidátom na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu.

"Chárova sila a schopnosť dobre korčuľovať napriek jeho mohutnej postave mu dáva výhodu, akú nemá žiadny iný hráč," píše o kapitánovi Bostonu redaktor Corey Masisak z nhl.com. "Je garanciou bezpečnosti pre trénera Claudea Juliena. V prípade potreby je schopný odohrať 30 minút za zápas, čo dáva koučovi súperovho tímu minimálnu šancu, aby jeho hráči uspeli v súboji so Zdenom."

Masisak pripomína, že keď bol Chára na ľade, Bruins strelili 23 gólov a inkasovali iba jedenásť. Pritom kapitán víťazov Stanleyho pohára z roku 2011 pravidelne nastupuje proti najlepším hráčom súperovho mužstva.

"Chára hrá v priemere 24 minút za zápas, pričom nastupuje vo všetkých herných situáciách. Ak by niečo mohlo limitovať jeho šance na zisk Norrisovej trofeje, tak je to produktivita. Iba Rod Langway dokázal v minulosti vybojovať toto ocenenie s takým nízkym bodovým priemerom," uvádza nhl.com.

V produktivite prežíva Chára jednu zo slabších sezón. V 22 zápasoch má iba 9 bodov. Horší bodový priemer mal naposledy pred jedenástimi sezónami v Ottawe.

Norrisova trofej patrí v NHL medzi najstaršie. Udeľuje sa od roku 1954. O jej víťazovi rozhodujú novinári z Kanady a USA.

Chára ju získal v sezóne 2008/2009. Štyri razy bol medzi finalistami. Vlani skončil v hlasovaní tretí. Trofej získal Švéd Erik Karlsson z Ottawy.

Zo slovenských hokejistov v NHL majú individuálne trofeje - štyria. Okrem Cháru ešte Pavol Demitra - Lady Byng Trophy 2000 (najslušnejší hráč), Peter Šťastný - Calder Trophy 1981 (najlepší nováčik) a Jaroslav Halák - William M. Jennings Trophy 2012 (najnižší počet inkasovaných gólov).

Viacero ocenení získal aj slovenský rodák Stan Mikita, ktorý patril k hviezdam NHL v šesťdesiatych rokoch. Dva razy sa stal najužitočnejším hráčom ligy a štyri razy vyhral kanadské bodovanie NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára je opäť v NHL najlepší, píše nhl.com