Chára je na individuálnom hokejovom Evereste

Slovenský kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára drží Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL.
Slovenský kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára drží Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL. (Autor: TASR/AP)
Vojtech Jurkovič|19. jún 2009 o 08:17

Slovenský obranca nečakane predstihol legendárneho Lidströma. Príbeh Zdena Cháru má obrovský inšpiratívny presah. Žiadny zázračný talent, silnejšia je uňho neskonalá vôľa drieť. Tá ho od posmeškov a dešpektu vyniesla na individuálny hokejový Everest.

BRATISLAVA. Zdeno Chára na poslednom zápase hviezd NHL v Montreale vytvoril rekord v tvrdosti streľby - 169,2 kilometra za hodinu. Stal sa kapitánom Bostonu, so 7,5 milióna dolárov najlepšie zarábajúcim Slovákom v NHL.

Pri preberaní Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu v NHL sa včera poďakoval mužstvu Bostonu a svojej manželke Tatiane. „Bola si to ty, komu som sa mohol vyrozprávať a dala si mi nové impulzy ako riešiť situácie na ľade," povedal na galavečere v Las Vegas Chára. S 204,7 centimetra najvyšší muž v histórii NHL.

Jeho bývalý tréner v juniorskom béčku Trenčína Jindřich Novotný včera Chárovi posielal gratulačnú esemesku. „Zo srdca mu tú trofej želám. Dobre si pamätám, aké mal ťažké začiatky. Pri svojej výške mal problémy s koordináciou, bol neohrabaný. Obdivoval som ho, ako drie. Keby mal každý hráč takú vôľu ako on, máme všetky hokejové problémy vyriešené a vozíme zo šampionátov medaily rad radom."

Chára chodil na zápasnícke tréningy s otcom, ktorý bol bývalým reprezentačným trénerom v gréckorímskom štýle. Aj ako borca NHL syna na žinenke bežne zdolával. „Teraz už strácam dych kondične, ale bývajú to vyrovnané súboje," smeje sa Chára senior. Otec Zdeněk sa o úspechu svojho syna dozvedel včera popoludní na rybačke s kamarátom na Malom Dunaji. „Som na syna hrdý. U nás si však na ocenenia nepotrpíme, dôležité vždy boli výsledky. "

V Dukle ho nechceli

V Trenčíne Cháru do áčka mužov nechceli. Tréner, ktorý ho vylial, sa s ním neskôr stretol v pozícii asistenta reprezentácie. Ospravedlnil sa mu.

V odstrkovanom káčatku zavetril skúsený hráčsky agent Jaromír Henyš sľubný potenciál. Priviedol ho na Spartu. Včera cez telefón SME gratuloval obom tvrdým „paliciam" Chárovcom a sypal historky z kariéry hokejistu. „Nezabudnite, že strýko Chára Josef bol veľký motocyklový pretekár v Strakoniciach," smial sa Henyš. Keď v roku 1995 prišiel s Chárom do pražskej športovej haly, vrátnik ich upozornil, že basketbalová hala je o kilometer vyššie.

„Priznám, že v tej chvíli som si ani ja nebol istý, že Zdeno prerazí v NHL. Vedel som , že na gymnáziu hrával basketbal a tomu som sa ja v Sušiciach venoval dvadsať rokov. Urobil by som z neho pivota."

Henyš urobil dobre, že najprv mu zháňal korčule nadmernej veľkosti: „Pamätám si, že to bol model CCM s pumpovacími špicami. Neskutočný problém bol s holennými chráničmi a vôbec so všetkým."

Henyš mal dobrý investičný nos. O rok Cháru draftovali New York Islanders, v sezóne 1995 - 1996 ho hodil do juniorskej súťaže. S tímom Prince George Cougars vyradili vo WHL tím slovenského trénera Júliusa Šuplera Portland Winter Hawks.

Výhra v lote

„Každý v zámorí si myslel, že Zdenova postava ho predurčuje ku kariére bitkára. Lenže on mal hlavu hore, okrem streľby pracoval na prihrávke. A bol aj životne prezieravý. Keď som sa ho spýtal, kedy sa ožení, reagoval, že až keď odohrá dve stabilné sezóny v NHL," dodal Henyš

Chára už dávno nemá problémy s výstrojom, vyrábajú mu ju na mieru.

Po prestupe do Ottawy sa stal uznávanou autoritou. „Každý útočník, ktorý prejde cez Cháru, si môže gratulovať, ako keby vyhral v lote," povedal slovenský útočník Colorada Marek Svatoš. Márnosť takýchto pokusov pocítil často na vlastnej koži

Chárovci sa od 27. apríla tešia z dcéry Elliz. Otec pred dvoma rokmi získal diplom na Algonquin College v Ottawe, vyštudoval finančné plánovanie.

Hlinka ho ťahal za Česko

Aj ten najprozaickejší príbeh o spravodlivosti máva urýchľujúcu zápletku. V prípade Zdena Cháru ňou boli bohémske sklony jeho vtedajších starších spoluhráčov v Sparte.

Tí si vodili do hráčskej kabíny dievčatá v takom čase, počte, a uvoľnenej atmosfére, až z toho prepukol škandál. Viacerí dostali dištanc a šancu dostal čistý Zdeno Chára.

Mladý Slovák veľa nenarozprával, ale nebol ani zakríknutý. Pocítil to na tréningu aj urastený Petr Nedvěd, ktorý sa po jeho zákroku ocitol za mantinelom.

Bývalý, dnes už nebohý, tréner českej reprezentácie Ivan Hlinka nemal núdzu o kvalitný výber obrancov. Napriek tomu Cháru systematicky lámal, aby prijal české občianstvo. Poľahčujúcou okolnosťou pre Hlinku bolo, že Chára nehral za mládežnícke výbery Slovenska. „Tatínek sa narodil v Čechách, bude to jednoduchšie," argumentoval Hlinka.

Zdeno sa aj s otcom vždy hlásili k Slovensku, aj preto mu možno ušlo zlato na naganskej olympiáde 1998 po boku Jágra a Haška.

Kráľom ocenení je opäť Ovečkin

Po roku sa nič nezmenilo. Ruský útočník Alexander Ovečkin je najvýraznejšou postavou NHL.

Na galavečere v Las Vegas obhájil najprestížnejšie trofeje z minulej sezóny. Získal cenu pre najužitočnejšieho hráča podľa hlasovania novinárov (Hart Trophy) i podľa hlasovania hráčov (Lester Pearson Award).

Pearsonovu trofej odovzdávali hviezde Washingtonu jeho krajania Vladimir Konstantinov a Igor Larionov, Hartovu spoluhráč z Washingtonu Sergej Fiodorov.

„Som šťastný, že mi dali trofeje práve oni. Je to od nich taký malý dar," žartoval Ovečkin, ktorý sa stal aj najlepším strelcom základnej časti.

Veľkú radosť mali v Bostone, ktorého zástupcovia získali tri ceny. Okrem Cháru uspel i brankár Tim Thomas (Vezinova trofej) a tréner Claude Julien (Jack Adams Award). Calderovu trofej pre nováčika sezóny získal brankár Columbusu Steve Mason.

Už štvrtýkrát v rade dostal Trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča ligy Pavel Daciuk z Detroitu.

Nomináciu na Bill Masterton Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju sa napokon nepodarilo premeniť do jej zisku Richardovi Zedníkovi.

Zedník bez trofeje

Nomináciu na Bill Masterton Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju sa napokon nepodarilo premeniť do jej zisku Richardovi Zedníkovi (v hodnotenom období Florida Panthers), ktorý smeruje do Lokomotivu Jaroslavľ. Nominovaní boli aj Steve Sullivan (Nashville) a Chris Chellios (Detroit) a vyhlásili prvého spomenutého.

Tridsaťdvaročný Chára, ktorý prišiel do Bostonu pred dvoma rokmi z Ottawy a hneď si obliekol dres s kapitánskym céčkom, dokázal stmeliť mladý tím "medveďov", ktorých už druhý raz v rade priviedol do play-off. V oboch sezónach dosiahol v kanadskom bodovaní hranicu 50 bodov. V tej ostatnej strelil v 80 zápasoch 19 gólov a zaznamenal 31 asistencií.

VIDEO: Odovzdávanie trofeje pre Zdena Cháru

Hoci dokáže v napätých situáciách efektívne používať aj päste, v uplynulom ročníku sa nenechal zbytočne vyprovokovať a premiérovo po siedmich rokoch sa udržal pod hranicou 100 trestných minút. V Zápase hviezd tretíkrát za sebou triumfoval v súťaži o najtvrdšiu strelu, keď stanovil nový rekord 169,62 km/h. Svoj tím dokázal priviesť k triumfu vo Východnej konferencii, ale boj o Prezidentskú trofej pre najlepší klub NHL v základnej časti prehrali "medvede" so "žralokmi" zo San Jose o jeden bod.

Pre Cháru Boston veľkou rodinou

Chára v ďakovnej reči označil mužstvo Bostonu za "veľkú rodinu" a v civilnej rovine vyzdvihol podporu od manželky Tatiany, ktorej sa prihovoril takto: "Po zlých zápasoch si bola tou, ktorá má čakala doma a počúvala moje výlevy o tom, čo som na ľade mohol urobiť inak." Trenčiansky odchovanec adresoval aj posolstvo mladým adeptom tohto športu: "Nepredpovedali mi, že sa hokejovo dostanem za juniorský vek. Je teda úžasné, čo všetko človek môže dosiahnuť, ak sa do toho pohrúži a tvrdo pracuje."

O Lidströmovi, držiteľovi Norrisovej trofeje v predchádzajúcich šiestich zo siedmich sezón, Chára skonštatoval: "Mohli by sme tu o ňom hovoriť celú noc. Stále je defenzívnou jednotkou, počas ostatných desiatich rokov to dostatočne preukázal. Má stabilne dobrú výkonnosť, hrá veľmi umne a nepretržite je na svojom mieste." Slovenský bek priznal, že po zisku Norrisovej trofeje je v šoku: "Ešte sa z tohto môjho úspechu spamätávam. Asi mi to potrvá niekoľko dní."

Zdeno Chára

Klub: Boston Bruins

Dátum narodenia: 18. marca 1977 v Trenčíne

Výška/váha: 205 cm, 118 kg

Doterajšie úspechy: trikrát člen All-Star tímu sezóny (2004, 2008, 2009), držiteľ Zlatého puku pre najlepšieho slovenského obrancu roka 2004 a 2006, držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny 2008/09 v NHL, strieborný medailista z MS 2000

Draft do NHL: 1996 New York Islanders, 3. kolo, 56. miesto

Kluby: Dukla Trenčín, Sparta Praha, Prince George (WHL), New York Islanders (NHL), Kentucky (AHL), Lowell (AHL), Ottawa Senators (NHL), Färjestad BK (Švéd.), Boston Bruins (NHL)

Reprezentácia: 65 zápasov, 7 gólov

Štatistiky v NHL:

Základná časť: 767 zápasov, 104 gólov, 215 asistencií, 319 bodov, 1210 trestných minút

Play-off: 63 zápasov, 5 gólov, 15 asistencií, 20 bodov, 81 trestných minút

Zaujímavosti: Do Ottawy ho New York Islanders vymenili v roku 2001 v rámci balíka za Alexeja Jašina. Prvý hráč Senators v All-Star tíme ročníka (2004), trikrát bojoval o Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, dostal ju až na tretí pokus (2009). V NHL je najvyšším hráčom. Chára je synom bývalého olympionika a neskôr trénera reprezentácie v zápasení Zdeňka Cháru. Medzi jeho záľuby patrí cyklistika.

Individuálne ocenenia v zámorskej hokejovej NHL, ktoré vo štvrtok udelili v Las Vegas

Hartova trofej (Najužitočnejší hráč ligy): Alexander Ovečkin (Washington)

Pearsonova trofej (Najužitočnejší hráč ligy podľa hlasovania členov NHLPA): Alexander Ovečkin (Washington)

Vezinova trofej (najlepší brankár): Tim Thomas (Boston)

Calderova trofej (nováčik roka): Steve Mason (Columbus)

Norrisova trofej (najlepší obranca): ZDENO CHÁRA (Boston)

Selkeho trofej (najlepší defenzívny útočník): Pavel Daciuk (Detroit)

Lady Byng Trophy (športové správanie): Pavel Daciuk (Detroit)

Trofej Jacka Adamsa (tréner roka): Claude Julien (Boston)

Mastertonova trofej (vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Steve Sullivan (Nashville), nominovaný bol aj Richard Zedník (Florida)

Cena Marka Messiera (hráč s vodcovskými schopnosťami na ľade aj mimo neho): Jarome Iginla (Calgary), nominovaný bol aj Zdeno Chára (Boston)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára je na individuálnom hokejovom Evereste