ROC (Rusko) na MS v hokeji 2021
ROC (Rusko)
MS v hokeji 2021
21.05.2021, Skupina A
4 - 3
1:1, 1:1, 2:1
Česko na MS v hokeji 2021
Česko

Česi odišli striedať, Rusi dali rozhodujúci gól. V Rige hrali Čajkovského

Hokejisti Ruska oslavujú gól proti Česku.
Hokejisti Ruska oslavujú gól proti Česku. (Autor: TASR/AP)

Česi proti Rusom iba doťahovali.

RIGA. Český obranca Michal Moravčík mieril s pukom k ruskej bránke a jeho traja spoluhráči odišli striedať. Moravčík však celú situáciu vyriešil zle.

Nahodil puk len zopár metrov pred seba, zmocnil sa ho obranca súpera, ktorý rozohral rýchly protiútok a Michail Grigorenko v zakončení nešpekuloval. Presne vystrelil a 19 sekúnd pred uplynutím 60. minúty rozhodol.

Pre Čechov to bol šok, na striedačke zavládlo sklamanie. Na vyrovnanie už zostalo veľmi málo času. V úvodnom zápase A-skupiny na MS v hokeji prehral český tím s Ruskom 3:4.

Prídu fanúšikovia?

Za iných okolností by súboj Česka a Ruska sprevádzala skvelá atmosféra. V hľadisku Športového olympijského centra v Rige však sedelo iba zopár novinárov, záchranárov, hasičov a dobrovoľníkov. Niekoľko sedačiek obsadili fanúšikovia z tvrdého papiera.

Počas turnaja by však mohli prísť aj skutoční. Lotyšský parlament vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí zaviazal vládu, aby vypracovala nariadenie, ktoré by povolilo účasti divákov na zápasoch MS v hokeji.

Na tribúny by sa mohli dostať tí, ktorí sú už zaočkovaní, alebo sa zotavili z ochorenia Covid-19. Lotyšská vláda sa však najbližšie zíde až vo štvrtok 28. mája. 

Česi len doťahovali

Zverenci trénera Filipa Pešána začali proti Rusom rozpačito, robili veľa chýb a dlho sa nevedeli dostať do tempa. Druhý gól inkasovali dokonca počas presilovky.

„Síce sme trikrát vyrovnali, ale neviem, či sa to dá považovať za niečo pozitívne. Prehrali sme, je to škoda. Môžeme sa len poučiť a v sobotu proti Švajčiarom ukázať, že vieme hrať lepšie,“ vravel pre Českú televíziu obranca Filip Hronek.

"Tri góly si Česi spôsobili sami," vravel hokejový expert ČT Marek Sýkora.

V Rige tak premiérovo zahrali z klavírneho koncertu Piotra Iľjiča Čajkovského.

Rusi hrajú na turnaji pre rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu v prípade obchádzania dopingových pravidiel pod hlavičkou Ruského olympijského výboru, bez oficiálnej vlajky či hymny. 

„Pekný zápas, chalani strhli v závere víťazstvo. Hlavné je, že na konci ukázali vôľu. Z celkového pohľadu hral náš tím lepšie. Akurát kvôli hlúpemu vylúčeniu sme takmer prehrali.

Ale taký je hokej. Česi sú húževnatí súperi, bol to náročný zápas. Získali sme dôležité body,“ zhodnotil zápas pre denník Sport-Express Vladislav Treťjak, prezident Ruského hokejového zväzu

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Česi odišli striedať, Rusi dali rozhodujúci gól. V Rige hrali Čajkovského