Až časom si uvedomíme zápis do histórie, hovorí tréner Česka

Momentka zo zápasu Anglicka a Česka.
Momentka zo zápasu Anglicka a Česka. (Autor: AP/Petr David Josek)
SITA|12. okt 2019 o 09:47

Angličania prehrali v kvalifikácii po desiatich rokoch.

BRATISLAVA. Futbalisti Anglicka mohli v piatok večer spečatiť postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.

Po štyroch zápasoch v kvalifikačnej A-skupine boli stopercentní, mali na konte dvanásť bodov a výborné skóre 19:4.

Duel v Prahe proti Česku navyše odštartovali rýchlym gólom Harryho Kana a zdalo sa, že všetko ide podľa papierových predpokladov.

Domáci však vzápätí odpovedali koncovkou Jakuba Brabca po štandardnej situácii a v 85. minúte strhli víťazstvo na svoju stranu zásluhou striedajúceho Zdeňka Ondráška.

"Nečakal som, že sa vôbec dostanem na ihrisko. Stále mi však nedochádza, čo sa vlastne stalo.

Ihneď som bežal za rodinou a môjho otca som videl snáď prvýkrát v živote plakať od dojatia. Dal som gól Anglicku a vyhrali sme. Je to neuveriteľné, no musíme zostať nohami na zemi," povedal pre idnes.cz.

Absolutórium hráčom

"Mám obrovskú radosť, ale vďaka patrí hráčom, ktorí si zaslúžia absolutórium za svoj výkon. Každý z nich hral na hranici možností, iba tak sme mohli uspieť.

S tým sme do zápasu išli a som rád, že sa nám to podarilo," zhodnotil na pozápasovej tlačovej konferencii tréner českého národného tímu Jaroslav Šilhavý, cituje ho portál iDnes.cz.

EURO 2020: Momentky zo zápasu Česko - Anglicko: fotogaléria

14.10.2019

Česi dosiahli v histórii samostatnosti prvé víťazstvo nad Angličanmi. Ďalší triumf sa datuje ešte do obdobia Československa, v roku 1975 na bratislavskom Tehelnom poli uspelo mužstvo Václava Ježka s viacerými Slovákmi v zostave 2:1 taktiež v kvalifikácii o postup na ME.

"Asi až časom si uvedomíme, že v historických tabuľkách bude napísané, že sme po takej dlhej dobe zdolali Anglicko. Navyše, vo chvíli, kedy hrajú veľmi dobre a majú silný tím," uviedol Šilhavý.

Angličania nehrali dosť dobre

Angličania padli v kvalifikácii po dlhých desiatich rokoch a 43 zápasoch bez prehry. Obdivuhodnú šnúru ťahali od 10. októbra 2009, kedy nestačili na Ukrajincov.

"Nehrali sme dostatočne dobre. Často sme zbytočne strácali loptu a najmä v prvom polčase sme si nevytvorili šance. V druhom dejstve sme boli o niečo nebezpečnejší, ale stále sme doplácali na straty lôpt.

Zodpovednosť za výsledok beriem na seba," povedal pre BBC.com tréner Angličanov Gareth Southgate.

Kapitán Harry Kane naopak skúšal nájsť aj poľahčujúce okolnosti: "Je to pre nás budíček. Boli sme nedôslední a chýbala nám rýchlosť. To si v Európe, kde je každý zápas náročný, nemôžeme dovoliť.

Čechov hnali dopredu fanúšikovia a pri vonkajších zápasoch sa občas stane, že ihrisko nie je v takom stave, aby sa na ňom dobre hralo."

Futbalisti z Britských ostrovov majú stále dobrú východiskovú pozíciu v kvalifikácii. Po piatich dueloch sú na prvom mieste tabuľky A-skupiny a už v pondelok si môžu zabezpečiť miestenku na šampionát.

Potrebujú zvíťaziť v Bulharsku a spoliehať sa na to, že Kosovo nezdolá Čiernu Horu. Takýto výsledok by priblížil k postupu aj Čechov, ktorí sú v tabuľke druhí a majú situáciu vo vlastných rukách.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Až časom si uvedomíme zápis do histórie, hovorí tréner Česka