Nikdy predtým nevyhrala. Andorra sa teší z prvého triumfu v histórii kvalifikácií na ME

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: DOMINIKA MARIŇÁKOVÁ)
SITA|12. okt 2019 o 10:17

Na výhru čakali 21 rokov.

BRATISLAVA. Dlhých dvadsaťjeden rokov čakali futbalisti Andorry na víťazstvo v kvalifikačných súbojoch o postup na majstrovstvá Európy.

Nepriaznivú sériu prerušili až v piatok proti Moldavsku, ktoré zdolali na domácom trávniku najtesnejším rozdielom 1:0 v rámci súboja H-skupiny. Hrdinom kniežatstva ležiaceho v Pyrenejách medzi Francúzskom a Španielskom bol Marc Vales.

Reprezentanti Andorry absolvovali prvý štart v kvalifikáciách o postup na ME v septembri roku 1998 proti Arménsku a odvtedy prehrali vo všetkých 56 zápasoch.

V piatkovej konfrontácii s Moldavčanmi však využili početnú výhodu, keď už v 55. minúte zamieril pod sprchy po červenej karte Radu Ginsari. O necelých desať minút neskôr sa Vales presadil hlavičkou a domáci si postrážili tesný náskok až do záverečného hvizdu.

Andorrská futbalová federácia je súčasťou súťaží pod hlavičkou FIFA a UEFA od roku 1996.

Počas tohto obdobia mužský seniorský národný tím zvíťazil na medzinárodnej úrovni iba sedemkrát a z toho trikrát v súťažnom stretnutí. Andorrčania čakali na víťazstvo 15 duelov od marca 2018. Ďalšie môžu pridať v pondelok na trávniku Islandu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Nikdy predtým nevyhrala. Andorra sa teší z prvého triumfu v histórii kvalifikácií na ME