Cavendish vyhral na Tour už tretiu etapu

Víťaz 10. etapy Mark Cavendish (vľavo) a druhý v poradí Thor Hushovd.
Víťaz 10. etapy Mark Cavendish (vľavo) a druhý v poradí Thor Hushovd. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. júl 2009 o 17:32

Desiata etapa cyklistických pretekov Tour de France sa stala korisťou Brita Marka Cavendisha z tímu Columbia.

ISSOUDUN. Desiata etapa 96. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Limoges do Issoudunu (194,5 km) sa stala korisťou Brita Marka Cavendisha z tímu Columbia HTC.

Britský superšprintér preťal cieľovú pásku vo výslednom čase 4:43:46 h a na tohtoročnej TdF si pripísal už tretie prvenstvo. Druhý skončil Nór Thor Hushovd (Cervélo) a tretí Američan Tyler Farrar (Garmin-Slipstream). Slovák Peter Velits finišoval na 43. mieste s nulovým odstupom za víťazom a celkovo si udržal solídne 29. miesto.

"Bol to náročný záver. Mierny kopec s množstvom zákrut. Chvíľami som mal pocit, že som nastúpil príliš skoro, ale kolega z tímu Mark Renshaw mi pomohol," uviedol víťazný Cavendish.

Druhý Hushovd, ktorý si napriek prehre v etapovom finiši udržal zelené tričko lídra v súťaži šprintérov, skonštatoval na adresu Cavendisha: "Je mimoriadne rýchly, ale má za sebou aj skvelý tím. Dnes som stratil v súboji s ním 4-5 metrov v záverečnej zákrute a to ma zrejme stálo víťazstvo."

Etapa s málo členitým profilom podľa predpokladov priala šprintérom a nepriniesla zmeny na horných poziciách celkovej klasifikácii. Žlté tričko si udržal Talian Rinaldo Nocentini z tímu AG2R La Mondiale o 6 sekúnd pred španielskym favoritom Albertom Contadorom a 8 sekúnd pred Contadorovým kolegom z Astany, ale zároveň veľkým rivalom Lancom Armstrongom. Utorková etapa bola do určitej miery špecifická aj tým, že organizátori počas nej prvýkrát odskúšali avizovanú alternatívu bez použitia vysielačiek medzi jazdcami a ich podpornými tímami.

V duchu tradície v deň dobytia Bastily zaútočili Francúzi a už v úvodných kilometroch sa zrodil únik štvorice cyklistov, v ktorom mali domáci jazdci až trojnásobné zastúpenie. Trio Thierry Hupond (Skil-Shimano), Benoit Vaugrenard (FdJ) a Samuel Dumoulin (Cofidis) doplnil bývalý olympijský medailista z bodovacích pretekov Rus Michail Ignatiev (Kaťuša).

Táto štvorica si chvíľami utvorila takmer štvorminútový náskok a rozdelila si body na všetkých troch horských prémiách 4. kategórie ako aj troch šprintérskych skúškach. V záverečných 50 km však pelotón zvýšil obrátky a 20 km pred cieľovou métou sa náskok kvarteta unikajúcich stenšil na pol minúty a napokon sa ich únik niekoľko kilometrov pred cieľom skončil a rozhodovalo sa v klasickom špurte hlavného "balíka" v uliciach Issoudunu.

Francúzi sa napokon 23. víťaza v histórii TdF v deň svojho štátneho sviatku nedočkali. Najviac síl mal rovnako ako už predtým v druhej a tretej etape 24-ročný Cavendish, ktorý má v tomto roku na konte už dovedna šestnásť víťazných záverov etáp.

V stredu čaká na pelotón TdF 2009 ďalšia porcia 192 km zväčša po rovine z Vatanu do Saint Fargeau. Znova to bude veľká príležitosť najmä pre elitných špurtérov. "Keďže nás čaká v ďalších dvoch dňoch opäť rovina, verím, že pridám ďalšie etapové víťazstvá," dodal sebavedomo Cavendish.

Výsledky - Tour de France 2009:

10. etapa (Limoges - Issoudun, 194,5 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Team Columbia - HTC 4:46:43 h, 2. Thor Hushovd (Nór.) Cérvelo Test Team, 3. Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream, 4. Leonardo Duque (Kol.) Cofidis, 5. Jose Joaquin Rojas (Šp.) Caisse d´Epargne, 6. Lloyd Mondory (Fr.) AG2R La Mondiale,... 43. Peter Velits Milram (SR) - všetci v rovnakom čase ako víťaz.

Poradie po 10. etape: 1. Rinaldo Nocentini (Tal.) AG2R La Mondiale 39:11:04 h, 2. Alberto Contador (Šp.) Astana +6, 3. Lance Armstrong (USA) Astana +8, 4. Andreas Klöden (Nem.) Astana +54, 5. Levi Leipheimer (USA) Astana +54, 6. Tony Martin (Nem.) Team Columbia - HTC +1:00, 7. Bradley Wiggins (V. Brit.) Garmin - Slipstream +1:01, 8. Christian Vande Velde (USA) Garmin - Slipstream +1:24, 9. Andy Schleck (Lux.) Team Saxo Bank +1:49, 10. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas +1:54,... 29. Peter Velits (SR) Milram +5:28.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish vyhral na Tour už tretiu etapu