Otec ju trénoval, hoci o tenise nič nevedel. Dnes poráža favoritky

Carlos Alcaraz a Leylah Fernandezová.
Carlos Alcaraz a Leylah Fernandezová. (Autor: TASR/AP, koláž Sportnet)
Jana Sedláková|6. sep 2021 o 23:30

Tínedžeri Carlos Alcaraz a Leylah Fernandezová sú vo štvrťfinále US Open.

NEW YORK, BRATISLAVA. Bude to nový Rafael Nadal, alebo skôr nový Roger Federer? Talentovaný osemnásťročný Španiel Carlos Alcaraz píše na US Open zaujímavý príbeh. Popri tom prepisuje historické tabuľky.

Len o niekoľko mesiacov staršia Leylah Fernandezová už vyradila dve bývalé svetové jednotky a grandslamové víťazky.

"Pamätám si, ako som na jednom juniorskom turnaji sledovala jeho zápas. Akoby som sa pozerala na Rafaela Nadala hrajúceho pravou rukou, skutočného Rafaela Nadala, ak by hral pravou rukou. Verila som, že aj medzi profesionálmi budeme hrať na jednej úrovni, to sa práve deje," hovorila Fernandezová na US Open.

Obaja mladí tenisti postúpili na grandslamovom turnaji už do štvrťfinále.

Pre oboch je tento výsledok najlepším na grandslame v kariére.

Chce len hrať dobre

Carlos Alcaraz najviac zaujal v treťom kole, keď vyradil svetovú trojku Stefanosa Tsitsipasa po päťsetovej bitke. Potom v osemfinále zvládol aj ďalší päťsetový zápas, tentokrát proti Nemcovi Petrovi Gojowczykovi.

Má osemnásť rokov a štyri mesiace. Stal sa vôbec najmladším štvrťfinalistom US Open v histórii moderného tenisu.

"Nešiel som sem s tým, že sa dostanem takto ďaleko. Jednoducho chcem hrať dobre a získavať skúsenosti s čo najviac veľkými zápasmi," hovoril Alcaraz.

S humorom by sa dalo poznamenať, že výrazným španielskym prízvukom pri odpovediach v angličtine tiež pripomína mladého Rafaela Nadala.

Nadal či Federer?

Svojho legendárneho krajana pripomína aj postavou. Aj Alcaraz je typický svalnatými rukami. Sám si však myslí, že má bližšie k Rogerovi Federerovi.

"Nesnažím sa nikoho kopírovať. Ale ak by som mal povedať jedno meno hráča, ktorý hrá podobne ako ja, bol by to Roger Federer," hovoril. Obaja podľa neho vyznávajú agresívny štýl hry. 

K Nadalovi ho však prirovnáva aj expert televíznej stanice Eurosport Mats Wilander. "Jeho forhend, už v osemnástich je neuveriteľne výbušný. Niečo ako Rafa keď bol v jeho veku. Má aj výborný obojručný bekhend, ale celkovo hrá veľmi rozumne," hovoril Wilander.

"Má aj veľmi šikovné ruky. Bojím sa iba o jeho podanie. Ale viem, v 18-tisch rokoch sa príliš nemôžeme pozerať na servis," dodal.

Vo štvrťfinále vyzve ďalšieho mladíka, o tri roky staršieho, no už pomerne na svoj vek skúseného Félixa Augera-Aliassimeho, svetovú 15-tku.

Alcaraz si navyše vytvorí nové kariérne maximum. Najvyššie bol na 54. mieste, teraz by sa mal dostať priebežne na 38. miesto.

Hrávala futbal

Zatiaľ čo medzi mužmi je úspech osemnásťročného mladíka skôr výnimkou, medzi ženami sa v posledných rokoch pomerne často objavujú tínedžerky s veľkým potenciálom.

Leylah Fernandezová počas US Open oslávila 19. narodeniny. 

V treťom kole vyhrala nad obhajkyňou titulu Naomi Osakovou. Prehrávala pritom 0:1 na sety. V osemfinále proti Angelique Kerberovej tak o ňu bol veľký záujem. Zdalo sa, že Kerberová výhrá. Viedla o set a v druhom 4:2. Nakoniec v troch setoch zvíťazila mladá Kanaďanka.

Má pôvod v rôznych krajinách. Jej otec Jorge, rodený Ekvádorčan, je bývalý futbalista. Ani z maminej strany nie je Fernandezová pôvodom Kanaďanka. Mama Irene Exeveová má korene na Filipínach.

Otec hral futbal len v nižších súťažiach v Južnej Amerike. Ani jeden z rodičov sa však nijak špeciálne o tenis nezaujímal.

"V Montreale ako malá hrávala futbal, ale ja som chcel, aby si našla niečo vlastné," hovoril pre New York Times Fernandez.

Keď sa jej darilo, mala možnosť trénovať v Kanadskej tenisovej federácii. No jej otec a ľudia vo vedení federácie mali rozdielne pohľady na tému jej programu.

Iba si to užiť

Jorge Fernandez sa vzdelával ako tréner a začal sám viesť svoju dcéru. Keďže jeho dcéra má iba 168 centimetrov, snažil sa veľa študovať najmä nižšie tenistky.

Veľkým vzorom sa mu stala podobne vysoká Justine Heninová, bývalá svetová jednotka a víťazka siedmich grandslamov.

Dva tituly získala aj na US Open, ale najviac sa jej darilo na antukovom Roland Garros, tam vyhrala štyrikrát. Raz dobyla aj Australian Open.

Aj Fernandezová už Roland Garros vyhrala. Ako juniorka v roku 2019. Jej otec jej nestále vštepuje, že môže zdolať kohokoľvek.

"Choď si to užiť," vravel jej pred jej veľkými zápasmi proti Osakovej i Kerberovej.

Teraz Fernandezová vyzve ďalšiu veľkú hviezdu, jednu z najstabilnejších členiek top 10, Ukrajinku Elinu Svitolinovú.

Po US Open sa navyše po prvý raz v kariére dostane do prvej svetovej päťdesiatky. Už teraz má garantovanú 49. pozíciu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Otec ju trénoval, hoci o tenise nič nevedel. Dnes poráža favoritky