Prečo môže byť v Budapešti plno? Futbal je súčasťou očkovacej stratégie

Záverečná ďakovačka maďarských hráčov s fanúšikmi po remíze s Francúzskom.
Záverečná ďakovačka maďarských hráčov s fanúšikmi po remíze s Francúzskom. (Zdroj: SITA/AP)
Titanilla Bőd|21. jún 2021 o 10:45

V hlavnom meste Maďarska sa teoreticky môžu predstaviť aj Slováci.

BUDAPEŠŤ. Úsmevy, objatia, spoločné fandenie, plné tribúny. Zábery z budapeštianskej Puskásovej Arény pripomínajú život pred pandémiou. Je to jediné dejisko majstrovstiev Európy vo futbale, kde môže byť celkom zaplnené hľadisko.

Reštrikcie sú minimálne, rúško je odporúčané, ale nie povinné. Niektorí odborníci však varujú pred rizikom, že zaplnené tribúny môžu naštartovať ďalšiu vlnu pandémie.

Preukaz pre očkovaných

Budapešť deklarovala zámer usporiadať zápasy európskeho šampionátu pred plným hľadiskom začiatkom apríla. Čísla v súvislosti s ochorením na Covid-19 boli vtedy vysoké ešte v celej Európe, aj v Maďarsku.

Denne v tom čase zaznamenali priemerne päťtisíc nakazených a vírusu podľahlo každý deň 250 ľudí. Počet hospitalizovaných bol vtedy okolo 14-tisíc.

Návšteva športových podujatí bola súčasťou očkovacej stratégie maďarskej vlády. V čase rozhodovania o podmienkach pre európsky šampionát vláda oznámila, že po dosiahnutí štvormiliónteho očkovaného sa uvoľnia pravidlá aj v súvislosti so športovými podujatiami. Vstup na športoviská bude však možný iba s takzvaným „preukazom chránenosti“. 

Ten dostanú všetci, ktorí dostali prvú dávku akejkoľvek vakcíny.

V skutočnosti teda ide o potvrdenie o očkovaní. Aby bol človek naozaj chránený, musí uplynúť určitý čas od podania prvej alebo druhej dávky vakcíny.

Táto plastová kartička je však momentálne vstupenkou na mnohé miesta v Maďarsku. V reštauráciách môžu napríklad v interiéri konzumovať výlučne tí, ktorí sú už zaočkovaní.

Štadióny na EURO 2020 / 2021

Mesto

Štadión

Kapacita

Garantovaná kapacita organizátorom počas ME

Amsterdam

Johan Cruyff Arena

54 990

minimálne 33%

Baku

Olympijský štadión

68 700

50%, zo zahraničia iba fanúšikovia zainteresovaných tímov

Bukurešť

Arena Nationala

55 600

minimálne 25%

Budapešť

Puskás Aréna

67 215

plná kapacita

Glasgow

Hampden Park

51 866

25 %

Kodaň

Parken

38 065

40% na prvý zápas, 67% pre ostatné zápasy

Londýn

Wembley

90 000

25 % pre skupinovú fázu a prvé osemfinále, pre ostatné zápasy 50%

Mníchov

Allianz Arena

70 000

20%

Petrohrad

Krestovskij štadión

68 134

minimálne 50%

Rím

Stadio Olimpico

70 634

minimálne 25%

Sevilla

La Cartuja

60 000

30%

Zahraničným stačí test

V čase, keď sa rozhodovalo o počte divákov na EURO, mal maďarský premiér Viktor Orbán predstavu, že v polovici júna bude zaočkovaných už 7 miliónov obyvateľov krajiny. V skutočnosti zatiaľ dostalo aspoň prvú dávku vakcíny 5,3 miliónov Maďarov.

Domáci fanúšikovia potrebovali na vstup na zápas európskeho šampionátu preukaz chránenosti. Zahraniční futbaloví priaznivci sa museli preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín.

„Nie je úlohou Maďarska postarať sa o očkovanie zahraničných turistov, ktorí do našej krajiny prídu len na deň či dva. Od nich preto očakávame iba negatívny PCR test,“ znelo vysvetlenie maďarskej vlády.

Okrem priestorov štadióna sa veľa ľudí stretáva aj vo fanzónach. Tam sa dá konzumovať jedlo i pitie, povolené sú aj hudobné podujatia bez obmedzenia počtu návštevníkov.

Úplne iný šport

Atmosféru v Budapešti si pochvaľujú hráči, novinári i fanúšikovia. „Je to ako keby som robil úplne iný šport,“ uviedol na margo zápasov pred plnými tribúnami András Schäfer, hráč maďarského národného tímu a Dunajskej Stredy.

„Ak by sme hrali tak dobre, ako oni fandia, vyhrali by sme viac zápasov,“ chválil domácich fanúšikov po zápase s Portugalskom tréner Maďarska Marco Rossi.

Proti majstrom sveta Francúzom takmer šesťdesiattisíc Maďarov dotlačilo svojich miláčikov k senzačnej remíze.

Rúška pre fanúšikov nie sú povinné.
Rúška pre fanúšikov nie sú povinné. (Zdroj: SITA/AP)

Obavy z delta variantu

Takýto spôsob organizácie však skrýva určité riziká. Portugalská reprezentácia má svoju základňu počas EURO v Budapešti a do mesta prišli aj tisícky priaznivcov z Portugalska. Tam sa však v súčasnosti u ľudí, ktorí ochoreli na Covid-19, zvyšuje podiel takzvaného delta variantu koronavírusu. Slovensko preradilo Portugalsko už do čiernej farby na cestovateľskom semafore.

Aj preto žiadalo ministerstvo zdravotníctva tých občanov Slovenska, ktorí boli v Budapešti na zápase, aby sa prihlásili na bezplatný PCR test.

Riziko môže zvyšovať aj fakt, že v Maďarsku sa vo veľkom očkuje aj čínskou vakcínou Sinopharm, ktorej účinnosť môže byť nižšia.

Pribudnú ďalšie zápasy?

Zámerom UEFA bolo, aby sa zápasy európskeho šampionátu neodohrali pred prázdnymi hľadiskami. Keď Dublin a Bilbao nevedeli garantovať účasť divákov aspoň vo výške určitého percentuálneho podielu kapacity tamojších štadiónov, boli tieto mestá zo zoznamu usporiadateľov vyradené.

Budapešť ihneď prejavila záujem o organizovanie preložených zápasov. Stretnutia E skupiny sa však preložili do Petrohradu a Sevilly.

Hlavné mesto Maďarska sa však teraz spomína ako možné dejisko semifinále a finále turnaja. Záverečné zápasy má hostiť legendárny londýnsky štadión Wembley. Povolená má byť 50-percentná kapacita hľadiska.

Miestne úrady však zatiaľ nevedeli garantovať, že zahraniční fanúšikovia a VIP hostia z UEFA nebudú musieť absolvovať karanténu po príchode do Spojeného kráľovstva. Ak sa im neudelí výnimka, UEFA môže vyvrcholenie šampionátu preložiť aj do iného mesta.

Do úvahy prichádza Budapešť, kde by sa znovu hralo pred plnými tribúnami.

V maďarskej metropole sa majú podľa pôvodných plánov hrať štyri zápasy – tri stretnutia skupiny F: Maďarsko–Portugalsko, Maďarsko–Francúzsko a Francúzsko–Portugalsko a osemfinále medzi víťazom skupiny C a tretím tímom zo skupiny D, E alebo F. Teoreticky sa môže predstaviť v tomto zápase aj Slovensko.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Prečo môže byť v Budapešti plno? Futbal je súčasťou očkovacej stratégie