Budaj žiaril. Vychytal obhajcu trofeje a vyhlásili ho za prvú hviezdu

Peter Budaj vychytal hokejistov Pittburghu Penguins. Neprekonala ho ani najväčšia hviezda a najlepší strelec celej súťaže Sidney Crosby (vľavo).
Peter Budaj vychytal hokejistov Pittburghu Penguins. Neprekonala ho ani najväčšia hviezda a najlepší strelec celej súťaže Sidney Crosby (vľavo). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. dec 2016 o 06:05

Hokejisti Los Angeles vyhrali v Pittsburghu 1:0 po predĺžení. Slovenský brankár kryl všetkých tridsaťdeväť striel.

BRATISLAVA. "Ak by ste mi čosi také povedali pred rokom a pol, vyhlásil by som vás za blázna," povedal o svojej súčasnej pozícii Peter Budaj.

Slovenský brankár vtedy pôsobil doslova v zapadákove - v tíme AHL St. John's IceCaps.

"Bolo to také miesto, že keď ste večer zatvorili dvere na dome a ráno ich znova otvorili, mohli ste rátať s niekoľkými stopami nového snehu. Nič sa nevyvíjalo podľa mojich predstáv. Veľmi náročné obdobie pre mňa v hokejovom aj osobnom živote. Zažil som efekt nabaľovania snehovej gule, najradšej by som to vymazal z pamäte," citoval ho nhl.com.

Tento rok je situácia pre tridsaťštyriročného Budaja úplne iná. Na začiatku sezóny sa Los Angeles zranili obaja brankári. A rodený Banskobystričan sa stal zrazu jednotkou.

Svojej šance sa zhostil skvelo. V noci z piatka na sobotu zasiahol už do svojho dvadsiateho šiesteho zápasu v tomto ročníku. A predviedol parádny výkon.

Tretí shutout v sezóne

Na ľade obhajcu trofeje Pittsburghu Penguins kryl všetkých tridsaťdeväť striel domácich a po stretnutí ho vyhlásili za jeho prvú hviezdu.

Kings zvíťazili 1:0 po predĺžení.

Budaj sa dokázal otriasť po poslednom zápase proti Buffalu, v ktorom ho najprv tréner v 34. minúte duelu po štyroch inkasovaných góloch vystriedal, aby sa potom ešte od začiatku tretej tretiny vrátil naspäť do brány Los Angeles.

Proti Pittsburghu vychytal svoj tretí shutout v sezóne. "Bol som predovšetkým rád, že som v tomto súboji dostal šancu," prezradil pre stránku súťaže.

"Pre náš tím to bola veľká výzva, lebo súper hral v posledných zápasoch perfektne. Je skutočne veľmi, veľmi dobrý. Pre nás sú to dva dôležité body."

Koniec víťaznej série

Budaj v doterajšom priebehu ročníka vychytal Kings štrnásť víťazstiev. Inkasoval v nich v priemere 2,17 gólu na zápas s úspešnosťou 91,3 percenta.

Peter Budaj má za sebou skvelú noc.
Peter Budaj má za sebou skvelú noc. (Autor: TASR/AP)

Los Angeles ukončilo Pittsburghu jeho sedemzápasovú víťaznú šnúru a pripravilo mu vôbec prvú decembrovú prehru. Penguins nepomohol ani kvalitný výkon brankára Matta Murrayho, ktorý nastúpil na svoj piaty duel za sebou.

V tejto sezóne má skvelú bilanciu 12-2-1. "Nezáleží na tom, či na vás smeruje desať alebo päťdesiat striel," vravel pre nhl.com dvadsaťdvaročný Murray.

"Stále sa sústredím len na to, aby som vždy zastavil tú nasledujúcu."

Neskóroval ani najlepší strelec

Zaujímavosťou je, že Pittsburgh, ktorý v noci neskóroval, strelil počas víťaznej série tridsaťdeväť gólov, čo dáva priemer viac ako päť a pol gólu na zápas.

Petra Budaja neprekonal ani Sidney Crosby, s dvadsaťjeden gólmi najlepší strelec súťaže. Gól nedal v dvoch súbojoch za sebou, čo sa mu predtým nestalo ani raz v dvadsiatich piatich dueloch tejto sezóny.

Súboj kapitánov - Anže Kopitar z Los Angeles (vľavo) atakuje Sidneyho Crosbyho.
Súboj kapitánov - Anže Kopitar z Los Angeles (vľavo) atakuje Sidneyho Crosbyho. (Autor: TASR/AP)

NHL - piatok:

Buffalo - NY Islanders 3:2 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Góly: 23. Johan Larsson (Ristolainen, J. McCabe), 44. Moulson (E. Kane, Gionta), 61. Ristolainen (Okposo) - 14. Ryan Strome (Clutterbuck, Kuľomin), 27. Quine (S. Prince). Strely na bránu: 37-35. Brankári: Lehner - J.-F. Berube.

/Jaroslav Halák (Islanders) nechytal, kryl chrbát Jeanovi-Francoisovi Berubemu/

Pittsburgh - Los Angeles 0:1 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Gól: 61. Toffoli. Strely na bránu: 39-28. Brankári: Matt Murray - Budaj.

/Peter Budaj (Los Angeles) odchytal celý zápas, kryl všetkých tridsaťdeväť streleckých pokusov domácich a vyhlásili ho za prvú hviezdu stretnutia/

/Marián Gáborík (Los Angeles) odohral 11:05 minúty, vyslal jednu strelu na bránu súpera, nebodoval. Do štatistík si pripísal iba dva hity/

Montreal - San Jose 2:4 (0:3, 0:1, 2:0)

Góly: 51. Brian Flynn (Plekanec, Z. Redmond), 54. Petry (McCarron, David Carr) - 7. Schlemko (Bödker, Donskoi), 9. Marleau (J. Thornton, B. Burns), 14. Timo Meier (Schlemko, Donskoi), 27. Melker Karlsson (Micheal Haley). Strely na bránu: 28-23. Brankári: Carey Price, Al Montoya - Martin Jones.

Carolina - Washington 3:4 sn (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 6. Skinner (Derek Ryan, V. Rask), 34. Faulk (Aho, Teräväinen), 41. Teräväinen (Aho, J. Slavin) - 27. Ovečkin (N. Bäckström, John Carlson), 32. Justin Williams (Kuznecov, Niskanen), 54. Oshie (Orlov, Niskanen), rozhodujúci nájazd premenil Oshie. Strely na bránu: 30-26. Brankári: Cam Ward - Grubauer.

Colorado - Florida 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Góly: 31. Ťutin (MacKinnon, Duchene) - 37. Demers (S. Griffith, Barkov), 47. Reilly Smith (D. MacKenzie, Demers), 51. M. Matheson (Sceviour, Pysyk). Strely na bránu: 31-23. Brankári: Calvin Pickard - James Reimer.

Calgary - Columbus 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Góly: 17. Monahan (Versteeg, J. Gaudreau) - 4. Jenner (William Karlsson, David Savard), 15. Saad (Wennberg, Z. Werenski), 22. Gagner (Z. Werenski, C. Atkinson), 28. Calvert. Strely na bránu: 23-29. Brankári: Chad Johnson - Bobrovskij.

Vancouver - Tampa Bay 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)

Góly: 22. Brandon Sutter (Markus Granlud, Loui Eriksson), 24. Sbisa (Burros, Bärtschi), 48. Bo Horvat (Loui Eriksson, Markus Granlund), 60. Burrows (Bo Horvat) - 7. Hedman (Filppula, B. Boyle), 44. Conacher (Drouin, Hedman). Strely na bránu: 24-27. Brankári: Ryan Miller - Andrej Vasilevskij.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Budaj žiaril. Vychytal obhajcu trofeje a vyhlásili ho za prvú hviezdu