Tanečníčka z olympiády sa stala terčom šikany. Okrem posmeškov vznikla aj petícia

Rachael Gunnová
Rachael Gunnová (Autor: TASR/AP)
SITA|15. aug 2024 o 14:06

Rachael Gunnová reprezentovala Austráliu na OH 2024 v breakingu.

SYDNEY. Vedenie Austrálskeho olympijského výboru (AOC) sa zastalo Rachael Gunnovej, ktorá na olympijských hrách v Paríži krajinu reprezentovala v breakingu a za svoje účinkovanie nezískala ani bod.

Tridsaťšesťročná univerzitná profesorka v centre francúzskej metropoly predviedla "klokaní tanec" a stala sa terčom kritiky aj posmeškov naprieč celou planétou.

Breaking počas ostatného víkendu zaznamenal premiéru pod piatimi kruhmi, no minimálne nateraz to bola aj jeho derniéra, keďže už nefiguruje v programe OH 2028 v Los Angeles.

V Austrálii, do ktorej sa Gunnová zatiaľ ešte nevrátila, sa objavila na internete petícia, v ktorej padlo obvinenie, že zmanipulovala kvalifikáciu o postup na OH 2024. Podpísalo ju viac ako 40-tisíc signatárov. Výbor ju označil za "obťažujúcu, zavádzajúcu a šikanujúcu“. Športovkyne sa zastala vedúca austrálskej výpravy Anna Mearesová.

Výkonný riaditeľ AOC Matt Carroll už informoval, že výbor požiadal platformu, na ktorej sa petícia objavila, aby ju stiahlo z obehu.

Podľa Carrolla obsahuje "množstvo neprávd, ktorých cieľom je vyvolať nenávisť voči športovkyni, ktorá sa do austrálskeho olympijského tímu dostala prostredníctvom transparentného a nezávislého kvalifikačného a nominačného procesu".

"Je hanebné, že tieto nepravdy vymyslené anonymnou osobou môžu byť zverejnené týmto spôsobom. Je to šikanovanie, obťažovanie a ohováranie. Žiadame, aby to bolo okamžite odstránené zo stránky. So žiadnym športovcom, ktorý reprezentoval svoju krajinu na olympijských hrách, by sa nemalo zaobchádzať takto..." uviedol Carroll.

V kritike vo virtuálnom priestore sa okrem iného uvádza aj to, že kvalifikačné podujatie pre región Oceánie z októbra 2023 malo byť nastavené tak, aby uprednostnilo Gunnovú. Pri petícii odzneli aj pochybenie hodnotenia, ktoré jej umožnilo dostať sa pod päť kruhov.

Podľa AOC sa na uvedenom kvalifikačnom podujatí riadili predpismi príslušnej federácie WDSF schválenými Medzinárodným olympijským výborom. Porotu mala vyberať WDSF a tvorilo ju deväť nezávislých medzinárodných rozhodcov.

Padli tiež obvinenia, že Gunnová a jej manžel Samuel Free, ktorý sa tiež venuje breakingu, zastávajú pozície v austrálskych organizáciách venujúcich sa tomuto športu.

"Rachael Gunnová nezastáva žiadnu pozíciu v organizáciách AUSBreaking alebo DanceSport Australia. Je to jednoducho športovkyňa, ktorá súťažila na kvalifikačnom podujatí a vyhrala ho," informoval AOC.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tanečníčka z olympiády sa stala terčom šikany. Okrem posmeškov vznikla aj petícia