Brazílska liga môže mať neobvyklých 21 účastníkov

Fanúšikovia Fluminense. Ilustračná snímka.
Fanúšikovia Fluminense. Ilustračná snímka. (Autor: archív SITA/AP)
SITA|3. apr 2014 o 10:12

Portuguese podľa súdu neprávom strhli štyri body za štart potrestaných hráčov v poslednom kole brazílskeho šampionátu.

SAO PAULO. Civilný súd v Sao Paule rozhodol, že futbalovému klubu Portuguesa neprávom strhli štyri body za štart potrestaných hráčov v poslednom kole vlaňajšieho celoštátneho šampionátu.

Pre trest sa tím zo Sao Paula ocitol v pásme zostupu jeden bod za zachráneným Flamengom. Súťaž sa skončila pred štyrmi mesiacmi, nová sezóna sa začne už 19. apríla.

Podľa stredajšieho verdiktu sudcu Miguela Ferrariho Portuguesa zostane medzi elitou, nehovorí sa v ňom nič o tom, kto by mal zostúpiť.

Preto je možné, že Serie A sa nebude hrať s 20, ale s 21 účastníkmi. Brazílska futbalová konfederácia (CBF) sa môže proti výroku odvolať.

Rovnako ako Portuguesa sa previnilo v závere ročníka aj Flamengo a tiež prišlo o body. Sankcie prišli vhod obhajcovi titulu Fluminense, ktoré by sa inak lúčilo so súťažou. Flamengo sa odvolalo na Športový arbitrážny súd, rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

K situácii ešte bude mať čo povedať aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá už vo februári varovala CBF pred riešením sporov na civilných súdoch. Takýto postup je v rozpore s jej stanovami a môže viesť k sankciám pre kluby aj federáciu, ktorá ho pripustí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Brazílska liga môže mať neobvyklých 21 účastníkov