Bratislava hostila významné podujatia v 3x3 basketbale, priebeh komplikovalo počasie

Fotka zo zápasu Slovensko -Portugalsko v 3x3 basketbale.
Fotka zo zápasu Slovensko -Portugalsko v 3x3 basketbale. (Autor: TASR)
TASR|12. jún 2023 o 13:09

Slovenská basketbalová asociácia hostila Ligu národov do 23 rokov a kvalifikáciu o miestenky na európsky šampionát.

BRATISLAVA. Bratislava bola uplynulý týždeň dejiskom dvoch významných podujatí v 3x3 basketbale.

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) dostala dôveru hostiť súboje v rámci Ligy národov do 23 rokov (Nations League) a v kvalifikácii o miestenky na európsky šampionát (Europe Cup).

"Po dvoch rokoch, keď sme k spokojnosti organizovali Ligu národov, sme chceli priniesť na Slovensko aj významnejšie podujatie.

Napokon nám Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) zverila aj organizáciu kvalifikácie v tomto olympijskom športe za účasti 22 tímov z Európy," uviedol Marek Adamčík, manažér 3x3 basketbalu v rámci SBA v tlačovej správe.

Vonkajší priestor museli organizátori vymeniť za halu

Organizátori sa dokázali vyrovnať aj s nepriazňou osudu, keď im počasie vinou daždivých dní uplynulý týždeň vôbec neprialo.

"Na námestí pri nákupnom centre Eurovea sme mali pripravený krásny set up, svoj komfort by si tam našli hráči i diváci, ale poveternostné podmienky boli proti nám počas celého týždňa.

V tejto súvislosti sme boli vďační vedeniu FTVŠ UK, že nám ponúklo svoju halu, ktorú sme mohli využiť ako náhradné dejisko zápasov," poznamenal Adamčík k minulotýždňovému podujatiu, ktorého rozpočet okolo 100-tisíc eur sa podarilo vykryť vďaka partnerom.

Na oboch podujatiach malo zastúpenie aj Slovensko. V kvalifikácii na majstrovstvá Európy (Europe Cup) obsadili obe výbery zhodne 8. priečku.

Ženy SR v jednej z dvoch päťčlenných skupín zdolali Grékyne (19:16), prehrali s Poľkami (9:22), Portugalčankami (7:22) a Rakúšankami (10:21).

"Pred tromi rokmi boli Rakúšanky na rovnakej úrovni ako my. Odvtedy je na ich výkonoch vidieť, že sa pravidelne stretávajú a pracujú na sebe.

Investujú do športu. My sme v tomto trochu pozadu, ale som rada, že sme si mohli vyskúšať túto európsku úroveň.

My máme mladé družstvo, bola to pre nás obrovská škola. Potrebujeme veľa trénovať a hrať zápasy. Bolo cítiť, že naše súperky majú za sebou toho veľmi veľa a bohaté skúsenosti z turnajov európskej úrovne," poznamenala reprezentantka Slovenska Sofia Bilíková.

Tréner bol taktiež sklamaný z počasia

Z 12 mužských tímov Slováci po výhre nad Portugalčanmi (21:17) a prehre s Poliakmi (17:18 po predĺžení) postúpili do štvrťfinále, v ktorom nestačili na Francúzov (10:22).

V oboch kategóriách si miestenky vybojovali prvé tri tímy: Rakúsko, Francúzsko, Česko (muži) a Portugalsko, Maďarsko, Česko (ženy).

V Lige národov do 23 rokov štartovalo v Bratislave päť družstiev v oboch kategóriách, ktoré odohrali tri samostatné turnaje.

Slovenským národným tímom sa najviac darilo na v poradí druhom, keď sa prebojovali do boja o 3. miesto a napokon obsadili 4. priečku.

Muži to isté zopakovali aj na záverečnom treťom turnaji.

"S výkonmi chalanov som spokojný. Veľa sme toho nestihli natrénovať, keďže viacerí mali na konci sezóny ešte basketbalové povinnosti.

Tento rok nám nevyšlo ani na jednom z turnajov dostať sa do finále, čo bol náš cieľ.

Chalani však ukázali, že vedia hrať a držať krok aj s basketbalovo vyspelejšími krajinami.

Dali do toho aj srdce a na ihrisku nechali všetko. Vidieť na nich progres, lepšie chápu, o čom je tento šport, aké sú rozdiely v porovnaní s klasickým basketbalom.

Potrebujeme sa čo najviac priblížiť k európskej špičke, k tomu potrebujeme čo najviac zrazov, turnajov.

Vo svete sa najlepší viac špecializujú, najmä u mužov je zjavnejšie, že popritom už nehrajú ´päťkový´ basketbal," zhodnotil reprezentačný tréner mužskej zložky Ondrej Haviar, ktorého sklamanie tiež súviselo s počasím: „V telocvični sme strávili štyri a pol dňa z piatich hracích dní. Tam je to iné ako na kurte pod holým nebom.

Bol to škrt cez rozpočet najmä z pohľadu propagácie 3x3 basketbalu. Všetko bolo pripravené, aby ľudia na vlastné oči videli, o čom sú tieto turnaje v tomto športe."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Bratislava hostila významné podujatia v 3x3 basketbale, priebeh komplikovalo počasie