Brat proti bratovi. Jeden hrá futbal za Nemcov, druhý za Ghanu

Jerome Boateng (v bielom).
Jerome Boateng (v bielom). (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|21. jún 2014 o 10:50

Boatengovci už proti sebe hrali na MS v Afrike, Nemecko s Jeromem vyhralo 1:0. Majú rovnakého otca, ale dnes budú stáť proti sebe. Kevin bojuje za Ghanu, Jerome je Nemec. Bratia Boatengovci.

BRATISLAVA. Narodili sa v Berlíne, majú rovnakého otca - po ňom aj priezvisko, a obaja bojujú na svetovom šampionáte v Brazílii. Ibaže každý za inú krajinu.

Jerome Boateng hrá za Nemecko a jeho nevlastný brat Kevin-Prince za Ghanu, krajinu, z ktorej pochádza otec. Dnes o 21.00 h budú súpermi. V druhom zápase G skupiny Nemci čelia Ghane.

„Život je taký nádherný, nemôžem sa dočkať. Mám ťa rád,“ napísal krátko po žrebe na Twitter dvadsaťsedemročný ofenzívny stredopoliar Kevin. Bratia proti sebe nastúpili už na MS v Afrike 2010. Nemecko vtedy vyhralo 1:0. Do osemfinále postúpili obaja.

„Som tiež šťastný. Keď si opäť podáme ruky, bude to pre mňa niečo špeciálne. Ak však bude treba brata nakopnúť, pôjde na zem,“ cituje goal.com o dva roky mladšieho Jeromeho.

V prvom zápase MS proti Portugalsku hral vysoký obranca celý zápas a ubránil výborného Cristiana Ronalda. Teraz bude čeliť aj útokom brata Kevina, ktorý v úvodnom súboji Ghany proti Američanom naskočil do hry v druhom polčase.

Nekomunikovali

Nechýbalo však veľa a súrodenci mohli hrať za jeden tím. Bratia spolu vyrastali, ako juniori v drese Herthy Berlín spolu oslavovali nemecký titul.

Aj Kevin pravidelne nastupoval v mládežníckych národných výberoch Nemecka. V roku 2007 sa však na sústredení reprezentácie do 21 rokov pohádal a rozhodol sa pre Ghanu.

Ďalšie bratské dvojice na MS
  • Kolo Touré a Yaya Touré (Pobrežie Slonoviny)
  • André Ayew a Jordan Ayew (Ghana) sú synovia Abediho Pelého
  • Tréner Chorvátov Niko Kovač (42 r.) má za asistenta brata Roberta.

„Bavilo ma hrať za Nemecko, sníval som o tom, že budem hrať s bratom. Cítil som však, že by som vo výbere nedostal šancu,“ vysvetľoval Kevin. A prehováral aj brata. „Milujem ghanskú muziku, lebo mi dodáva silu, ale vždy som túžil hrať za Nemecko,“ dodal Jerome, ktorý podobne ako brat miluje tetovania.

Kevin u Nemcov nemá dobrú povesť. Pred štyrmi rokmi počas finále anglického FA – cupu zranil nemeckého kapitána Ballacka, ktorý vzápätí prišiel o svetový šampionát v Afrike.

A to mu Nemci neodpustili. Dlho bol preto pohnevaný aj s bratom. „Nezaujíma ma, čo robí a nechcem byť s ním v kontakte,“ čertil sa Jerome.

Bratia sa zmierili a proti sebe nastupujú aj v bundeslige. Jerome za Bayern Mníchov a Kevin za Schalke 04. „Pre mňa je to vždy ten najlepší zápas, pretože nemôžem prehrať. Nech to už dopadne akokoľvek, hlavne nech sa nikto nezraní," povedal ich otec Prince.

Boatengovci majú ešte jedného brata – už tridsaťosemročný George reprezentoval Holandsko.

Rekordéri Palaciosovci

Na MS sú aj iné bratské dvojice, ale tie reprezentujú rovnakú krajinu.

Bratia Palaciosovci (Johny, Jerry a Wilson) z Hondurasu boli v Afrike 2010 prvým bratským triom, ktoré sa zúčastnilo na šampionáte. Jerry a Wilson nechýbajú ani tentoraz v Brazílii.

Pôvodne boli až piati. Najstarší brat Milton síce tiež reprezentoval, ale na svetový šampionát sa nikdy nedostal.

Piaty najmladší a najtalentovanejší Edwin je už mŕtvy. „Vieme, že je teraz hore a pozerá sa na nás. Je to náš anjel a dodáva nám silu,“ cituje Telegraph Jerryho Palaciosa.

Pred siedmimi rokmi do ich rodinného domu vrazili ozbrojení lupiči, zviazali rodičov a uniesli vtedy len šestnásťročného Edwina.

Ten už hrával za reprezentáciu do 23 rokov. Zlodeji žiadali výkupné, vraj 125 - tisíc libier. Rodina peniaze napokon poslala, no syna už nikdy nevidela. Polícia po dvoch rokoch našla jeho telo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Brat proti bratovi. Jeden hrá futbal za Nemcov, druhý za Ghanu