Rozhodlo posledné kolo. Slovenka si vybojovala miestenku do Paríža

Slovenská reprezentantka v boxe Jessica Triebeľová (vpravo).
Slovenská reprezentantka v boxe Jessica Triebeľová (vpravo). (Autor: REUTERS)
TASR|2. jún 2024 o 10:40 (aktualizované 2. jún 2024 o 17:15)

Slovensko má zatiaľ 21 športovcov kvalifikovaných na OH 2024.

BANGKOK. Slovenská reprezentantka v boxe Jessica Triebeľová si vybojovala účasť na olympijských hrách v Paríži 2024.

Dosiahla ju triumfom nad Emilie Sonvicovou z Francúzska vo štvrťfinále v kategórii do 66 kg na svetovej olympijskej kvalifikácii v thajskom Bangkoku.

V postupovom zápase zdolala v noci na nedeľu v dramatickom zápase svoju súperku 3:2 na body. Po druhom kole sa dvaja rozhodcovia priklonili na stranu Sonvicovej, dvaja na stranu Slovenky a piaty to mal nerozhodne.

V poslednom treťom kole však Triebeľová dokázala vyhrať u všetkých rozhodcov a zabezpečila si tak postup na olympiádu.

"Veľmi sa tešíme, Jessica si to určite zaslúžila. Povedal by som, že celý náš tím si to zaslúžil po tom, čo nám to tesne ušlo v Taliansku v prípade Mirky Jedinákovej. Teraz sme boli od toho krôčik a konečne sa to podarilo.

Zápas bol veľmi napínavý a ťažký. Jessica zaboxovala tretie kolo fantasticky, zvládla to v hlave a urobila niekoľko pekných technických prvkov.

Bola technickejšia, napokon jej záverečné kolo pripísali všetci rozhodcovia, takže je z toho zaslúžený postup. Jessica bola veľmi dobre mentálne pripravená," uviedol pre TASR tréner reprezentácie Pavol Hlavačka.

"Tešíme sa, že slovenský box, na to aká sme malá krajina, vo veľkej konkurencii, máme druhú olympijskú účasť za sebou," poznamenal Hlavačka.

"Je to úžasné, pre mňa veľká česť. V prvom rade by som sa chcela poďakovať mojej rodine, otcovi, ktorý ma k boxu priviedol. Ďalej môjmu trénerovi, ktorý ma celý čas pripravoval a spoločne sme našli dobrú cestu k zlepšeniu a k výkonom, aké som schopná momentálne podávať.

Som nesmierne šťastná, keďže to bola pre mňa posledná šanca kvalifikovať sa a napriek všetkému sa mi to podarilo. Cítila som síce trochu tlak, že čo ak sa to nepodarí, ale psychicky som dobre dozrela.

Celkovo mi vyšla príprava a načasovanie nemohlo byť lepšie, keďže v apríli som súťažila na ME, kde som čelila najlepším súperkám v našej váhovej kategórii. Dokázala som uhrať vyrovnaný zápas s majsterkou sveta a olympijskou víťazkou z Turecka.

To mi dodalo istotu, že patrím k najlepším a nemám sa čoho obávať a môžem si veriť. Ukázalo to, že som hodná získania olympijskej miestenky, ktorú si nesmierne vážim. Teším sa, že budem súčasťou hier v Paríži," uviedla Triebeľová pre TASR.

Slovenský box mal doteraz v ére samostatnosti zastúpenie na OH iba v dvoch prípadoch. V roku 1996 sa v Atlante predstavili Gabriel Križan a Peter Baláž. O 25 rokov sa v Tokiu predstavil Andrej Csemez.

Slovenskí športovci na OH 2024

  • športová streľba: Juraj Tužinský, Patrik Jány, Danka Barteková, Vanesa Hocková, Zuzana Rehák Štefečeková, Marián Kovačócy
  • vodný slalom: Jakub Grigar, Eliška Mintálová, Matej Beňuš, Zuzana Paňková
  • cyklistika: Nora Jenčušová + miestenka pre muža
  • atletika: Gabriela Gajanová, Viktória Forster, Dominik Černý, Hana Burzalová
  • windsurfing: Robert Kubín
  • zápasenie: Tajmuraz Salkazanov
  • stolný tenis: Wang Jang
  • džudo: Marius Fízeľ
  • box: Jessica Triebeľová
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rozhodlo posledné kolo. Slovenka si vybojovala miestenku do Paríža