Blížia sa zápasy Srbska a Chorvátska, na vlády apeluje Laurinec

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: SITA/AP)
SITA|27. feb 2013 o 10:25

Chorvátom aj Srbom hrozí vylúčenie z medzinárodného futbalového diania, ak sa nezbavia vyčíňania fanúšikov.

ZÁHREB. Prezident UEFA Michel Platini pri príležitosti blížiaceho sa prvého vzájomného súboja reprezentácií predmetných krajín v kvalifikácii MS 2014 apeloval na predstaviteľov Chorvátska a Srbska, aby sa ráznejšie venovali problematike výčinov fanúšikov.

"UEFA je extrémne znepokojená všetkými formami násilností počas niektorých vystúpení chorvátskych klubov v medzinárodných pohárových súťažiach," citovala z Francúzovho prípisu premiérovi Zoranovi Milovičovi internetová stránka národného zväzu HNS.

Nótu s podobných obsahom dostal aj srbský predseda vlády Ivica Dačič, referoval jeho úrad.

UEFA poverila slovenského člena svojej exekutívy Františka Laurinca, aby sa stretol so štátnymi aj futbalovými špičkami oboch balkánskych krajín, malo by sa to udiať v marci.

Niekdajší prezident SFZ Laurinec je šéf výboru bezpečnosti na štadiónoch UEFA.

Platini opakovane varoval Chorvátov aj Srbov, že im hrozí vylúčenie z medzinárodného futbalového diania, ak sa situácia nezmení.

Funkcionári futbalových zväzov Chorvátska a Srbska sa v polovici februára dohodli, že zo vzájomných stretnutí v európskej časti kvalifikácie o postup na budúcoročný svetový šampionát do Brazílie z bezpečnostných dôvodov v oboch prípadoch vylúčia priaznivcov hosťujúceho mužstva.

Chcú tým predísť konfliktom, ktoré by mohli vzniknúť v Záhrebe či Belehrade. Prvý vzájomný zápas je na programe 22. marca v Chorvátsku, druhý 6. septembra v Srbsku. V základnej A-skupine hrajú aj Belgicko, Macedónsko, Škótsko a Wales.

Vzťahy medzi Srbskom a Chorvátskom sú od 90. rokov minulého storočia po ozbrojenom konflikte na Balkáne napäté.

Športové podujatia, v ktorých proti sebe hrajú družstvá z týchto krajín, patria medzi tzv. rizikové.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Blížia sa zápasy Srbska a Chorvátska, na vlády apeluje Laurinec