Billie Jean Kingová si želá gaya vo svetovej špičke

SITA|18. feb 2009 o 16:37

Bývalá špičková americká tenistka Billie Jean Kingová poskytla magazínu Tennis rozhovor na tému homosexuality.

NEW YORK. Po takmer troch desaťročiach pripomenula okolnosti svojho prihlásenia sa k lesbickej orientácii. "Spočiatku som celú tú záležitosť vnímala ako porušenie súkromia a vydieranie. Potom som dva dni presviedčala právnikov i ľudí zodpovedných za komunikáciu, že treba zvolať tlačovú besedu. Odrádzali ma, ale ja som bola neústupčivá. Urobila som správnu vec. Vždy je lepšie povedať pravdu," vyhlásila 65-ročná Kingová, ktorá porušila tabu v roku 1981. Čelila vtedy súdnemu sporu so svojou tajomníčkou a zároveň niekdajšou družkou Marilyn Barnettovou žiadajúcou

Držiteľka 39 grandslamových titulov (12 vo dvojhre) Kingová si zaspomínala aj na reakcie súperiek: "Napospol sa zachovali empaticky. Podporili ma najmä tým, že žiadna sa nad tým nepozastavovala. Nedávali mi nič najavo, nezabŕdali. Život išiel ďalej. Napríklad taká Chris Evertová bola fantastická. Celkovo ten môj prípad pomohol. Vždy, keď niekto povie o sebe čosi také, posúva nás to ďalej. Zmenšuje to priestor na výhrady."

V roku 1999 sa odhodlala k tzv. coming out Francúzka Amélie Mauresmová (víťazka minulotýždňového turnaja WTA Tour v parížskej hale). Bývalá jednotka svetového rebríčka WTA Tour Kingová v tejto súvislosti skonštatovala: "Skvelým sprievodným poznatkom bolo, že jej to nijako neuškodilo ani obchodne. Môžete sa totiž síce dočkať verejného aplauzu, ale zároveň nachádzať zavreté dvere. Viem o tom svoje. Potlesk je pekný, ale nenajete sa z neho. K Mauresmovej sa však Francúzi správali vynikajúco. Dokonca mám pocit, že jej popularita ešte vzrástla."

Kingová, ktorá stála pri zrode Tenisovej asociácie žien (WTA) či zámorskej Svetovej ligy tímov (WTT), o pokroku v postoji k homosexuálom povedala: "V porovnaní s mojím rokom 1981 i tým dátumom 1999, keď odkryla svoju orientáciu Mauresmová, sa mnohé zmenilo. V minulosti som pre moje zameranie strácala reklamné zmluvy. Dnes mi z rovnakého dôvodu pribúdajú. Vlani to boli tri kontrakty, pričom starnúce ženy nezvyknú nachádzať takéto uplatnenie. Kým to nevyplýva viete z čoho..."

Víťazka 84 turnajov počas "open éry" Kingová sa vyjadrila aj k početnej prevahe známych lesbičiek v porovnaní s gaymi: "Potrebujeme vplyvných a zároveň otvorených mužov. Ak sa zastanú homosexuálov, dočkáme sa zvýšenej akceptácie. Federer, Nadal či podobné veličiny by sa mali cielene prejavovať ako liberáli vo všetkých sférach, vrátane tejto. Považujem to za súčasť zodpovednosti súvisiacej s pozíciou v Top 5 či Top 10, veľkými príjmami a výskytom v centre pozornosti. Podľa mňa sa to nedá oddeľovať. Želala by som špičkového tenistu, ktorý by už počas svojej kariéry povedal: som gay, prevráťme stránku. Vyvolalo by to síce zemetrasenie, ale menšie ako kedysi. Mal by to jednoduchšie ako pred piatimi, desiatimi či nebodaj pätnástimi rokmi. Ľahšie ako všetci pred ním. Stojíme na pleciach predchodcov a chceme, aby deti stáli na našich."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean Kingová si želá gaya vo svetovej špičke