Bátovská Fialková začala skvele, Francúzi skoro prišli o istú medailu

Paulína Bátovská Fialková.
Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR)
Sportnet, SITA|8. feb 2023 o 15:55

Prvú zlatú medailu na MS v biatlone 2023 získalo Nórsko.

MS v biatlone 2023 - Oberhof

Zmiešaná štafeta na 4 x 6 km:

1.

Nórsko

1:04:41,9 h

(1+9)

2.

Taliansko

+ 11,6 s

(0+6)

3.

Francúzsko

+ 55,9 s

(0+9)

4.

Rakúsko

+ 59,2 s

(0+3)

5.

Česko

+ 1:09,4 min

(0+7)

6.

Nemecko

+ 1:26,5 min

(1+9)

16.

Slovensko

+ 4:19,0 min

(0+5)

OBERHOF. Víťazom zmiešanej štafety na 4 x 6 km, ktorá otvorila program MS v biatlone 2023, sa podľa očakávaní stali reprezentanti Nórska.

Ingrid Landmark Tandrevoldová síce v úvode musela ísť na trestné kolo a nabrala skoro minútové manko, ale ani to nezastavilo štafetu nórska na ceste za zlatom.

Po druhom úseku Marte Olsbuovej Roeiselandovej bola strata síce stále výrazná, no potom to zobrali do svojich rúk dvaja najlepší muži Svetového pohára.

Sturla Holm Laegreid sa dotiahol na čelo pretekov a Johannes Thingnes Bö napriek problémom pri streľbe v ľahu zavŕšil úspech Nórska. Severanov na stupňoch víťazov doplnili druhí Taliani a tretí skončili Francúzi.

Tí však takmer kuriózne prišli o svoju bronzovú medailu. Quentin Fillon Maillet totiž v závere zle odbočil, no včas sa dokázal spamätať a napokon prišiel do cieľa o necelé štyri sekundy skôr než jeho rakúsky súper.

Fialková zvládla náročnú strelnicu

Slovenská štafeta obsadila 16. miesto. Kvarteto v zložení Paulína Bátovská Fialková, Mária Remeňová, Michal Šima a Matej Kazár zlepšilo svoje umiestnenie z predchádzajúceho svetového šampionátu o dva stupienky.

Paulína Bátovská Fialková rozbehla slovenskú štafetu veľmi dobre a na dvoch streleckých položkách nezaváhala ani raz. Pohybovala sa medzi najlepšími a Máriu Remeňovú na druhý úsek poslala z tretej priečky.

"Užila som si to dosť, pretože Slnko v Oberhofe nie je vôbec zvykom. Celkom ma to bavilo, bolo to veľmi rýchle, trať bola náročná, ale som rada, že som urobila to, čo sa odo mňa očakáva," povedala pre RTVS.

Veľmi ju tešila aj stopercentná streľba. "Príchod na strelnicu je tu veľmi ťažký. Mojim cieľom bolo si to dobre nacvičiť na šprint. Budem sa modliť, aby som to zopakovala," zaželala si najlepšia slovenská biatlonistka súčasnosti. 

Kazár bojoval až do konca

Po jej výbornom úseku sa postupne Slovensko začalo prepadať.

Remeňová, Šima a Kazár síce dokopy museli dobíjať iba päťkrát, ale za konkurenciou výrazne zostávali najmä po bežeckej stránke.

Remeňová sa z tretieho miesta prepadla až na trináste a následne ešte Slovensko kleslo o tri priečky. V samotnom závere ešte Kazár bojovala s Estóncom o konečné 15. miesto, ale napokon na neho stratil tri desatiny.

V Oberhofe budú nasledovať rýchlostné preteky, po nich stíhačky a vytrvalostné preteky. Potom prídu na rad mixštafety, potom klasické štafety a napokon preteky jednotlivcov a jednotlivkýň s hromadným štartom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Bátovská Fialková začala skvele, Francúzi skoro prišli o istú medailu