Využil absenciu Böa. Christiansen získal malý glóbus vo vytrvalostných pretekoch

Vetle Sjastad Christiansen.
Vetle Sjastad Christiansen. (Autor: TASR/TT News Agency via AP)
TASR|9. mar 2023 o 18:10

V posledných pretekoch disciplíny bol najrýchlejší Nemec Doll.

Svetový pohár v biatlone - Östersund (Švédsko)

Muži - vytrvalostné preteky:

1.

Benedikt Doll

Nemecko

48:43,4 h

2.

Tommaso Giacomel

Taliansko

+ 1:09,1 min

3.

Vetle Sjastad Christiansen

Nórsko

+ 1:11,5 min

55.

Michal Šima

Slovensko

+ 6:39,4 min (1)

ÖSTERSUND. Nórsky biatlonista Vetle Sjastad Christiansen získal malý glóbus vo vytrvalostnej súťaži Svetového pohára. Zaistil si ho tretím miestom (+ 1:11,5 min) v záverečných pretekoch tejto disciplíny vo švédskom Östersunde.

Z triumfu sa tešili Nemec Benedikt Doll, ktorý ako jediný neminul ani jeden terč a do cieľa prišiel v čase 48:43,4 h.

Druhý skončil Talian Tommaso Giacomel s mankom 1:09,1 min. Vo štvrtok neštartoval už istý víťaz celkového poradia Johannes Thingnes Bö z Nórska, doterajšieho lídra disciplíny, jeho brata Tarjeia a ich krajana Sturlu Holma Laegreida zastavili pozitívne testy na koronavírus.

Jediný Slovák na štarte Michal Šima obsadil s jednou chybou 55. miesto.

J. T. Bö sa stal v predstihu štvrtýkrát v kariére celkovým víťazom SP po tom, ako druhý muž priebežného poradia Laegreid musel vynechať preteky a stratil aj teoretickú šancu na to, aby svojho krajana predstihol.

Laegreid sa nakazil ešte pred podujatím v Novom Městě na Moravě a na Vysočine neštartoval. Dvadsaťdeväťročný Bö, ktorý na MS v Oberhofe získal päť zlatých medailí, má na čele poradia pred krajanom 399-bodový náskok, pričom jeden biatlonista ich môže získať maximálne už len 360.

Bö pred štvrtkom viedol poradie disciplíny o osem bodov pred Christiansenom, tretí Niklas Hartweg strácal 14, štvrtý Martin Ponsiluoma 21 a šiesty Nemec Roman Rees 41 bodov.

Švéd minul jeden terč na úvodnej ležke, Nór naopak na stojke a po dvoch položkách sa pohybovali v najlepšej desiatke. Švajčiar Hartweg spravil tiež iba jednu chybu, no na bežkách bol takmer o minútu pomalší ako jeho súperi.

Christiansen zvládol s nulou tretiu položku a na vedúceho Dolla strácal 49,6 sekúnd. Rees bol po troch streľbách bezchybný a o deväť sekúnd pred Nórom. Ponsiluoma minul ďalší terč a z boja o glóbus vypadol.

Christiansen si dal na záverečnej položke načas, ale sklopil všetky terče a mal istotu, že v poradí disciplíny skončí pred svojimi súpermi. Rees minul jeden terč, ale bol takmer o minútu pomalší.

Pre víťazstvo si nakoniec prišiel Doll, ktorý ako jediný sklopil všetkých 20 terčov, Christiansen obsadil tretie miesto a prvýkrát v kariére získal malý glóbus.

Rees finišoval piaty. Druhý v poradí disciplíny nakoniec skončil víťazný Doll s mankom 20 bodov na Christiansena, tretí je Ponsiluoma.

Šima sa po dvoch nulách pohyboval okolo prvej štyridsiatky, na tretej položke prišla prvá chyba a mierne sa prepadol, záverečnú stojku zvládol bez zaváhania, na súperov však nestačil bežecky a tak nakoniec obsadil až 55. miesto s mankom 6:39,4 minúty na víťaza.

Po voľnom piatku sú v sobotu na programe štafety žien (14.00 h) i mužov (16.30 h).

Priebežné poradia vo Svetovom pohári v biatlone

Celkové poradie (po 17 z 21 pretekov):

1. J. T. Bö 1319 b, 2. Laegreid 920 b, 3. Christiansen 742 b, 4. Doll 624 b, 5. Ponsiluoma 601 b, 6. T. Bö 598 b

Konečné poradie vytrvalostných pretekov (po 3 pretekoch):

1. Christiansen 171 b, 2. Doll 151 b, 3. Ponsiluoma 132 b, 4. Rees 123 b, 5. Giacomel 120 b, 6. Hartweg 120 b



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Využil absenciu Böa. Christiansen získal malý glóbus vo vytrvalostných pretekoch