Vracia sa po ročnej pauze, aby pomohol biatlonovej reprezentácii

Tomáš Hasilla.
Tomáš Hasilla. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|27. feb 2023 o 14:14

Vo Svetovom pohári nastúpi Tomáš Hasilla po 13 mesiacoch.

BRATISLAVA. Svetový pohár v biatlone pokračuje od štvrtka v Novom Meste na Morave. V slovenkom tíme sa vo Svetovom pohári predstavia aj dvaja reprezentanti, ktorí kariéru uzavreli: Marej Kazár a Tomáš Hasilla. 

Kazár tento rok už štartoval v Viessman Cupe na Slovensku, v IBU Cupe v Osrblí, na majstrovstvách Európy aj na MS. 

Hasilla však na medzinárodnej úrovni rok nesúťažil. Vo Svetovom pohári naposledy štartoval pred vyše rokom v Ruhpoldingu.

Následne sa nedostal na olympijské hry do Pekingu 2022 a postupne sa zo súťaží stiahol. 

Teraz sa vracia, aby spoločne s Kazárom pomohli slovenskej reprezentácii. Informáciu priniesol na twitteri slovenskybiatlon.sk.

V Novom Meste na Morave budú po prvý raz v sezóne štartovať až traja muži. Okrem Hasillu a Kazára nastúpi aj Michal Šima. Hasilla by mal štartovať v rýchlostných pretekoch a v miešanej štafete. 

Slovensko tak obsadí všetky miestenky, ktoré v tejto sezóne má. V zostave stále chýba Tomáš Sklenárik, ktorému lekári pre pretrvávajúce zdravotné problémy neodporučili návrat na súťaže.

Zaradenie až troch mužov je pokusom zvrátiť negatívny trend a hrozbu toho, že by v budúcej sezóne nemalo Slovensko vo Svetovom pohári žiadnu miestenku. 

Miestenky sa udeľujú na základe poradia v Pohári národov. Muži sú aktuálne na 24. priečke, čo je historické minimum.

Navyše, pred Kóreou na 25. priečke má Slovensko minimálny náskok - 49 bodov. Pokles ešte nižšie zrejme nehrozí. Odstup Nového Zélandu je výrazný. 

Krajiny, ktoré sa v tejto sezóne umiestnia na 24. a 25. mieste, si do budúcej sezóny vybojujú dve miestenky vo Svetovom pohári. Krajiny na 18. až 23. priečke budú mať troch zástupcov. 

Preto je dôležité, aby sa zvýšil bodový zisk na pretekoch v poslednom trimestri sezóny, aby v budúcej sezóne mal slovenský tím možnosť nasadiť na súťažiach aspoň troch reprezentantov. Zatiaľ je strata na 23. priečku, na ktorej je Japonsko, minimálna - 48 bodov.

Medzi ženami je odlišná situácia. V Pohári národov sú na 15. mieste a mali by si vybojovať do budúcej sezóny štyri miestenky.

V Novom meste na Morave sa uskutočnia rýchlostné preteky, stíhacie preteky, preteky miešaných štafiet a singl mix štafety.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Vracia sa po ročnej pauze, aby pomohol biatlonovej reprezentácii