Vyzerá to skôr na kolieskové lyže, vraví biatlonista o MS v Oberhofe

Biatlonový areál v Oberhofe bol ti týždne pred majstrovstvami sveta bez snehu.
Biatlonový areál v Oberhofe bol ti týždne pred majstrovstvami sveta bez snehu. (Autor: WINTERSPORTZENTRUM THUERINGEN)
Miloslav Šebela|16. jan 2023 o 15:20

Oberhof trápi nedostatok snehu.

BRATISLAVA. Asfaltové cesty sú mokré, okolo nich blato a tráva. Nie je to pekný pohľad. V biatlonovom areáli v nemeckom Oberhofe je pokoj, nikde ani nohy. Aj snežný ratrak stojí opustený neďaleko prázdnych tribún. 

O tri týždne bude tento areál hostiť majstrovstvá sveta biatlonistov. Zatiaľ však tomu nič nenasvedčuje. V piatok v Oberhofe pršalo a bolo relatívne teplo. 

Organizátori areál na šampionát pripravujú, no stále chýba to podstatné - sneh. Jemný poprašok napadol v noci na pondelok. Stále je to však nedostatok. 

Nór Laegreid: Trápi nás to

„Je to smutné. Celkovo je v Európe zatiaľ teplá zima a nanešťastie to bude vidieť aj v Oberhofe, ak tam prídeme a nebude tam žiadny sneh.

Tiež sa pýtam, či dokážu pripraviť všetko pre majstrovstvá,“ vravel Sturla Holm Laegreid pre nórsku televíziu NRK. „Zatiaľ to vyzerá, že tam budú majstrovstvá na kolieskových lyžiach. Isteže nás to trápi,“ dodal. 

So snehom má v tejto zime problém viacero stredísk. Svetové poháre v biatlone sa však uskutočnili podľa pôvodného programu, čo neplatí napríklad o alpskom lyžovaní.

V Pokljuke, Le Grand Bornand aj v Ruhpoldingu však bol sneh len na trati. Vzhľadom na teplé počasie bola okolo tráva a zeleň. Pre organizátorov bolo náročné udržiavať trať v čo najlepšom stave. Nie všade sa to darí. 

„Keď vidíte, ako postupuje klimatická zmena, zaskočí vás to,“ vraví Ingrind Tandrevoldová.

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) dlhodobo komunikuje s organizátormi a tlačí na nich, aby mali v zásobe technický sneh pre prípad, že by nebol dostatok prírodného snehu. V budúcnosti to môže byť štandard. 

Nemci majú halu s výrobníkom snehu

Aj v Oberhofe majú pripravený záložný plán. 

„Majú uskladnených viac ako 40-tisíc kubických metrov snehu z vlaňajšej zimy. Záložné riešenie je výrobník snehu vo vedľajšej lyžiarskej hale. Ale podľa mňa ho ani nebudeme potrebovať,“ tvrdí pre NRK Daniel Böhm z nemeckého strediska. 

„Požiadali sme IBU, aby boli trpezliví a počkali. Chceli by sme sneh navoziť na trať, až keď to dovolí počasie, aby tam vydržal do začiatku súťaže,“ dodal Böhm.

Nemecké stredisko Oberhof je známe problémovými podmienkami. Aj v minulosti tu bolo málo snehu, prípadne bol znečistený kamienkami, býva tu veterno a často sú hmly. 

Problémom v porovnaní so Svetovými pohármi je, že majstrovstvá sveta trvajú dlhšie. Jedno kolo Svetového pohára trvá štyri až päť dní. Majstrovstvá sveta až dvanásť. Preto nároky na udržanie tratí sú vyššie.

Na druhej strane teoreticky je možnosť presunúť niektoré súťaže, pretože v rámci MS sú aj tri voľné dni. Predpoveď počasia na nasledujúce dni je priaznivá. Malo by sa ochladiť a snežiť. 

Majstrovstvá sveta v Oberhofe sa budú konať od 8. do 19. februára. Ešte pred MS čaká biatlonistov Svetový pohár v Anterselve (19. - 22. januára).

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Vyzerá to skôr na kolieskové lyže, vraví biatlonista o MS v Oberhofe