Súperov vystrašil už pred sezónou. Streľba za 10 sekúnd vykoľajila nórskych biatlonistov

Johannes Thingnes Bö.
Johannes Thingnes Bö. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|8. nov 2023 o 08:20

Holm Lägreid sa snažil Böa napodobniť, no netrafil nič.

BRATISLAVA. Aj najlepší biatlonisti na svete veľakrát pohoreli na streleckých položkách. Preteky a sľubný výsledok razom zmení aj malé zaváhanie.

Preto najlepší biatlonisti do úmoru pracujú na svojej streľbe. Hľadajú rôzne spôsoby ako pracovať na vlastnej odolnosti, aby ich nič nevykoľajilo alebo aby vedeli zareagovať aj na kritické podmienky. 

Ole Einar Björndalen napríklad skúšal streľbu pomedzi chôdzu po žeravých uhlíkoch. Prešiel po nich bosou nohou, potom sa postavil na stanovisko a strieľal.

Zámerne svoje telo vystavoval diskomfortu a rôznym impulzom, aby sa naučil sústrediť aj v takých chvíľach. Nórske biatlonistky zase na tréningoch využívali veľký umelý ventilátor, aby simulovali veterné podmienky.

Pripravovali sa na to najhoršie, aby potom v reálnych podmienkach dokázali čeliť nepriaznivým okolnostiam čo najlepšie. 

Lägreid netrafil nič

Pred nadchádzajúcou sezónou zverejnil krátke video zo streleckého tréningu Nór Johannes Thingnes Bö. Najlepší biatlonista súčasnosti neukázal nič špeciálne zo svojej prípravy, skôr zaujal výsledok. 

Od momentu, kedy sa postavil na položku, až po zostrelenie piateho terča mu stačilo 10,4 sekundy. Takejto streľbe sa nedokáže nikto vyrovnať.

Bö vybielil terče doslova na jeden nádych. 

„Snažil som sa to zopakovať po ňom a výsledkom bolo, že som netrafil ani jeden terč,“ hovorí pre nórsku televíziu NRK Sturla Holm Lägreid, ktorý sám je výnimočne silným strelcom. 

„Mnohí súperi by nedokázali ani len zamerať na terč, kým on už pálil ďalšiu ranu,“ hovoril jeho tímový kolega Johannes Dale. 

Vo Svetovom pohári platí, že strelecká položka pod 20 sekúnd je veľmi dobrá. Najlepší dokážu v ideálnych podmienkach odstrieľať aj za 17 - 18 sekúnd. Desať je niečo nepredstaviteľné.

Ak by však existoval v biatlone svetový rekord v rýchlosti streľby, zrejme by aktuálne patril štvornásobnému víťazovi Svetového pohára. Pri takejto rýchlosti by na pretekoch súperi pri ňom vyzerali ako juniori. 

„Zvyšok dňa som bol potom rozladený, nedokázal som sa cez to preniesť. Takú streľbu som radšej ani neskúšal,“ opisoval pre NRK Vetle Sjåstad Christiansen.

Nasmeroval ho tréner

Starší brat Johannesa Tarjei z jeho výkonu nebol až taký nadšený. Berie to skôr s nadhľadom. Podľa neho to je skôr ukážka pre fanúšikov.

„Je to typické video na sociálne siete. Johannes je najlepší na svete, ale moje uznanie bude mať, ak to dokáže zopakovať,“ reagoval Tarjei Bö. 

Sám Johannes Thingnes prezradil, že prvé tri pokusy o rýchlu streľbu sa mu tak nevydarili. Dva razy netrafil dva terče, potom mu chýbal jeden. 

Strelecký tréner nórskej reprezentácie Siegfried Mazet si všetky pokusy natáčal a mal pocit, že Bö má šancu trafiť všetko aj s takou vysokou kadenciou. 

„Myslel som si, že to môže zvládnuť lepšie. Bol totiž blízko, a ak by to dokázal bolo by to výnimočné,“ spomínal Mazet. 

„Cítil som, že by som to mohol zvládnuť a potom to všetko do seba zapasovalo. No myslím, že bude veľmi náročné, ak sa to niekto pokúsi prekonať,“ hovorí Bö s úsmevom. 

Na súťaži to nezopakuje

Treba povedať, že v jeho pokuse nebol žiadny trik. Žiadny podfuk. Je to reálna strelecká príprava.

Bö však vraví, že počas súťaží sa k takémuto výkonu nedokáže priblížiť. Medzi Svetovým pohárom a prípravou je jeden podstatný rozdiel – tepová frekvencia.

Bö odhaduje, že pri jeho pokuse bola niekde v rozpätí 130 až 140 tepov, čo je na súťažiach nereálne. Pri vysokom nasadení majú biatlonisti oveľa vyšší tep, rýchlejšie dýchajú a na všetky úkony na strelnici potrebujú viac času. 

Johannes Thingnes Bö.
Johannes Thingnes Bö. (Autor: TASR/AP)

Ak chcel však chcel týmto videom odstrašiť súperov, zrejme sa mu to podarilo. 

„So streľbou som spokojný, vyzerá dobre. Je síce pravda, že sociálne siete sú skôr len o nejakej prezentácii. Tam ukážete len to pekné,“ hovorí. 

Tréner Mazet však vraví, že Bo sa skutočne zlepšil: „Strieľa lepšie, stabilnejšie. Pracovali sme na tom, aby strieľal rýchlejšie najmä v stojke.

„Na zimu som dobre pripravený,“ dodal Bo.

Už v uplynulej sezóne, v ktorej okrem celkového víťazstva pridal aj päť titulov majstra sveta, dominoval. Z vyhral 21 individuálnych pretekov vo Svetovom pohári vyhral 16.

A to ešte tri preteky vynechal. Bude zaujímavé sledovať, či sa k nemu dokážu súperi priblížiť, ak sa Nór znovu zlepšil v streľbe.

Svetový pohár v biatlone začína 26. novembra v Östersunde. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Súperov vystrašil už pred sezónou. Streľba za 10 sekúnd vykoľajila nórskych biatlonistov