Pýtal sa kolegov, či sa na nich môže spoľahnúť. Brat Kuzminovej prišiel o olympijské zlato

Ruskí biatlonisti Alexej Volkov, Evgenij Usťugov, Anton Šipulin a Dmitrij Malyško o zlaté medaily z olympijských hier v Soči prídu.
Ruskí biatlonisti Alexej Volkov, Evgenij Usťugov, Anton Šipulin a Dmitrij Malyško o zlaté medaily z olympijských hier v Soči prídu. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|12. sep 2024 o 15:00

Pre doping Rusa môže Pavol Hurajt ešte získať striebro.

BRATISLAVA. V rámci biatlonových súťaží na olympijských hrách v Soči 2014 to boli jedny z najnapínavejších pretekov. Na posledný úsek posielal Ole Einar Björndalen na vedúcej pozícii na trať Emila Svendsena.

Nóri mali preteky solídne rozbehnuté, boli najväčšími favoritmi a boli v boji o zlato. Pre legendárneho Björndalena by to v prípade úspechu bolo deviate zlato v kariére.

Tesne za ním sa však držali Nemci. Nóri však skončili v pretekoch nakoniec bez medaily. 

Na poslednú streleckú položku v pretekoch prišli vedľa seba štyri štafety - Nóri, Nemci, Rusi a Rakúšani. Strieľali prakticky súčasne. Zlato tak mohol získať každý z nich. Šancu na medailu stratili Nóri, keďže Emil Svendsen musel na trestný okruh.

Najrýchlejšie zvládol streľbu nemecký reprezentant Simon Schempp a bol vo vedení. No rýchlo sa naňho dotiahol Anton Šipulin, brat Anastasie Kuzminovej, a v napínavom finiši nemeckého biatlonistu zdolal. 

Rusi sa v cieli objali a dlho sa z víťazstva spolu tešili. Bola to emotívna chvíľa. Šipulin si v Soči vybojoval svoju jedinú zlatú medailu. Počas kariéry vybojoval viacero úspechov. Zlato z olympijských hier má na rozdiel od sestry len jedno.

Desať rokov po pretekoch o túto medailu Šipulin príde. Zlato pripadne Nemecku. 

VIDEO: Zostrih súťaže štafiet biatlonistov na ZOH 2014

Mám sa obávať? pýtal sa kolegov

Arbitrážny súd v Lausanne zamietol odvolanie Jevgenija Usťugova v dopingovom prípade. Usťugova, ktorý bežal na druhom úseku, vyšetrovali práve v súvislosti so ZOH 2014 aj v minulosti. Najskôr ho omilostili.

Až neskôr vďaka dôkazom, ktoré poskytol Medzinárodnej antidopingovej agentúre (WADA) a Medzinárodnej biatlonovej únii (IBU) bývalý šéf moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ho uznali vinným z porušenia antidopingových pravidiel.

Dôležité je uviesť, že Usťugov dopoval ako jediný člen štafety. Napriek tomu o medailu prídu aj Šipulin, Alexej Volkov a Dmitrij Malyško. 

Už pri prvých podozreniach a vyšetrovaní v roku 2018 sa Šipulin pýtal, kolegov, či si môže byť istý, že o zlato nepríde. 

„A čo ak budú znovu testovať naše vzorky? Sebou som si istý a nemám pochybnosti. Rozprával som sa o tom s chalanmi a pýtal som sa ich: Mám sa obávať?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Pýtal sa kolegov, či sa na nich môže spoľahnúť. Brat Kuzminovej prišiel o olympijské zlato