Borguľa potvrdil svoj výnimočný talent, na MS získal zlatú medailu

Jakub Borguľa.
Jakub Borguľa. (Autor: SOŠV - Andrej Galica)
Miloslav Šebela, Sportnet|5. mar 2023 o 13:05

Na strelnici spravil jedinú chybu.

MS mládeže v biatlone 2023

Vytrvalostné preteky kadetov na 12,5 km:

1.

Jakub Borguľa

Slovensko

35:29,2 min

(1)

2.

Sivert Gerhardsen

Nórsko

+ 7,4 s

(2)

3.

Matija Legovič

Chorvátsko

+ 10,2 s

(2)

4.

Daniel Malušek

Česko

+ 15,6 s

(0)

5.

Sivert Rusten

Nórsko

+ 32,8 s

(1)

6.

Cesare Lozza

Taliansko

+ 44,7 s

(1)

26.

Michal Adamov

Slovensko

+ 3:32,3 min

(2)

51.

Martin Cienik

Slovensko

+ 6:32,3 min

(6)

54.

Adam Černák

Slovensko

+ 7:18,9 min

(4)

ŠČUČINSK. Slovenský biatlonový reprezentant Jakub Borguľa sa v kazašskom stredisku Ščučinsk stal majstrom sveta v kategórii kadetov.

Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km zvíťazil s tesným náskokom 7,4 sekundy pred Nórom Sivertom Gerhardsenom a vylepšil svoje druhé miesto z vlaňajška.

Preteky pritom nezačal práve najlepšie a hneď v úvodnej ležke minul druhý výstrel, ktorý vo vytrvalostných pretekoch znamená jednu trestnú minútu.

Odvtedy už bol na strelnici stopercentný, postupne gradoval aj jeho bežecký výkon a napokon z toho bola prvá priečka. Majstrom sveta sa stal už aj v roku 2022, keď ovládol stíhacie preteky v americkom Soldier Hollow.

VIDEO: Jakub Borguľa získal zlato vo vytrvalostných pretekoch na MS

Vozár: Cesta je maximálna podpora mladých

"Sú to neuveriteľné pocity, pretože som nevedel, či budem môcť dosahovať znova takéto výsledky. Je to veľmi ťažké dva roky po sebe získať medailu.

Som neskutočne rád, že to vyšlo. Trať bola výborná, vietor nefúkal tak ako minulé dni, takže to výborne vyšlo. Nemohlo to už ani lepšie vyjsť (úsmev)," povedal pre slovenskybiatlon.sk.

"Bol som počas sezóny dosť chorý, trápil som sa trochu, a tak som rád, že to v závere znova vyšlo. Som extrémne šťastný," doplnil.

Na úspech Jakuba Borguľu, ktorý opäť potvrdil svoj výnimočný talent, reagoval aj prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

"Je to obrovský úspech. Chcel by som mu pogratulovať. Rovnako aj trénerom. Jakub potvrdil kvalitu z minulého roku, keď získal na MS až tri medaily. Klobúk dole pred ním.

Je to pre nás dobrá náplasť za to, že sme pred tromi rokmi vytvorili mládežnícke družstvo, ktoré v slovenskom biatlone roky nefungovalo. A potvrdilo sa, že toto je cesta, ktorou musíme ísť. Maximálna podpora mládeže," povedal pre RTVS.

Začal s tenisom, no inšpirovala ho Kuzminová

Borguľa má 18 rokov a patrí medzi najväčšie slovenské biatlonové nádeje. Už vlani prekvapil, keď z majstrovstiev sveta vybojoval 3 medaily - zlatú a dve strieborné.

Borguľu vedie trénerka Jana Daubnerová, ktorá počas kariéry súťažila pod dievčenkým menom Gereková.

Biatlonu sa Borguľa nevenoval odmalička. Najskôr hrával tenis. Behať na lyžiach sa učil, keď mal desať rokov.

Na svoj vek aj na biatlon má vysokú postavu - 195 cm.

"Okrem toho má aj povahové danosti. Je veľmi vytrvalý a ambiciózny. Sám si dáva vysoké ciele. Športom žije naplno," opisoval Borguľu pre RTVS Peter Vozár.

Borguľa sa najskôr venoval tenisu. Ten ho však až tak nechytil. Skúsil biatlon. K tomuto športu ho čiatočne inšpirovala aj olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

"Jakuba poznám dávnejšie. Zhodou okolností sme rodinní priatelia. Pamätám si ho ešte ako malého chalana, ktorý sa ma pýtal, či si môže chytiť moju medailu. Až teraz sa mi priznal, že som pre neho bola veľkou motiváciou.

To je nadovšetko. Je to veľká vec, keď pri vás vyrastá športovec, ktorý má rád šport rovnako ako vy," hovorila pre Sportnet Kuzminová vlani, keď vybojoval Borguľa na MS tri medaily.

"Je pravda, že jeho úspechy boli veľkým prekvapením. Veľmi rýchlo vyrástol a má vysokú postavu. Nik od neho neočakával, že s tými parametrami môže byť majstrom Slovenska, a jemu sa poradilo presadiť aj na svetovej úrovni. Je to potešujúce."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Borguľa potvrdil svoj výnimočný talent, na MS získal zlatú medailu