Biatlonistom musia pomôcť juniori. Už v úvode sezóny vytiahnu veľký talent

Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom.
Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom. (Autor: Igor Stančík)
Miloslav Šebela|20. nov 2023 o 16:00

Dvoch juniorov čaká premiéra vo Svetovom pohári.

BRATISLAVA. Slovenský biatlon čaká sezóna, ktorá má veľa otáznikov a je veľkou neznámou. Reprezentačný tím sa natoľko omladil, že lídrami sú 23- a 24-roční pretekári. V slovenských kombinézach nastúpi výlučne mladá generácia a medzi nimi budú aj juniori. 

Za daných okolností bude vo Svetovom pohári nereálne udržať pozície z minulých sezón a biatlonisti môžu v podstate len príjemne prekvapiť. V takto mladom veku neboli v minulosti biatlonisti oporami národného tímu. 

Ženy majú vo Svetovom pohári vyjazdené štyri miestenky. Na jar sa rozhodla kariéru ukončiť Ivona Fialková a nastúpila do rodinnej firmy. Zatiaľ sa k biatlonu neplánuje vrátiť.

Jej staršiu sestra Paulína Bátovská Fialková čaká s manželom narodenie prvého potomka. Návrat k biatlonu nevylúčila, no v tejto sezóne nebude rozhodne súťažiť. 

Fialkové boli súčasťou seniorského tímu viac ako dekádu a v posledných sezónach boli hlavnými tvárami reprezentácie.

Bez ich prispenia by Slovenky v Pohári národov neobsadili 15. priečku, čo je stále veľmi dobrý výsledok. Zopakovať ho bude v tejto zime prakticky nemožné.

Remeňové cítia obrovskú zodpovednosť

V ženskom tíme ostali len mladé pretekárky: sestry Mária a Zuzana Remeňové, Júlia Machyniaková a Henrieta Horvátová. Z tejto zostavy bodované umiestnenie vo Svetovom pohári nedosiahla ešte žiadna pretekárka. 

V minulej sezóne sa najviac presadzovali Remeňové. Mária na majstrovstvách sveta vybojovala 49. priečku. Zuzana zase prekvapila na majstrovstvách Európy v single mix štafetách, kde s Matejom Kazárom vybojovali 11. priečku. 

Práve Remeňové by mohli bojovať o bodované umiestnenia a mali by byť líderkami reprezentácie, no výsledky sestier Fialkových ešte nedokážu nahradiť. 

„Mala som možnosť si pozíciu líderky vyskúšať už počas majstrovstiev sveta v letnom biatlone v Osrblí a cítila som obrovskú zodpovednosť. Je to pre nás so sestrou niečo nové, pretože momentálne nie je nikto, kto by to ťahal. Táto zodpovednosť spadla na nás, a robíme všetko pre to, aby sme to ukázali, že časom budeme schopné byť líderkami tímu,“ reagovala Mária Remeňová v rozhovore pre Sportnet

Napriek tomu, že žien je v reprezentačnom tíme oveľa viac, ukazuje sa, že i tak je rovnováha veľmi krehká. Stačí, že jedna zo štvorice má zdravotné problémy a ženy majú problém postaviť štafetu. 

Škola zvládania tlaku

Ukazuje sa to hneď na prvých pretekoch sezóny. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonistom musia pomôcť juniori. Už v úvode sezóny vytiahnu veľký talent