Streľbu len napodobňujú. V Rusku sa uskutočnil biatlon bez streľby

Ruský biatlonista Eduard Latypov.
Ruský biatlonista Eduard Latypov. (Autor: ilustračná TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. okt 2022 o 19:00

Organizátori pretekov nenakúpili náboje.

BRATISLAVA. Biatlon sa skladá z dvoch disciplín - behu na lyžiach a streľby. Pokiaľ sa jedna z týchto disciplín nekoná, nemalo by ísť o biatlon. To však neplatí v Rusku.

Pred pár dňami sa v Udmurtsku uskutočnil Pohár Michaila Tkačenka v letnom biatlone. Juniori a juniorky síce vybehli na trať s malokalibrovkami, no bez nábojov. Okolo strelnice len prebehli.

Preteky sa tak zmenili na bežecké.

Dôvod je prostý. Pretekárom náboje nemali. Organizátori ich totiž nenakúpili. 

„Preteky prebehli bez streľby, pretože sme nestihli nakúpiť náboje. Obstarávanie nie je jednoduchá procedúra. Nestihli sme dodržať potrebné lehoty,“ vysvetľoval pre televíziu Matč predseda biatlonovej federácie Udmurtska Ivan Čerezov.

„Nestalo sa nič hrozného. Mohli sme preteky aj zrušiť, ale preteky potrebujeme.“ 

Biatlon bez streľby sa konal až dva dni po sebe. 

„Mali ten nákup riešiť v predstihu. Je smutné, že sa na preteky dostatočne nepripravili. Je to veľká škoda,“ vyjadril sa k pretekom prezident Ruského zväzu biatlonu Viktor Majgurov. 

„Zatiaľ je to však prvý podobný prípad.“ 

Víťazka pretekov Zlata Bolotovová je bývalá bežkyňa na lyžiach. Z víťazstva vraj nemala takú radosť, pretože chcela vedieť, či sa po streleckej stránke od posledných pretekov zlepšila. Tá jej robila naposledy problémy.

„Skôr to prebehlo ako tréning rýchlosti. Hoci v biatlone si musíte vedieť rozložiť sily a na strelnicu prísť v pokoji. Naopak na bežeckých pretekoch nepoľavujete a idete až do cieľa. Bolo zvláštne prebehnúť okolo strelnice,“ opisovala Bolotovová pre championat.com. 

Náboje do malokalibroviek teraz v biatlonovom areáli v Iževsku nemajú. A ostane to tak zrejme až do polovice novembra. Aspoň na tak dlho dohadujú lehotu na objednanie a dodanie nábojov. 

„Teraz sa pripravujeme ako bežci na lyžiach. Na strelnicu chodíme a berieme pušku do rúk, no streľbu len imitujeme. Lenže zo skúsenosti viem, že pokiaľ len trénujete a nestrieľate, vaša streľba sa zhorší,“ doplnila Bolotovová. 

Medzinárodná biatlonová únia predĺžila suspendáciu Ruska aj Bieloruska na svetových podujatiach na ďalšiu sezónu. V Rusku preto plánujú organizovať Pohár priateľstva s Bielorusmi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Streľbu len napodobňujú. V Rusku sa uskutočnil biatlon bez streľby