Je to veľká výzva. Kuzminová nechce miesto v reprezentácii za zásluhy

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|30. nov 2023 o 13:40

Švajčiarky sa tešia na Kuzminovú. Sú zvedavé, či ich neohrozí.

BRATISLAVA. Keď sa pred viac ako štyrmi rokmi rozhodla biatlonovú kariéru ukončiť, neplánovala návrat. Nemal to byť len oddych od vrcholového športu.

Naopak, venovala sa rôznym projektom v rámci Slovenského olympijského a športového výboru aj v rámci biatlonového hnutia, rozbehla vlastný tím mladých športovcov, ktorým pomáha pri plnení ich športových snov. 

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová však pred pár týždňami oznámila, že sa vracia k biatlonu.

Pôvodne dostala ponuku, aby nastúpila v slovenskom drese na majstrovstvách sveta v letnom biatlone v Osrblí, to už nebolo možné a tak sa zamerala na majstrovstvá Európy, ktoré budú koncom januára v rovnakom stredisku. 

V Osrblí bude zrejme najväčšou osobnosťou na štarte. Svoj návrat berie veľmi vážne a pracuje na tom, aby sa ukázala v čo najlepšej forme. Ostávajú jej do toho už len dva mesiace.

„Je veľký rozdiel medzi amatérskou úrovňou a vrcholovou. Po štyri a pol roku sa budem musieť do tej vrcholovej dopracovať za pol roka. To je veľká výzva. Telo neregeneruje už tak rýchlo, ale svalová pamäť funguje, mám veľa skúseností,“ vraví 39-ročná biatlonistka. 

Na bežkách sa cíti skvele

Po dlhom čase stála na bežkách s tým, že sa musí pripravovať na vrcholné podujatie a zlepšovať svoju formu. Znovu trénuje dvojfázovo, ako počas aktívnej kariéry. 

„Pocit na bežkách, keď som sa vrátila bol skvelý. Presne po tom som túžila,“ hovorila s úsmevom. 

„Vydržala som prípravu na kolieskových lyžiach, pretože tú som nikdy nemala v takej obľube. Zimná príprava je pre biatlonistov dôležitejšia. Najviac som stavala na tom, že som veľa behala aj v lesoch a snažila som sa vystupňovať tempo, čo najviac,“ opisuje. 

V behu patrila počas kariéry k najlepším a rýchlym behom dokázala zmazať stratu zo streľby. Práve vďaka tejto silnej stránke si vybojovala šesť olympijských medailí. 

Jej strelecká forma kolísala. Kuzminová však vždy bola športovcom, ktorý sa dokázal najlepšie pripraviť na vrchol a tam predviedla výbornú streľbu. 

Anastasia Kuzminová počas ZOH v roku 2020.
Anastasia Kuzminová počas ZOH v roku 2020. (Autor: TASR)

Viac ako štyri roky však streľbu netrénovala. Ako je na tom v druhej disciplíne biatlonu?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Je to veľká výzva. Kuzminová nechce miesto v reprezentácii za zásluhy