Belgicko
Belgicko
EURO 2024
22.06.2024, Skupina E
2 - 0
1:0
Rumunsko
Rumunsko

Belgicko má šancu na reparát. Rumuni sú však v eufórii a veria si aj na favorita

Futbalisti Rumunska oslavujú gól.
Futbalisti Rumunska oslavujú gól. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. jún 2024 o 00:00

KOLÍN NAD RÝNOM. Belgickí futbalisti idú do druhého zápasu EURO 2024 (ME vo futbale) s jasným cieľom získať tri body.

Po šokujúcej prehre so Slovenskom 0:1 ich čakajú Rumuni, ktorí len o niečo menej prekvapujúco zdolali Ukrajinu 3:0 a po úvodnom kole figurovali na čele E-skupiny.

Stretnutie v Kolíne nad Rýnom je na programe v sobotu o 21.00 h.

Belgičania patrili pred šampionátom k jedným z ašpirantov na celkový triumf a málokto predpokladal, že ich môže v úvode prekvapiť Slovensko, ktoré je v rebríčku FIFA o 45 miest nižšie.

Pred sobotňajším duelom sa tak ocitli pod výrazným tlakom. Ak ich totiž zaskočia aj Rumuni, ocitnú sa na pokraji vyradenia.

Mnohí hráči belgickej "zlatej generácie" majú pritom poslednú šancu zabojovať o veľkú trofej.

Belgicko - Rumunsko

Sobota 22. júna, 21.00 h

E-skupina, 2. kolo

Rozhodca: Szymon Marciniak (Poľ.)

RheinEnergieStadion, Kolín

Belgičanom sa dosiaľ nepodarilo naplniť potenciál na žiadnom z posledných šampionátov. Najbližšie k tomu boli na MS v roku 2018, keď v zápase o bronz zdolali Anglicko 2:0.

Na uplynulých dvoch ME sa však nedostali za brány štvrťfinále a na MS v Katare dokonca vypadli už v základnej skupine. Podobný osud ich môže čakať aj v Nemecku, ak podľahnú Rumunom.

Dobrou správou v belgickom tábore bol počas týždňa návrat skúseného stopéra Jana Vertonghena, ktorý verí, že jeho spoluhráči sú stále pánmi svojho osudu.

"Pokiaľ ide o postup do vyraďovacej fázy, stále máme veci vo vlastných rukách. Podľa mňa sme naďalej najlepší tím v skupine.

Nebol to začiatok, aký sme si predstavovali, alebo v aký sme dúfali, ale musíme sa snažiť zostať pozitívni a príliš to nedramatizovať," uviedol Vertonghen pre webstránku uefa.com.

Podľa kapitána tímu Kevina De Bruyneho je riešením väčšia efektivita. "Proti Slovensku sme nehrali zle, len sme neskórovali. Samozrejme, že je potrebné, aby sme boli v druhom zápase efektívnejší," citovala stredopoliara agentúra AFP.

Rovnaký názor má aj 37-ročný Vertonghen, ktorý vkladá dôveru do najlepšieho strelca reprezentácie Romelua Lukakua: "Ak by sme nemali kvalitu, tak by som sa obával, ale som presvedčený, že v sobotu dáme gól.

Veľmi dôverujem Romeluovi, v tomto tíme nie je ani jeden hráč, ktorému by som v tomto mentálne a kvalitatívne veril viac."

Belgicko je napriek úvodnému zakopnutiu opäť v role favorita, aj keď posledné vzájomné zápasy napovedajú v mierny prospech Rumunska.

V piatich z nich sa radovali Rumuni, v dvoch Belgičania, naposledy sa však stretli ešte v roku 2012. Rumuni by si po zisku troch bodov zaistili minimálne postup z tretieho miesta.

Rumunský stopér Andrei Burca si myslí, že tím sa musí oproti Ukrajine posunúť o level vyššie.

"Vieme, že musíme byť ešte lepší a dať zo seba ešte viac. Toto nám tréner hovorí každý deň, pretože každá chyba vás môže stáť veľa," uviedol pred súbojom.

Kvalitu súpera si uvedomuje aj stredopoliar Ianis Hagi: "Bude to ťažký zápas, úplne odlišný od prvého. Máme však odvahu, sebadôveru a vieme, čoho sme schopní. Všetko je možné, pokiaľ pracujeme ako tím."

Predpokladané zostavy

Belgicko: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate - Tielemans, Onana, De Bruyne - Doku, Lukaku, Bakayoko

Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Rus, Bancu - M. Marin, R. Marin, Stanciu - Man, Dragus, Mihaila

Tabuľka skupiny E na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Belgicko má šancu na reparát. Rumuni sú však v eufórii a veria si aj na favorita