Nechce byť ako Giannis. Ovládne mimozemšťan NBA a vydrží to jeho telo?

Victor Wembanyama.
Victor Wembanyama. (Autor: Reuters)
Martin Kozinka|24. feb 2023 o 07:35

Európa sa môže pochváliť ďalším basketbalovým klenotom.

BRATISLAVA. Je najžiadenejším hráčom v drafte do NBA od čias výberu LeBrona Jamesa v roku 2003. 

Mladý Francúz Victor Wembanyama je považovaný za najnetradičnejšieho basketbalistu, akého svet kedy videl.

Najnovšie si jeho kvality mohli na vlastné oči vychutnať českí basketbalisti. Tí čelili v kvalifikačnom zápase o MS v basketbale 2023 Francúzsku. 

Už pred zápasom bolo isté, že domáci český výber nemá šancu postúpiť. Naopak, hráči z krajiny galského kohúta mali postup na prestížne podujatie istý. 

Česi sa však chceli s kvalifikáciou rozlúčiť s cenným skalpom a hneď od úvodu súpera zaskočili, keď viedli neuveriteľným spôsobom 21:3. 

Nakoniec sa však Francúzi zobudili a v druhom polčase prevzali kontrolu na palubovke. Duel napokon vyhrali pomerne výrazne 72:59. 

Zasmečovali na ňom, aj tak zažiaril

Victor Wembanyama za necelých tridsať minút na palubovke stihol nastrieľať 22 bodov a pridal k nim 17 doskokov, z ktorých bolo až šesť útočných. 

Práve týmto výkonom vyrovnal najlepší výkon vo francúzskej histórii. Bol to Rudy Gobert, ktorý v národnom drese zachytil vo vzduchu v jednom zápase 17 lôpt.

Victor Wembanyama v zápase proti Česku.
Victor Wembanyama v zápase proti Česku. (Autor: FIBA)

Wembanyama sa blysol aj šiestimi blokmi. Niekto by si povedal, že pre hráča s výškou 228 centimetrov je to povinnosť. Ale pripomíname, že tento hráč má len devätnásť rokov. 

Zo stretnutia si odniesol index užitočnosti 34. Celkovo vystrelil sedemkrát spoza perimetra. Až štyrikrát trafil, pričom dvakrát v kľúčovej časti zápasu.

Českému pivotovi Ondřejovi Balvínovi sa podaril v zápase špeciálny kúsok. Cez obrieho Francúza dokázal zasmečovať.

VIDEO: Smeč Ondřeja Balvína cez Victora Wembanyamu

Teraz si predstavte, že v najprestížnejšej basketbalovej lige sveta NBA bude čeliť Embiidovi, Giannisovi či Davisovi. Tí si ho budú od tela odtláčať ako pierko.

Na druhú stranu, Balvín v zápase z celkového počtu deväť streleckých pokusov využil iba tri, čo je na pivota málo. Francúzova obrana mu dala zabrať.

Nezaujíma ho, či bude draftová jednotka

Bývalý skvelý český basketbalista Jiří Welsch, ktorý si zahral aj v NBA, v súčasnosti pôsobí ako expert a komentátor pre ČT Sport.

Počas priameho prenosu o Wembanyamovi povedal: „Má potenciál zmeniť basketbal. Podobne ako Stephen Curry, ktorý dokáže trafiť kôš z akejkoľvek vzdialenosti alebo ako Dirk Nowitzki, ktorý zmenil to, ako by mal vyzerať pivot.” 

S francúzskym talentom spravila Česká televízia aj pozápasový rozhovor. Počas neho Wembanyama o stretnutí povedal, že Francúzi začali pomaly, následne však začali hrať viac fyzicky a na Čechov zatlačili.

Reportér neodolal nespýtať sa ho otázku, či sa vidí ako budúca jednotka draftu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nechce byť ako Giannis. Ovládne mimozemšťan NBA a vydrží to jeho telo?