Hrajú doma, ale v bubline. Suja: Musíme odovzdať všetko a mať šťastie

Basketbalistka Sabína Oroszová počas tréningu ženskej basketbalovej reprezentácie Slovenska.
Basketbalistka Sabína Oroszová počas tréningu ženskej basketbalovej reprezentácie Slovenska. (Autor: TASR)
TASR|4. feb 2021 o 07:45

Slovenky čakajú dva zápasy.

PIEŠŤANY. Slovenské basketbalistky čaká v piešťanskej "bubline" vyvrcholenie kvalifikačných bojov o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku a Španielsku.

Všetko majú vo svojich rukách, pred zápasmi H-skupiny s Maďarskom (štvrtok 4. februára o 18.00 h) a Holandskom (sobota 6. februára o 17.30 h) sú v dobrej východiskovej pozícii a hlavne v plnej sile, aby zabojovali o dvanástu účasť na kontinentálnom šampionáte.

Kvalifikácia ME žien 2021

H-skupina /Piešťany/

štvrtok 4. februára
18.00 h SLOVENSKO - Maďarsko

sobota 6. februára
17.30 h
Holandsko - SLOVENSKO

V nominácii jedna zmena

Ešte pred začiatkom zrazu muselo prísť k jednej vynútenej zmene, pre problémy s kolenom vypadla zo 14-člennej nominácie Michaela Feketeová, na jej miesto prišla Alexandra Hašková.

Najdôležitejšou správou pre realizačný tím, na čele s hlavým trénerom Jurajom Sujom bol fakt, že všetky hráčky z nominácie boli po troch povinných PCR testoch negatívne.

"Samozrejme, najdôležitejšia správa je, že sme negatívni a všetky dievčatá, ktoré sú tu, sú zdravotne v poriadku a pripravené bojovať. Páleníkova už v pondelok trénovala naplno. Dúfam, že to tak vydrží," vyjadril sa pre TASR reprezentačný tréner Sloveniek.

Už v novembri hlásila návrat do reprezentácie skúsená Anna Jurčenková, jej prínos bol badateľný pri dôležitom triumfe nad Holandskom. Pivotka Košíc je k dispozícii aj pre tento asociačný termín.

"Sme radi, že môžeme počítať s Ankou Jurčenkovou. Napísalo sa už o tom dosť, je veľmi dôležitá pre tím. Netreba to opäť opakovať, sme naozaj radi, že tu je. Každá jedna hráčka je však dôležitá, treba to poňať tímovo," vyhlásil Suja.

Tréner slovenskej ženskej basketbalovej reprezentácie Juraj Suja a jeho asistent Peter Jankovič počas tréningu ženskej basketbalovej reprezentácie Slovenska.
Tréner slovenskej ženskej basketbalovej reprezentácie Juraj Suja a jeho asistent Peter Jankovič počas tréningu ženskej basketbalovej reprezentácie Slovenska. (Autor: TASR)

Suja: Domáce prostredie nevnímame

Situácia v našej skupine je mimoriadne vyrovnaná, pomýšľať na miestenku môžu totiž ešte všetky tri tímy.

Holandsko je na čele s bilanciou dvoch výhier a jednej prehry, Maďarsko má na konte výhru a dve prehry, Slovensko má zhodne po víťazstve a prehre.

Na majstrovstvá Európy postupujú priamo víťazi skupín a päť najlepších družstiev z druhých miest.

Z dôvodu, že slovenské reprezentantky majú pred sebou ešte dva zápasy, sa rozhodla Slovenská basketbalová asociácia zorganizovať februárovú "bublinu" doma, v Piešťanoch.

"Je to posledná fáza. To, že sme doma, nevnímame. Nebudú tu diváci, nechceme o tom rozprávať, aby sme nemali na sebe tlak. Kľúčové pre úspech je, aby sme hrali dobre a vyhrať," usmial sa tréner basketbalistiek.

"Musíme odovzdať všetko a mať aj určitú dávku šťastia, bez toho to nepôjde. V skupine sú všetky tri tímy kvalitné. Veľa bude záležať od aktuálneho stavu v daný deň a momentálnej formy. Bude potrebné 'zomrieť' na ihrisku v zápasoch, aby sme to zvládli," prezradil Suja.

Nominácia Slovenska na stretnutia kvalifikácie ME 2021 proti Maďarsku (štvrtok 4. februára o 18.00 h) a Holandsku (sobota 6. februára o 17.30 h):

hráčky: Barbora Bálintová, Angelika Slamová (obe Arka Gdyňa/Poľ.), Michaela Balážová, Anna Jurčenková (obe Young Angels Košice), Nikola Dudášová (Sleza Vroclav/Poľ.), Ivana Jakubcová (Le Mura Basket Lucca/Tal.), Natália Martišková, Terézia Páleníková, Alexandra Hašková (všetky Piešťanské Čajky), Alica Moravčíková (Bascats Heidelberg/Nem.), Sabína Oroszová (GEAS Sesto San Giovanni/Tal.), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Miroslava Praženicová (MBK Ružomberok), Timea Sujová (ŠBK Šamorín)

realizačný tím:
Juraj Suja - hlavný tréner, Peter Jankovič - asistent trénera, Tomáš Horký - manažér tímu, Ján Meszároš - lekár, Alžbeta Dutková - fyzioterapeutka, Marián Vlkovič - masér

Maďarsko je ťažší súper, ale Holandsko ho zdolalo

Na úvod tohto bloku ich čakajú Maďarky, ktorým sa chcú revanšovať za prehru z prvého vzájomného merania síl ešte z novembra 2019 (59:73).

"Maďarsko bude veľmi ťažký súper. Opäť majú inú zostavu, aká bola v Holandsku. K dispozícii je Fegyvernekyová, Határová, Studerová, to sú hráčky základnej päťky, ktoré sa im vrátili po zdravotných problémoch alebo z basketbalového dôchodku. Idú robiť všetko pre úspech.

Majú veľkú kvalitu, silnú ligu, väčšina dievčat hrá doma. Ak niektorá hrá vonku, tak je to v silnej lige. Už týždeň sa spoločne pripravujú, keďže v domácej súťaži si vypustili jedno kolo pred kvalifikačným cyklom. Sú spolu dlhšie, takže určite budú dobre pripravené," analyzoval kouč Slovenska.

Kvalifikačný blok vyvrcholí pre slovenský kolektív súbojom s Holandskom. Kolektív z krajiny tulipánov zdolali v novembrom okne celkom jasne - 84:64.

"Holandsko dokázalo dvakrát zdolať Maďarsko. Je to súper, ktorý má kvalitu. Kto videl náš zápas v Holandsku, tak videl, ako v prvom polčase hrali - dobre, tvrdo a s vysokou úspešnosťou streľby.

Holandsko má čo ponúknuť, družstvo doplnili o Treffersovú a Boonstrovú. Sú to kvalitné hráčky, ktoré hrajú v Európe. Tím ešte vystužia a bude to o to náročnejšie, ako to bolo. Potrebujú urobiť jeden krok k dosiahnutiu svojho cieľa, my sa ho budeme snažiť nedovoliť splniť," zhodnotil Suja.

O finálnej dvanástke hráčok rozhodne realizačný tím tesne pred samotnými zápasmi. Obe stretnutia odvysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke.

Tabuľka H-skupiny kvalifikácie ME 2021 žien

1.

Holandsko

3

2

1

198:203

5

2.

Maďarsko

3

1

2

192:193

4

3.

Slovensko

2

1

1

143:137

3


Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Hrajú doma, ale v bubline. Suja: Musíme odovzdať všetko a mať šťastie