Líder Čechov nie je sebec, ale mozog. Potiahne Durant Američanov k zlatu?

Tomáš Satoranský.
Tomáš Satoranský. (Autor: TASR / AP)
Patrik Fotta|24. júl 2021 o 06:00

Prekvapením basketbalového turnaja môže byť Taliansko.

TOKIO, KOŠICE. Prvýkrát sa americký basketbalový „Dream Team“ predstavil na olympijských hrách v roku 1992 v Barcelone. Bol zložený z hviezd NBA na čele s Michaelom Jordanom.

Američania vyhrali všetkých osem zápasov na turnaji a získali zlaté medaily. 

Odvtedy mal každý basketbalový tím USA na olympiádach prezývku Dream Team, teda Tím snov.

Na OH v Tokiu sú Američania opäť hlavným ašpirantom na zisk najcennejšieho kovu. Spoliehať sa pri tom budú najmä na svoju najjagavejšiu hviezdu.

„Pevne verím, že Kevin Durant z toho neurobí jednoznačné predstavenie ako je jeho zvykom, keď nastupuje za USA. Dúfam, že sa niektorému tímu podarí Američanov poraziť, aby to bolo zaujímavé až do konca,“ povedal pre Sportnet basketbalový expert Daniel Jendrichovský.

Česi môžu potrápiť aj Francúzov

V skupine s Američanmi sa predstavia aj českí basketbalisti. Účasť pod piatimi kruhmi si vybojovali v napínavej kvalifikácii. 

Nad Uruguajom vyhrali len tesne 80:79, v semifinále zdolali favorizovanú Kanadu 103:101 po predĺžení a vo finále nedali šancu Grékom, keď triumfovali 97:72.

„Keďže mám manželku Češku je u nás český tím pod väčším drobnohľadom. Videl som ich kvalifikačný zápas s Kanadou, v ktorom hrali fantasticky. Až na záverečných 40 sekúnd, keď prišli o 10-bodový náskok. V predĺžení sa však nezlomili a urobili veľký krok k olympiáde,“ zhodnotil Jendrichovský.

Česi majú podľa neho veľmi silnú generáciu hráčov, ktorí by mohli v Tokiu pomýšľať na úspech.

Kľúčom k nemu bude hneď úvodný zápas v skupine proti Iránu.

„Verím, že ho zvládnu a postúpia do vyraďovacej fázy. Potrápiť môžu pokojne aj Francúzov, hoci individuálna kvalita je jednoznačne na francúzskej strane,“ skonštatoval Jendrichovský.

Starší legionár i obľúbenec Japoncov

V českom tíme je jednou z opôr naturalizovaný Američan Blake Schilb. Aj vďaka jeho výkonom dokázali Česi postúpiť z kvalifikácie.

„Vzhľadom na jeho vek (37 rokov, pozn. red.) je zázrak, čo dokázal predviesť v kvalifikačných zápasoch. Obzvlášť, keď vezmeme do úvahy, že pauzoval prakticky celú sezónu.“

Český basketbalista Blake Schilb (vľavo) a Kanaďan Andrew Wiggins v zápase Česko - Kanada v kvalifikácii o postup na OH 2020 v basketbale.
Český basketbalista Blake Schilb (vľavo) a Kanaďan Andrew Wiggins v zápase Česko - Kanada v kvalifikácii o postup na OH 2020 v basketbale. (Autor: TASR/AP)

Podľa Jendrichovského Čechom výrazne pomohol návrat pivota Jana Veselého, ktorý vynechal predošlé reprezentačné podujatia.

„Priniesol potrebnú výšku a kvalitu na doskoku. Okrem neho hrá famózne aj Ondřej Balvín, ktorý sa postupne vypracoval na jedného z top hráčov na svojej pozícii. Svoje miesto si zastali aj hráči z českej ligy Jakub Šiřina či Martin Peterka.“

V českom tíme je navyše aj hráč, ktorému by domáci priaznivci na tribúnach takmer s istotou drukovali. 

„Patrik Auda, ktorý hráva v Japonsku, sa vypracoval na mimoriadne obľúbeného legionára. Zároveň patrí medzi výrazné postavy českého basketbalu.“

Najväčšou hviezdou českého mužstva je rozohrávač tímu NBA Chicago Bulls Tomáš Satoranský.

Odchovanec USK Praha v minulosti hrával za španielske tímy Sevilla či Barcelona.

„Vnímam ho ako odchovanca Euroligy, ktorý sa aj v NBA snaží presadzovať európskym štýlom basketbalu. Vie tvoriť hru nielen pre seba ale aj pre ostatných. Veľmi mu nesedí pozícia, do ktorej ho tlačia v Chicagu, aby hral viac sebecky.“

Jendrichovský je presvedčený o tom, že 29-ročnému Čechovi viac pasuje rola tvorcu hry, ktorú predvádza v národnom mužstve.

„Najlepšie hrá vtedy, keď môže byť mozgom tímu,“ vraví.

Strata top strelca? Pre USA žiaden problém

V príprave Američania viackrát zaváhali. Prekvapivo prehrali s Nigériou a nestačili ani na Austráliu. 

Potrebovali si zvyknúť na európsky štýl. Predovšetkým z hľadiska rozhodovania.

Z NBA sú zvyknutí na to, že hviezdy sú tam viac chránené ako v Európe. 

„Aj z toho dôvodu budú musieť hrať omnoho viac kolektívne. Ak sa bavíme čisto o individuálnom talente, Američania ho majú dosť na niekoľko tímov,“ uviedol Jendrichovský.

Basketbalisti USA v príprave prekvapivo prehrali s Nigériou.
Basketbalisti USA v príprave prekvapivo prehrali s Nigériou. (Autor: SITA/AP)

Americkí basketbalisti sa okrem odlišného štýlu rozhodovania budú musieť vyrovnať ešte s jednou menšou nepríjemnosťou. Hoci pre tak hviezdny tím ide naozaj iba o maličkosť.

„Pre kovid protokol prišli o svojho elitného strelca Bradleyho Beala. V tíme však majú tak veľa kvalitných hráčov, že im to môže aj pomôcť.“

Austrálii dopraje medailu, teší sa na Nigériu

Favorit na zlato je jasný. Kto by mohol Američanom znepríjemniť cestu za najcennejším kovom?

„Veľmi sa teším na Nigériu. V príprave ukázali, že môžu byť skutočne nebezpeční. Okrem vysokej fyzickej pripravenosti disponujú aj výrazným basketbalovým umením. Dokonca aj z taktickej stránky sa už doťahujú na ostatné európske tímy,“ povedal Jendrichovský a prezradil, ktorému tímu bude držať palce.

„Určite budem fanúšikom Austrálie. Veľmi jej doprajem medailu, po ktorej dlho túži a vždy jej utiekla pomedzi prsty. V tíme má hráčov, ktorí sú už za zenitom ako Patty Mills, či Joe Ingles. Za to, čo dokázali na medzinárodnej scéne, si olympijskú medailu zaslúžia.“

Prekvapiť môžu aj ďalšie tímy. Podľa Jendrichovského by mohli byť čiernym koňom turnaja Taliani.

„V kvalifikácii dokázali zmiesť Srbov na ich domácej pôde. Hrali veľmi rýchly a nepríjemný basketbal. O Španieloch sa ani nemusíme baviť. Majú euroligových trénerov a z môjho pohľadu budú jedno z takticky najlepšie pripravených mužstiev na olympiáde.“

Olympijské turnaje v basketbale boli vždy aj o neopakovateľnej atmosfére. Tokijský však bude bez fanúšikov. 

Fanúšikova si akcie vyrážajúce dych tentoraz do hál nemôžu prísť pozrieť. Dôvodom sú prísne protipandemické opatrenia.

„Diváci boli aj na minulých olympiádach obrovským motivačným prvkom pre hráčov. Je škoda, že v Tokiu byť nemôžu. Na druhej strane môžeme byť radi, že sa takýto turnaj vôbec uskutoční. Keď bol šport pre pandémiu vypnutý, bolo to jedno z najťažších období. Verme, že už pomaly svitá na lepšie časy,“ povedal Jendrichovský.

Skupiny na OH 2020 v Tokiu

Skupina A: USA, Francúzsko, Česko, Irán

Skupina B: Austrália, Nigéria, Taliansko, Nemecko

Skupina C: Japonsko, Slovinsko, Argentína, Španielsko

Do vyraďovacej časti postúpia prvé dva tímy z každej skupiny a najlepšie dve mužstvá v z tretích miest.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Basketbal»Líder Čechov nie je sebec, ale mozog. Potiahne Durant Američanov k zlatu?