Po čase sa priznali. V karanténe pre koronavírus boli aj českí basketbalisti

Basketbalista Česka Blake Schilb v zápase OH 2020 / 2021 v Tokiu, Česko - Irán.
Basketbalista Česka Blake Schilb v zápase OH 2020 / 2021 v Tokiu, Česko - Irán. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. aug 2021 o 13:15

Dôvodom bol jeden pozitívny test po prvom zápase.

TOKIO, PRAHA. Dopredu sa na to nechceli vyhovárať, ale napokon všetko odtajnili. Českí basketbalisti si počas olympijských hier v Tokiu prešli povinnou karanténou v súvislosti s koronavírusom.

Prišli tým o dva dni tréningu a jednu videoporadu. Dôvodom bol pozitívny test Američana v českých službách Blaka Schilba po úvodnom zápase a triumfe nad Iránom.

"Schilb bol pozitívny ešte v Kanade počas predolympijskej kvalifikácie. Potom nasledovalo sedem negatívnych testov a odchod do Tokia. Tam sa stal hrdinom víťazného zápasu s Iránom, ale po ňom mu vyšiel pozitívny antigénový aj PCR test," prezradil manažér českej basketbalovej reprezentácie Michal Šob pre web iDnes.cz.

"Všetci hráči museli ísť do izolácie ako jeho blízke kontakty. Pritom potvrdzovací PCR test mal Schilb negatívny a aj Japonci uznali, že je neinfekčný a nepredstavuje riziko pre spoluhráčov či súperov," vysvetľoval Šob.

Podľa neho v prípade 37-ročného krídelníka išlo o dodatkové vyplavenie zvyškov vírusu z nákazy v Kanade a citlivý japonský test ich zachytil. Bol to zrejme následok pozápasovej záťaže a časového posunu.

"Dva dni boli títo dvojmetroví chlapi na šiestich metroch štvorcových bez možnosti regenerácie a tréningu. Zomkli sa však a zápas proti Francúzom zvládli s vztýčenou hlavou," doplnil Šob.

"Negatívne nás to ovplyvnilo, ale neplakali sme. Ukázali sme tímovú silu," podotkol izraelský tréner českej reprezentácie Ronen Ginzburg.

Za hráčov sa k situácii na tlačovej konferencii v Prahe vyjadril Lukáš Palyza: "Po jedinom tréningu sme si povedali, že zabojujeme a ovplyvníme to, čo môžeme ovplyvniť. Všetci sme sa nastavil tak, ako keby sa nič nedialo. Nechceli sme o tom priamo na mieste informovať, aby to nevyznelo ako výhovorka v prípade prehier."

Česi po triumfe nad hráčmi Iránu (84:78) skutočne prehrali ďalšie dva zápasy s vysokými favoritmi Francúzmi (77:97) a Američanmi (84:119) a s olympijským turnajom sa rozlúčili už po základnej skupine.

V ich prípade však platilo, že už postup medzi 12 najlepších tímov pod piatimi kruhmi bol veľkým českým víťazstvom.

Francúzi a Američania sa neskôr stretli vo finále a americký výber hráčov z NBA triumfoval 87:82.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Basketbal»Po čase sa priznali. V karanténe pre koronavírus boli aj českí basketbalisti