Najskôr zaradený nechcel byť. Popovich už prijal pozvánku do Siene slávy

Gregg Popovich.
Gregg Popovich. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. aug 2023 o 15:36

Okrem Popovicha pribudnú do dvorany aj Tony Parker, Pau Gasol, Dwyane Wade a ďalší.

UNCASVILLE. Legendárneho basketbalového trénera Gregga Popovicha v sobotu uvedú do Siene slávy svetového basketbalu.

Spolu s ním sa dočkajú tejto pocty ďalší úspešní protagonisti zo zámorskej NBA Dirk Nowitzki, Tony Parker, Pau Gasol a Dwyane Wade, tréneri Gene Keady, Gary Blair, David Hixon, Gene Bess a Becky Hammonová a tiež družstvo americkej ženskej reprezentácie z OH 1976.

Ceremoniál sa uskutoční v Springfielde v štáte Massachusetts.

Popovich je tréner s najvyšším počtom víťazstiev základnej časti v histórii NBA (1366), no doposiaľ viackrát odmietol byť zaradený do tejto dvorany.

Niekdajší kouč americkej reprezentácie basketbalistov dosiahol v profilige najväčšie úspechy s klubom San Antonio Spurs, v ktorom stále pôsobí ako hlavný kormidelník a zároveň prezident aj vo veku 74 rokov.

Doviedol ho k zisku piatich majstrovských titulov (1999, 2003, 2005, 2007 a 2014), s národným tímom USA sa tešil zo zlatej medaily na vlaňajších OH v Tokiu.

V play-off NBA dosiahol Popovich ako tréner 170 triumfov, čo je tretí najvyšší počet za Philom Jacksonom (229) a Patom Rileym (171).

Tretia priečka v historickom poradí mu patrí aj s piatimi titulmi, delí sa o ňu s Rileym a Johnom Kundlom.

Viackrát ovládli súťaž iba Jackson (11) a Red Auerbach (9). Popovich je šéfom lavičky v San Antoniu od decembra 1996 ako najdlhšie slúžiaci tréner v lige.

Mužstvo Spurs neuspelo v sérii play-off od roku 2017, v ostatných štyroch sezónach zaznamenalo bilanciu 121 triumfov a 186 prehier.

"Chcel sa ubezpečiť, že jeho niekdajší zverenci budú v Sieni slávy skôr. Mal pocit, že by bolo nevhodné ich predbehnúť.

Som rád, že sa rozhodol v tomto roku prijať miesto v sieni," povedal o dlhom odmietaní členstva zo strany Popovicha predseda dvorany Jerry Colangelo.

V Sieni slávy už sú bývalí hráči Spurs David Robinson, Tim Duncan a Manu Ginobili. "Moje vnúčatá chodia do školy s Duncanovými deťmi, takže v tomto smere je to niečo výnimočné. Je to viac ako len o basketbale, toto tu po nás zostane," uviedol Popovich na margo uvedenia do Siele slávy.

Spolu s Popovichom sa rovnakej pocty dočkajú jeho bývalí asistenti z lavičky Spurs Hammonová a Parker. Ten bol jedna z najväčších hviezd Spurs a pod vedením Popovicha získal štyri tituly v NBA.

Španiel Gasol je dvojnásobný šampión profiligy s Los Angeles Lakers (2009, 2010), s národným tímom sa stal raz majstrom sveta (2006), trikrát majstrom Európy a získal tri olympijské medaily.

Američan Wade je trojnásobný víťaz NBA s Miami Heat (2006, 2012, 2013) a olympijský šampión z OH 2008 v Pekingu.

Nemec Nowitzki doviedol tím Dallas Mavericks k prvenstvu v NBA v roku 2011, s nemeckou reprezentáciou získal bronz na MS 2002 a striebro na ME 2005.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Najskôr zaradený nechcel byť. Popovich už prijal pozvánku do Siene slávy