Stala sa ruským rukojemníkom? Americkej hviezde hrozí väzenie

Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. mar 2022 o 15:00 (aktualizované 17. mar 2022 o 17:01)

Basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú mesiac zadržiavajú v Rusku.

BRATISLAVA. Predstavte si, že by Cristiano Ronaldo či LeBron James skončili v rukách ruských úradov. Po prílete by im colníci našli v batožine drogy.

Slávnych hráčov by logicky v Rusku čakalo vyšetrovanie, hrozil by im súd aj väzenie. Ale po ich zadržaní by sa správy o nich stratili. Okolo ich prípadu by bolo podozrivo ticho. 

Bolo by to veľmi čudné. Fanúšikov by zaujímal osud takých osobností a na Rusko, nehľadiac na ich agresiu na Ukrajine, by bol vyvíjaný nátlak, aby o prípade poskytlo viac informácií. 

Samozrejme ide len o fikciu. Ani jeden z dvojice slávnych hráčov nikdy neboj s drogami spájaný, ani ich polícia nikdy nezadržala. 

Tento prípad však nie je úplne vymyslený. Štyri týždne v Rusku zadržiavajú basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú. 

Hrozí jej 10 rokov vo väzení

Američanka je svetovou hviezdou. Vyhrala WNBA, dva razy vyhrala olympijské zlato, má dva tituly majsterky sveta, viackrát vyhrala euroligu. Zoznam jej úspechov a trofejí je dlhý. Je najlepšou hráčkou súčasnosti. 

Ako väčšina basketbalistiek však má dve ‚zamestnania‘, na rozdiel od mužov. V lete hrá v Amerike WNBA za Phoenix Mercury, v zimnej sezóne už od roku 2015 chodí hrávať do Ruska a patrí medzi opory Jekaterinburgu. 

Vo februári odletela do Moskvy, aby sa znova pripojila k svojmu tímu. Na letisku Šeremetievo v Moskve ju však colníci zadržali. Pes vycvičený na hľadanie narkotík údajne identifikoval batožinu hráčky ako podozrivú. V náhradných náplniach do elektrickej cigarety jej mali nájsť „marihuanový olej“. 

Z vyjadrení ruských úradov nie je možné identifikovať s istotou, o akú látku ide.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Stala sa ruským rukojemníkom? Americkej hviezde hrozí väzenie