Vylúčenie z La Ligy? Barcelona by mohla hrať v Premier League, tvrdí minister

Futbalový klub FC Barcelona nesúhlasí s krokmi španielskej vlády.
Futbalový klub FC Barcelona nesúhlasí s krokmi španielskej vlády. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|30. sep 2017 o 14:52

Barcelona si vraj bude môcť vyberať, či bude hrať vo Francúzsku, Anglicku, Španielsku, či v Taliansku.

BRATISLAVA. Katalánsko sa snaží o odtrhnutie od Španielska už dlhú dobu, väčšina jeho obyvateľov už nechce byť pod nadvládou v Madride.

Referendum o nezávislosti má v Katalánsku prebehnúť v nedeľu. Španielske úrady sa ho však snažia prekaziť.

Aj pre národnostné vášne sú tak vyhrotené zápasy Barcelony a rivala Realu Madrid. Lenže práve o tieto súboje by mohlo Španielsko prísť.

A bola by to rana pre celý futbalový svet, El Clásico býva tradične jednou z najsledovanejších športových podujatí vôbec. Naposledy ho sledovalo 650 miliónov ľudí.

Barcelona chce zostať

Vedenie Barcelony síce naznačuje, že by rada zostala v La Lige, ale šéf španielskej ligy Javier Tebas sa vyhráža.

„V športe musia byť veci jasne uvedené. Nie je ľahké sa pohybovať v španielskej legislatíve, ale ak sa katalánske kluby osamostatnia, potom nebudú môcť hrať v španielskej La Lige. Dúfam však, že k tomu nedôjde," vravel podľa sport.es Tebas.

Španielsky minister športu Miguel Cardenal tvrdí, že by tým hlavne Barcelona veľa stratila. „Prišla by tým o výsadné postavenie v Európe."

Poukazuje na to, že lige zloženej iba z tímov Katalánska by chýbala konkurencieschopnosť.

Náhradný plán

Šéf španielskej ligy Javier Tebas sa vyhráža.
Šéf španielskej ligy Javier Tebas sa vyhráža. (Autor: TASR/AP)

Katalánci však majú aj náhradný plán. Futbalisti Barcelony by v budúcnosti mohli hrať anglickú, francúzsku či taliansku ligu.

„V prípade nezávislosti by sa katalánske tímy, ktoré hrajú v La Lige (FC Barcelona, ​​Espanyol a Girona), museli rozhodnúť, kde chcú hrať. Či už v španielskej lige alebo v susedných krajín, ako je Taliansko, Francúzsko alebo Anglicko,“ naznačuje alternatívu minister športu Gerardo Figueras a dodáva:

„Teraz sú v Španielsku tímy z iných krajín, ktoré hrajú v nižších ligách: kluby z Andorry vo futbale a basketbale. Monako hrá vo Francúzsku a mnoho waleských klubov v Anglicku. Nemyslím si, že by proti tomu niečo UEFA mala, keby videla ďalší klub v inej lige ako jej krajine."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Vylúčenie z La Ligy? Barcelona by mohla hrať v Premier League, tvrdí minister