Barcelona a Messi vyrovnali rekordy. Zaujímavosti bojov o superpohár

Luis Enrique vyhral Európsky superpohár ako hráč aj ako tréner. Ako jediný však dokázal aj skórovať.
Luis Enrique vyhral Európsky superpohár ako hráč aj ako tréner. Ako jediný však dokázal aj skórovať. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. aug 2015 o 08:15

Bol to nevídaný zápas. V boji o Európsky superpohár padlo dokopy deväť gólov. Viac šťastia v predĺžení mala Barcelona a získala štvrtú trofej v tomto roku. Pozrite si fakty a zaujímavosti, ktoré priniesol utorňajší duel.

* FC Barcelona predtým triumfoval v Európskom superpohári v rokoch 2011, 2009, 1997 a 1992. Piatym titulom sa vyrovnal doterajšiemu rekordérovi AC Miláno.

* Brazílsky pravý obranca Dani Alves štvrtým triumfom i piatou účasťou v zápase Európskeho superpohára vyrovnal počiny Taliana Paola Maldiniho.

* Lionel Messi vyrovnal rekord v počte strelených gólov v Európskom superpohári. Po tri presné zásahy dosiahli aj Arie Haan, François Van der Elst, Gerd Müller, Oleg Blochin, Radamel Falcao, Rob Rensenbrink a Terry McDermott.

((video))

* Gólový zápis Évera Banegu z tretej minúty je najrýchlejším v histórii Európskeho superpohára.

* FC Barcelona má na svojom konte rekordných deväť účastí v Európskom superpohári.

* Piatykrát v histórii nastúpili v boji o tento cenný primát mužstvá z jednej krajiny. V roku 1990 uspel AC Miláno v konfrontácii so Sampdoriou Janov, v roku 1993 opäť v talianskom meraní síl AC Parma nad AC Miláno. Pred deviatimi rokmi FC Sevilla proti Barcelone a vlani Real Madrid proti spomenutej Seville.

Sevilla porazila Barcelonu v boji o superpohár pred deviatimi rokmi.

* Luis Enrique je štvrtým mužom, ktorý získal Európsky superpohár ako hráč aj tréner. Pred ním to dokázali Pep Guardiola, Carlo Ancelotti a Diego Simeone. Enrique ako jediný z tejto štvorice v dueli o túto trofej skóroval (1997).

* Lionel Messi dvoma presnými zásahmi vyrovnal počet gólov, ktorý dosiahol Portugalčan Cristiano Ronaldo vo všetkých klubových súťažiach organizovaných UEFA. Obaja majú na konte po osemdesiat gólov.

* FC Barcelona ako prvý tím histórie skóroval päťkrát v Európskom superpohári hranom na jeden duel.

barcapohar_res.jpg

Futbalisti FC Barcelona dvíhajú nad hlavu víťaznú trofej. FOTO - TASR/AP.

* Štyri góly FC Sevilla je najvyšší počet dosiahnutých presných zásahov zdolaného mužstva v Európskom superpohári.

* FC Sevilla ako jediný klub histórie dokázal zmazať trojgólové manko v priebehu Európskeho superpohára.

* Deväť gólov v jednom dueli Európskeho superpohára je historickým maximom.

Súboj Barcelony so Sevillou priniesol nevídanú prestrelku.

* FC Barcelona si udržal nádej na vyrovnanie vlastného rekordného zápisu - v roku 2009 získali Katalánci šesť trofejí. Hráči FC Barcelona skompletizovali v sezóne 2014/2015 tzv. treble - dosiahli celkové triumfy v domácej ligovej súťaži, španielskom Kráľovskom pohári aj Lige majstrov. Po víťazstve v Európskom superpohári v Tbilisi môžu ešte do konca roka 2015 vybojovať triumfy v augustovom domácom superpohári a na decembrových majstrovstvách sveta klubov v Japonsku.

* Oba tímy sa doteraz v súťažných stretnutiach stretli 153-krát. Bilancia hovorí výrazne v prospech Barcelony, ktorá triumfovala v 81 prípadoch. Tridsaťosem zápasov ovládla Sevilla, zvyšných tridsaťštyri sa skončilo nerozhodne.

* Tréner Unai Emery nezdolal Barcelonu ani raz v dvadsiatich dueloch.

emery_res.jpg

Tréner Sevilly Unai Emery nezdolal Barcelonu už v dvadsiatich zápasoch. FOTO - TASR/AP.

* Lionel Messi strelil v zápasoch proti FC Sevilla už dvadsaťštyri gólov.

* Duel o Európsky superpohár 2015 bol prvým finálovým stretnutím pod hlavičkou UEFA odohraným v Gruzínsku.

* Návšteva 51 490 divákov je rekordom Európskeho superpohára hranom na jeden duel a na neutrálnej pôde.

((foto))

* Tbiliský štadión bol štvrtým dejiskom v histórii súbojov o Európsky superpohár od roku 1998, keď sa duely tejto súťaže začali hrať na neutrálnej pôde. Do roku 2012 patrilo výsostné postavenie Štadiónu Louisa II. v Monaku. V roku 2013 duel hostila pražská Eden Arena a o rok neskôr Cardiff City Stadium vo waleskom Cardiffe.

* V roku 2016 sa zápas o Európsky superpohár uskutoční na štadióne Lerkendal v nórskom Trondheime. Stretnutie v roku 2017 privíta Arena Filipa II. Macedónskeho v Skopje.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Barcelona a Messi vyrovnali rekordy. Zaujímavosti bojov o superpohár