Trpaslík? Kdeže, na klubovej scéne sú lepší ako Slováci

Futbalisti slovenskej reprezentácie. (ilustračný snímok)
Futbalisti slovenskej reprezentácie. (ilustračný snímok) (Autor: SITA)
Pavol Spál|10. jún 2019 o 14:03

Azerbajdžanský šampión upútal aj v Lige majstrov.

BAKU. Vo svetovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) je Azerbajdžan až na 108. mieste, čo je až 76 miest za Slovenskom.

Azerbajdžanci však napriek tomu nie sú futbaloví trpaslíci.

V nominácii chorvátskeho trénera reprezentácie Nikola Jurčeviča dominujú hráči dvoch najlepších domácich klubov – FK Karabach a Neftči Baku.

Karabach je lepší než Trnava

Najlepší azerbajdžanský klub FK Karabach je v klubovom rebríčku Európskej futbalovej únie (UEFA) na 65. mieste, čo je výrazne vyššie ako najvyššie postavený tím zo Slovenska Spartak Trnava.

Azerbajdžanský majster pred dvoma rokmi postúpil do skupinovej fázy Ligy majstrov, keď vyradil FC Kodaň. Dvakrát dokázal remizovať so slávnym Atléticom Madrid. Vlani si zahral aj skupinovú fázu Európskej ligy.

Karabach prezývajú aj kaukazská Barcelona pre jeho ofenzívny štýl s krátkymi prihrávkami – hoci väčšinou v pomalšom tempe spôsobenom slabšou ligou.

Trápili aj Chorvátov

Azerbajdžan prehral v prvom zápase kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy na pôde Chorvátska iba 1:2, keď rozhodujúci gól inkasoval až v 82. minúte.

„Chorváti v tom zápase hrali komplikovane, ťažko sa dostávali k súperovej bránke. Pochopili sme, že naša cesta za bodmi vedie cez rýchlosť a kolmosť,“ myslí si tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal.

Recept, ako zdolať Azerbajdžan, ukázali naposledy v sobotu Maďari, ktorý vyhrali v Baku v kvalifikačnom zápase 3:1.

„Maďari to zvládli excelentne. Netvrdím, že dominovali počas celého zápasu, ale zvládli úvod. A pomohli im štandardné situácie, čo môže hrať rolu aj pre nás,“ opísal Hapal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Trpaslík? Kdeže, na klubovej scéne sú lepší ako Slováci