Dramatický rozstrel. Brankárka z bieleho bodu trafila žrď, no aj tak sa stala hrdinkou

Austrálska brankárka Mackenzie Arnoldová.
Austrálska brankárka Mackenzie Arnoldová. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|12. aug 2023 o 15:15

Domáce Austrálčanky postúpili do semifinále MS.

BRATISLAVA. Reprezentantky Austrálie postúpili do semifinále majstrovstiev sveta vo futbale žien po neskutočnej rozstrelovej dráme.

Štvrťfinále s Francúzskom sa skončilo bez gólov a v jedenástkovom rozstrele priniesla rozuzlenie až desiata séria.

Žrď pomohla i bola proti

Tréner Francúzska Hervé Renard tesne pred koncom predĺženia poslal na ihrisko brankárku Solene Durandovú.

Hrdinkou rozstrelu sa však napokon stala domáca Mackenzie Arnoldová.

Nervydrásajúci súboj začínali Francúzsky. Podľa štatistík je v miernej výhode tím, ktorý kope penalty ako prvý, lenže Francúzky začali hneď s chybou, keď pokus Selmy Bachovej chytila Arnoldová.

Keďže v druhej sérii sa vyznamenala aj náhradná brankárka Francúzok Durandová pri strele Stephanie Catleyovej, pred piatou sériou bol stav vyrovnaný 3:3.

Arnoldová v nej najprv vyrazila na žrď strelu Eve Perissetovej, vzápätí sa postavila za loptu a mohla poslať Matildy (ako znie prezývka austrálskej reprezentácie žien) do semifinále – no po krátkom rozbehu trafila žrď.

Má problémy so sluchom

Pre 29-ročnú Arnoldovú sú to tretie majstrovstvá sveta, ale prvý raz je prvou brankárkou tímu.

Rodáčka z mesta Gold Coast v Queenslande väčšinu svojej kariéry strávila v Austrálii, potom nasledovali angažmány v Nórsku a v USA, a od roku 2020 je brankárkou West Ham United.

Práve v Anglicku sa dostala do výbornej forme a stala sa jednotkou aj v reprezentácii.

Arnoldová v tomto roku zaujala aj úprimným priznaním na sociálnej sieti, že si zaobstarala načúvací prístroj.

Jej otvorenosť ocenili rôzne organizácie nepočujúcich ľudí. Podľa údajov austrálskej vlády jeden zo šiestich Austrálčanov má problémy so sluchom, no mnohí sa neodhodlajú k tomu, aby začali nosiť načúvací prístroj.

Futbalistke sa už dlhodobejšie zhoršoval sluch. Na ihrisku načúvací prístroj nenosí.

„Asi by mi zavadzal, príliš často by som sa s ním hrala,“ povedala Arnoldová v jednom rozhovore.

„Počas zápasu je aj tak veľký hluk, takže nemám pocit, že by som o niečo prišla. Nie je to čas, keď začnem siahodlhé konverzácie so stopérkami predo mnou,“ dodala.

Infarktový záver

Po nepremenenej jedenástke sa musela Arnoldová rýchlo oklepať, lebo rozstrel pokračoval. V ďalších troch sériach boli hráčky oboch tímov bezchybné, no v deviatej sérii sa Arnoldová opäť blysla a chytila strelu Kenzy Daliovej.

Hlavná rozhodkyňa však na pokyn VAR nechala pokutový kop opakovať, keďže Arnoldová bola v čase kopnutia lopty už pred bránkovou čiarou.

Francúzka teda mala šancu na reparát, no penaltu kopla podobne ako o pár sekúnd skôr a Arnoldová aj tentoraz vystihla smer lopty.

Austrálčanky mohla po dráme spasiť Clare Huntová, no tentoraz bola zase proti francúzska brankára Durandová, ktorá predviedla neskutočný zákrok, keď sa už hodila do strany, ale jednu ruku zdvihla ešte do protipohybu a loptu vyrazila.

Diváci na tribúne už boli blízko infarktu a drámu očividne ťažko prežíval aj tréner Austrálie Tony Gustavsson. Francúzsky kouč Hervé Renard sledoval dianie s kamennou tvárou.

V desiatej sérii trafila 19-ročná Francúzka Vicki Bechová žrď a domáca Cortnee Vinová už nedala šancu Durandovej a poslala Austrálčanky do semifinále.

VIDEO: Rozhodujúca penalta očami fanúšikov

Odvaha, statočnosť, srdce

Francúzky po tretí raz po sebe vypadli vo štvrťfinále, Austrália sa kvalifikovala medzi štyri najlepšie tímy prvýkrát v histórii šampionátu.

„Takéto pocity som ešte nikdy nezažila. Som veľmi hrdá na dievčatá. Počas zápasu boli dlhšie úseky, keď som nemala čo robiť, ale zase boli tam niektoré zákroky, ktoré boli dôležité,“ uviedla po stretnutí Mackenzie Arnoldová, ktorú zvolili za hráčku zápasu.

„Nepremenená penalta ma ešte bude chvíľku mrzieť, ale aj po nej som sa snažila odviesť svoje maximum,“ doplnila.

Šťastný bol aj tréner Tony Gustavsson, ktorý sa po poslednej penalte rozplakal. „Odvaha, statočnosť a srdce, čo tento tím ukázal, je niečo neuveriteľné,“ rozplýval sa.

„Musím sa poďakovať aj divákom, že nám veria a stoja za nami. Toto družstvo patrí každému jednému človeku v tejto krajine,“ doplnil kouč Austrálie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Dramatický rozstrel. Brankárka z bieleho bodu trafila žrď, no aj tak sa stala hrdinkou