Vzdal sa rozprávkového platu. Trénersky svetobežník sa vrátil do vlasti a do reality

Tréner Francúzska Hervé Renard.
Tréner Francúzska Hervé Renard. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|2. aug 2023 o 07:00

Svojrázny francúzsky kouč má ďalší primát.

BRATISLAVA. Jeho polčasový prejav na majstrovstvách sveta v Katare sa stal virálnym. Svojich zverencov burcoval vášnivo, s veľkými emóciami. Názorne im ukázal, ako treba brániť Messiho, použil aj tvrdé slová, ktoré však padli na úrodnú pôdu.

Reprezentácia Saudskej Arábie sa na minuloročných MS vo futbale postarala o najväčšie prekvapenie, keď vo svojom úvodnom zápase zdolala Argentínu 2:1.

Veľký podiel na úspechu mal aj francúzsky tréner Hervé Renard. Hoci kvalita jeho tímu nemohla dosahovať kvalitu argentínskej reprezentácie, dokázal poblázniť svojich hráčov, ktorí uverili, že môžu zdolať každého, aj jedného z topfavoritov.

Argentína napokon získala vytúženú trofej, presne tak, ako to predpovedal samotný Renard.

Svoj výrok, že aj po úvodnom zaváhaní môže tím vyhrať veľký turnaj, zopakoval svojrázny tréner prednedávnom na majstrovstvách sveta žien.

Cieľom je semifinále

54-ročný kouč sa totiž v marci stal trénerom francúzskej ženskej reprezentácie.

Je tak prvým trénerom, ktorý v priebehu ôsmich mesiacov viedol tím na mužskom i ženskom šampionáte a zároveň prvým, ktorý dokázal vyhrať zápas so svojím tímom na mužských i ženských majstrovstvách sveta.

Francúzky síce nevstúpili do turnaja v Austrálii a na Novom Zélande dobre, keď iba remizovali s Jamajkou, no v druhom stretnutí zdolali Brazíliu 2:1 a momentálne im patrí priebežné prvé miesto v tabuľke.

V treťom zápase nastúpia zverenky Hervého Renarda v stredu proti Paname.

Minimálnym cieľom francúzskej reprezentácie je dostať sa do semifinále. „Potom môžeme mieriť aj vyššie,“ poznamenal tréner.

Po šampionáte mužov v Katare mohol mať pokojný život v Saudskej Arábii. Mal rozprávkový plat a plnú dôveru tamojších funkcionárov. Zmluvu mal platnú až do roku 2027.

Keď však zachytil správy o nezhodách v ženskej reprezentácii Francúzska, ktoré napokon stáli trénerku Corinne Diacreovú miesto, ozval sa členovi výkonného výboru francúzskeho zväzu, ktorého poznal ešte z minulosti, že by mal záujem o tento džob.

Z upratovača svetobežník

Začiatky Renardovej trénerskej kariéry boli tŕnisté. Keď skončil ako profesionálny hráč, otvoril si vlastnú upratovaciu firmu. Vstával o pol tretej v noci, vykladal smeti a robil iné upratovacie činnosti v niekoľkých bytových domoch. Poobede trénoval klub v nižšej súťaži.

Neskôr dostal príležitosť ako asistent Clauda Le Roya v čínskom klube Shanghai Cosco a stal sa z neho svetobežník.

Trénoval aj na klubovej úrovni, no najväčšie úspechy dosiahol ako reprezentačný tréner. So Zambiou i s Pobrežím slonoviny vyhral Africký pohár národov, s Marokom i so Saudskou Arábiou sa kvalifikoval na majstrovstvá sveta.

Jeho poznávacím znamením sa stala vždy dokonale vyžehlená biela košeľa. Začal ju nosiť z poverčivosti ešte ako tréner Zambie.

„Raz som si na zápas obliekol svetlomodrú košeľu a prehrali sme, takže na nasledujúci zápas som si dal bielu. Vyhrali sme a dokonca sme v skupine predbehli Kamerun,“ prezradil v jednom rozhovore.

„Samozrejme, odvtedy som viackrát prehral aj v bielej košeli, ale páči sa mi tento štýl,“ dodal.

Návrat do reality

Renard trénoval na troch rôznych kontinentoch, viedol päť rôznych reprezentácií. Vo svojej vlasti však nikdy nedosiahol väčšie úspechy.

Pred desiatimi rokmi sa takmer stal koučom Olympique Lyon, ale napokon k tomu nedošlo.

V rozhovore počas MS v Katare sa vyjadril, že by ho lákala práca pri európskej reprezentácii. Svoje šance však vyhodnotil vecne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Vzdal sa rozprávkového platu. Trénersky svetobežník sa vrátil do vlasti a do reality