Duplantis opäť stanovil nový svetový rekord, tentoraz naň ani nemyslel

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. júl 2022 o 06:59

"Nesmierne som túžil po zlate, bola to medaila, ktorá mi chýbala," povedal Švéd.

MS v atletike 2022

Muži - žrď:

1.

Armand Duplantis

Švédsko

621 cm

svetový rekord

2.

Christopher Nilsen

USA

594 cm


3.

Ernest John Obiena

Filipíny

594 cm

kontinentálny rekord

4.

Thiago Braz

Brazília

587 cm

5.

Renaud Lavillenie

Francúzsko

587 cm


5.

Oleg Zernikel

Nemecko

587 cm


EUGENE. Švédsky skokan o žrdi Armand Duplantis sa stal majstrom sveta v novom svetovom rekorde 621 cm. Na šampionáte v americkom Eugene prekonal o centimeter svoje doterajšie maximum z marcových halových MS v Belehrade.

Úradujúci olympijský víťaz i majster Európy skompletizoval zlatú zbierku z vrcholných podujatí.

Striebro získal domáci Christopher Nilsen a tretí bol Ernest John Obiena (obaja 594 cm), ktorý bronzom vybojoval historicky prvú medailu pre Filipíny na atletických MS.

Dvadsaťdvaročný Duplantis začal na výške 570, na 587 potreboval dva pokusy a potom bez problémov skočil 600 aj 606 cm, čím pokoril rekord šampionátov Austrálčana Dmitriho Markova z Edmontonu 2001.

Prvý pokus na 621 mu ešte nevyšiel, ale druhým už triumfálne na radosť burácajúceho publika uzavrel celé MS.

"Je to skvelé, nemôžem sa sťažovať. Na rekord som až tak nemyslel, väčšinou to mám niekde vzadu v mysli, ale teraz som sa naozaj sústredil na to, aby som zvíťazil. Nesmierne som túžil po zlate, bola to medaila, ktorá mi chýbala. Keď som sa už dostal na tú výšku, všetko do seba zapadlo. Veľmi rád súťažím v Eugene, je radosť byť tu," povedal pre agentúru AFP rodák z USA, ktorý získal v Dauhe 2019 striebro. Stanovil svoj piaty svetový rekord, tretí tento rok.

Nilsen i Obiena dosiahli zhodne 594 cm, v prospech Američana hovoril nižší počet pokusov. Obiena však k bronzu pridal aj kontinentálny rekord.

Olympijskí víťazi Thiago Braz z Brazílie (Rio de Janeiro 2016) a Francúz Renaud Lavillenie (Londýn 2012) skončili na 587 cm a obsadili štvrtú a piatu priečku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Duplantis opäť stanovil nový svetový rekord, tentoraz naň ani nemyslel